Global Contact Om os Kontakt os

En hverdag i Uganda som frivillig

  • Sophie fortæller om livet som frivillig i Uganda
  • Sophie arbejder som frivillig på et børnehjem
  • Børnene håndaftryk på væggen

Sophie fortæller her om sin hverdag som frivillig i Uganda

Jeg arbejder på et børnehjem og primary school med klassetrinene 1.-7., som er styret af en katolsk non-profit organisation i Gulu, som ligger i Norduganda. 

Min morgen

Sofie fortæller om sit ophold i Uganda som frivillig på et børnehjem og en skole Min dag starter ikke på et bestemt tidspunkt. Det kommer an på, hvad jeg skal den dag. Hvis jeg for eksempel skal undervise i en af klasserne, så møder jeg omkring kl. 8, da første time starter kl. 8.30. Alle klasserne har et skoleskema, men timerne bliver typisk rokeret rundt alt efter behov. 

I dag skal jeg ikke undervise, så jeg møder ind kl.9.15, hvilket vil sige, at jeg står op omkring kl. 7. Jeg starter dagen med at spise morgenmad og vinke farvel til værtsfamiliens børn når de tager i skole. Derefter går jeg til børnehjemmet, som tager omkring 30 min., men kan gøres på 10 min. hvis jeg tager en boda boda (taxi motorcykel).  Da jeg ikke har travlt går jeg gerne, og vinker til de mange børn jeg møder på vejen, som råber ”Mono bye!”, hvilket betyder farvel hvide person. 

På børnehjemmet er der altid masser af mennesker, både voksne og børn, så arbejdsdagen starter altid med en masse hilsner. På vej til skolen, som ligger i direkte forlængelse af børnehjemmet, sidder de handikappede børn som ikke går i skole. De er nærmest altid glade og smiler og vinker, når jeg går forbi. På skolen har jeg i øvrigt fået tildelt et lokale, hvor jeg kan være og opbevare mine ting.

Mine projekter

Sofies frivilligprojekt er at lave en ny legeplads til børnehjemsbørneneFor tiden har jeg gang i to projekter; det første er at dekorere de semi-bare vægge i ’mit’ lokale med diverse vægmalerier. På den ene væg har jeg skrevet ”Our family – St. Jude”, hvilket er børnehjemmet og skolens navn, og så har jeg fået en masse af børnene til at sætte deres håndaftryk på væggen med maling. 

Det andet og største projekt er et, som jeg har startet med to tidligere frivillige, Caroline og Karoline. Vi har kaldt det Happiness for Children – Create joy amongst Ungandian orphans. Vores mål er at restaurere børnehjemmets faldefærdige legeplads. Gennem en indsamling blandt familie og venner har vi skaffet penge til materialer og arbejdskraft, som langsomt gør, at projektet kan tage form. Tingene i Uganda foregår ikke i samme tempo som i Danmark, så tålmodighed er virkelig et must, hvis man vil overleve 3 måneder i African Time.

Jeg bruger ofte formiddagen på at male i lokalerne, og efter kl.14, hvor børnene har haft frokostpause og de yngste klasser har fri, samler jeg et par af børnene fra 1. klasse og tager dem med ind i ’mit’ lokale til lidt ekstra hjælp. Oftest er det øvelser i at skrive bogstaver, stave deres egne navne eller blot at male inden for stregerne.

Skolesystemet i Uganda er baseret på et pointsystem, hvor hvert skoleår afsluttes med en eksamen, og her skal eleverne opnå et bestemt antal point for at kunne rykke op til næste klassetrin. Derfor er det normalt at aldersspredningen i en klasse er ret stor, således at der i 1. klasse er elever på både 6 og 10 år. Nogle af de elever som klarer sig dårligst, er børn fra børnehjemmet. Derfor fokuserer jeg på at hjælpe dem efter skole, så de forhåbentlig kan klare sig bedre.

Efter arbejde

Sophie er både frivillig på et børnehjem og en skoleDet er meget forskelligt, hvornår jeg tager hjem fra arbejde. Der er ingen faste rammer eller arbejdsopgaver for mig som frivillig – dem laver jeg selv. Det er både fedt, men kan også være en udfordring! Jeg tror, at det er vigtigt at huske på, at min rolle som frivillig er at være en ekstra hjælpende hånd. Jeg går ikke ind og erstatter nogen, men kan derimod bidrage med ekstra energi og nye initiativer

Som oftest går jeg sidst på eftermiddagen - omkring kl. 16, nogle gange før, nogle gange senere. Når jeg kommer hjem får jeg sen frokost og hygger med familien. På det tidspunkt er børnene kommet hjem fra skole og løber rundt og leger, og de voksne har gang i forskellige ting, som rengøring eller at lave hinandens hår.

Børnenes engelsk er meget begrænset, men de vil meget gerne snakke, lege eller bare sidde på mit skød. En af mine ’niecer’ er 3 år gammel og hedder Penny. Hun er en rigtig ballademager, som altid har et glimt i øjet. Hun lærer nye engelske ord hver dag, og lige for tiden siger hun især fire ting, som altid får mig til a grine. ”I’m beautiful”, ”Naw (No)”, ”I’ll beat you” og ”Yes please” – gerne i den rækkefølge! De fleste børn kan sige ”How are you?”, men kan ikke svare, hvis du gentager spørgsmålet. Heldigvis er sving- og kildeture i høj kurs, og vi griner hver dag.

Når solen er gået ned, varmer en af kvinderne noget vand i en balje, så jeg kan komme i ’bad’ – Et vidunderligt bucket shower under stjernerne bagved huset, som i starten er ret grænseoverskridende, men som efterhånden er blevet en fantastisk oplevelse. Bagefter får jeg aftensmad i stuen sammen med de fleste i familien. Jeg går ret tidligt i seng i forhold til, hvad jeg gjorde i Danmark – jeg er altid udmattet om aftenen på grund af de mange oplevelser og nye indtryk. 

  

Se også:

Om at leve med HIV
Jeg er frivillig på Global Contacts 26+-ophold. I 12 uger opholder jeg mig i Kampala, hvor jeg er tilknyttet ActionAid Uganda. Jeg arbejder med organisationsarbejde og er tilknyttet afdelingen for kvinderettigheder. Læs om mit arbejde her.
Stines ophold som frivillig i Malawi
Jeg er for nylig hjemvendt fra et to måneders volontørophold for Mellemfolkeligt Samvirke i Masindi i Uganda. Jeg har mødt forskellige ugandiske unge, hvis personlige fortællinger har gjort et stort indtryk på mig.
Asta fortæller om sin værtsfamilie i Tanzania
Tag med på besøg hos Asta Broe Borchs værtsfamilie i en lille by mellem Arusha og Moshi i Tanzania, hvor den stod på masser af majsgrød, et afslappet forhold til tid og en smule hjemve.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.

Hvad med Corona?

Hvis du har bestilt en rejse, vil du modtage direkte besked fra os, hvis din rejse er berørt af corona-virus.

Planlægger du at bestille en rejse hos os, vil du blive dækket af vores garanti, så du kan få dine penge tilbage hvis rejsen skulle blive aflyst pga. corona-virus.