I Palæstina bor der over en halv million flygtninge som er blevet fordrevet fra deres oprindelige hjem på grund af den årelange konflikt mellem Israel og Palæstina.
Her kan du tage til og lave forskellige former for frivilligt arbejde. Du kan arbejde i organisationer eller arbejde på et rehabiliteringscenter. Alternativt kan du også hjælpe til med undervisning af børn og unge i fag som engelsk og matematik eller du kan være med til at lave aktiviteter for børn og unge.
Det frivillige arbejde
Sundhed og omsorg
Som frivillig i Palæstina kan du arbejde med rehabilitering af børn og unge med handicap. Du vil arbejde i et rehabiliteringscenter, hvor der både bor børn og unge med forskellige typer af handicap. Derudover kommer der også unge og børn med deres forældre, som går til træning et par gange om ugen på centeret. Du vil blive en del af den daglige rutine samtidig med, at du hjælper de ansatte i deres arbejde.
Udover fysisk træning af muskler og led fungerer centeret også som en skole og pasningsmulighed. Børnene og de unge er inddelt i klasser på op til 10 elever, afhængigt af deres aldre og særlige behov. Da de har behov for stabilitet og tilknytning, vil du som frivillig blive tilknyttet og følge ét hold, hvor eleverne er både jævnaldrende og møder de samme udfordringer i hverdagen.
Som frivillig vil du både deltage i det praktiske arbejde sammen med dine kollegaer så som at gøre klar til en træning eller rydde op efter frokosten. Derudover vil du assistere med den fysiske træning når der er brug for ekstra hænder. Du vil også agere hjælpelærer i undervisningen i f.eks. engelsk og matematik, hvor din primære opgave er at støtte dem, der har sværest ved at følge med. Om eftermiddagen og i frikvartererne har du også mulighed for at hjælpe til med underholdning og aktiviteter for de eleverne.
Organisationsarbejde
I Palæstina kan du lave organisationsarbejde, hvor du hjælper mindre og større organisationer, der arbejder med børn, unge, kvinder og/eller menneskerettigheder. Nogle af organisationerne har til formål at styrke børns uddannelse, hvor andre organisationer arbejder med at oplyse om specifikke gruppers rettigheder.
Mulighederne for organisationsarbejde er mange. Du kan bl.a. hjælpe med formidlingen af kvinders- og børns rettigheder i Palæstina via diverse medier gennem videoer, artikler, deres hjemmeside og evt. styre organisationens sociale medier. Du kan også arbejde i en organisation, der søger at styrke udsatte børns uddannelsesniveau, ved at give ekstraundervisning i landsbyer og flygtningelejre i det nordlige Vestbredden. Andre organisationer har til formål at styrke børns alternative indlæring i form af fysiske aktiviteter.
Dine arbejdsopgaver afhænger af, hvilken organisation du arbejder for. Typisk vil du arbejde med en blanding af administrative og praktiske opgaver. De administrative opgaver kan f.eks. være oversættelse af engelske tekster til dansk, fransk eller tysk, assistere ved fundraising, interviews, skrive artikler, forberedelse af undervisning eller at hjælpe til med den eksterne og interne kommunikation i organisationen. De praktiske opgaver kan f.eks. være undervisning, feltture til indhentning af mediemateriale, kreative aktiviteter for børn og unge m.m.
Med organisationsarbejde får du indblik i arbejdet og hverdagen i en organisation, ved at være i tæt dialog med de ansatte, og ved at tage del i alle slags opgaver i organisationen.
Sport
Er du vild med sport, dans eller musik, så er det måske noget for dig at arbejde specifikt med sports- og kulturorganisationer, som er en anden form for organisationsarbejde, hvor fokus netop er på sport og kreative aktiviteter. Sportsmulighederne er alt fra fodbold til svømning, fra volleyball til atletik.
Generelt er organisationernes målgruppe udsatte børn og unge, som man via sports- og kulturprojekter søger at give andet indhold i hverdagen end besættelsen og den årelange konflikt samt at få dem væk fra gaden. Disse projekter giver også børn og unge palæstinensere mulighed for at udtrykke sig selv på alternative og kreative måder.
Som frivillig vil en stor del af dit arbejde være i den organisatoriske del af organisationen. Du vil være med til at promovere organisationen gennem sociale medier, lave artikler eller måske oversætte noget til dansk så danskere også kan se hvad organisationen laver. Du vil også være med til at søge midler til organisationen som de kan bruge på sports artikler, en ny hal eller lignende. Hvis du er særlig god til en sport aktivitet skal du endelig skrive det i din ansøgning og det vil måske være muligt at undervise i det. Som frivillig har du også mulighed for at starte mindre projekter som f.eks. madkundskabs undervisning, en krea-klub eller andet du er god til.
Rejsepartner søges
Mange af dem som rejser med os, tilmelder sig uden at kende nogle af de andre på forhånd. Men det betyder ikke at du rejser alene. Tværtimod.
Vi sørger for, at du kommer ud at rejse med minimum én anden, som du kan bo og arbejde med under dit ophold (med mindre du specifikt ønsker at rejse alene).
Flere søger lige nu en rejsepartner til deres ophold. Vil du med en af dem? Så tilmeld dig samme rejsedato, så sørger vi for, at I kommer af sted sammen.
I Palæstina kan du enten komme til at bo hos en værtsfamilie eller i lejlighed med din rejsemakker. Din værtsfamilie vil typisk bestå af mor og far og deres børn hvis de fortsat bor hjemme. Du og din rejsemakker vil dele et værelse og ellers har du fri adgang til stuen og køkkenet hvor familien primært opholder sig om eftermiddagen. Hvis du bor i en lejlighed, vil du og din rejsemakker have mulighed for at lave mad sammen
Uanset og du bor hos en værtsfamilie eller i en lejlighed kan du forvente adgang til elektricitet og vand. Da Israel har kontrollen og vand det vand palæstinenserne bruger vil du opdage at alle huse og lejligheder har vandbeholdere på taget for at sikre sig vand da der i perioder bliver lukket for vandforsyningen og det samme gælder for strøm. Derfor sparer man også på vandet og husker altid at slutte for lyset og aircondition når man forlader huset.
Mad og drikke
Mellemøsten er kendt for fantastisk madlavning og Palæstina er ingen undtagelse. Du kommer til at smage lækre arabiske retter som fladbrød med falafel, forskellige gryderetter, linser, bulgur og fattoush (brødsalat med krydderier). F.eks. har hvert område og familie deres helt unikke opskrift på den bedste humus.
Der er altid adgang til rent drikkevand, selvom det kan smage lidt anderledes end det du er vandt til i Danmark. Når du bor hos en værtsfamilie, spiser du de fleste af dine måltider sammen med familien og hvis du bor i en lejlighed, vil der være mulighed for selv at lave mad.
Sprog
I Palæstina taler de arabisk. Der vil altid være en i dit hjem og på arbejdet, der taler engelsk på et godt niveau. I de større byer taler mange engelsk, men hvis du kommer længere ud på landet, er det ikke lige så udbredt. Under dit højskoleophold vil du lære noget basis arabisk, du kan bruge, når du rejser videre som frivillig. Palæstinenserne er meget tålmodige og behjælpelige, hvis du forsøger dig med arabiske gloser.
Fritiden
I hverdagen kan du hygge dig med din familie eller venner, øve arabisk med dine naboer eller udforske området. Du kan læse, lave projekter med de lokale, vandre rundt i de smukke byer eller hjælpe med madlavning. Tidligere frivillige har også gået til aerobic eller taget klatrer timer som alt sammen også er med til at finde nye venskaber.
Det er også nemt at tage rundt i landet med offentlig transport så i weekenden kan du nemt besøge nærliggende byer, tage på udflugt til Dødehavet, besøge det historiske fort Masada eller deltage i en af de utallige palæstinensiske vandreruter. Du kan f.eks. tage en weekendtur til Nablus og blive opslugt et de gamle gader som nærmest er bygget op som en labyrint eller du kan tage til Hebron og se Makpelas hule og lære mere om det lange forhold mellem palæstinenserne og israelerne.
Vejret
Det er generelt varmt i Palæstina hele året rundt. Særligt i juni til august er det 30-35 grader i løbet af dagen og kan hurtigt føles endnu varmere da luften også er lidt fugtig. Om natten bliver det sjældent under 20 grader om sommeren. I vinterperioden er dagstemperaturene lige under de 20 grader og med helt ned til 10 grader om natten. Det er også primært i vinterperioden at det regner hvor der er tørt det meste af sommeren.
Palæstina på Instagram
Få den bedste start på rejsen
Du bliver forberedt rigtig godt på livet som frivillig, når du rejser med os. Din rejse starter nemlig med et højskolekursus ude i verden med lige netop det formål.
Skal du til Mellemøsten, skal du på 2 ugers højskole i Palæstina. Der har vi sammensat et fantastisk program med masser af oplevelser, udflugter, samtaler med de lokale, oplæg og workshops.
Efter kurset vil du føle dig tryg ved at rejse i Palæstina, du vil have en masse nye venner og ikke mindst føle dig godt klædt på til det frivillige arbejde.
Man blev en rigtig del af familien, så det var svært at sige farvel. Men til at starte med var det en udfordring. Vi boede 15 mennesker, plus mig og en anden frivillig fra Danmark, i en lille lejlighed, hvor der var ét toilet.
Signe Frivillig i Malawi
Tag af sted for fanden! Tag ikke hvidt tøj med, det bliver aldrig det samme igen. Lad være med at bruge al din energi på at bekymre dig inden afrejse. Du kan ikke forberede dig alligevel, og samtidig er det en del af oplevelsen at du pludselig befinder dig i en situation, du aldrig havde troet!
Ida-Marie Frivillig i Sri Lanka
De fleste er buddhister, og de lever efter tankegangen om, at man skal gøre noget godt for hinanden. De virkede meget taknemmelige over, at vi var der for at hjælpe. På børnehjemmet kom der ofte lokale familier forbi og donerede mad – det var virkelig god karma.
Jeppe Frivillig i Bangladesh
Vi fik en rigtig god ven fra organisationen, som jeg stadig snakker med fire år efter. Han tog os til mange fede steder, blandt andet Chittagong Hill, som er et virkelig smukt område. Han arrangerede også, at jeg kom op på et bjerg, fordi han kendte en, der havde en motorcykel. Vi overnattede i en lille hytte deroppe, og det glemmer jeg aldrig.
Amalie Frivillig i Palæstina
Det er menneskene, jeg husker landet for. De gjorde et stort indtryk, for mange er så gæstfri. Vi fik mange invitationer til frokost og blev inviteret inden for i folks huse - det er en del af den arabiske kultur. Det er meget trygt, fordi folk vil gøre alt for at passe på dig, fordi du er gæst.
Andrea Frivillig i Kenya
Sallie, min rejsekammerat, fejrede sin 20-års fødselsdag dernede. Familien arrangerede en afrikansk fest med kangaer (traditionelt tøj) og en kæmpe middag med tigerrejer og andre lækre retter. Det var en virkelig skøn dag, som jeg aldrig vil glemme.
SE PRIS OG BOOK
clear
Hvad med Corona?
Hvis du har bestilt en rejse, vil du modtage direkte besked fra os, hvis din rejse er berørt af corona-virus.
Planlægger du at bestille en rejse hos os, vil du blive dækket af vores garanti, så du kan få dine penge tilbage hvis rejsen skulle blive aflyst pga. corona-virus.