Sommerhøjskole i Palæstina

50+ højskole i Palæstina

Højskoleopholdet i Palæstina er for dig, der har mod på at lære nyt mens du rejser i fællesskab med andre. Det er for dig, der interesserer dig for politik, historie og religion i Mellemøsten, eller har lyst til at dykke ned i det som noget nyt.  

Kurset giver en enestående mulighed for at opleve en af verdens mest omtalte konflikter indefra. Gennem et varieret program med eksperter, ildsjæle og almindelige palæstinensere får du et indblik i palæstinensernes hverdag under besættelse, som man ikke kan læse sig til i en bog.

Rejs med andre mellem 50 - 85 år på højskole i Mellemøsten
Rejs med andre mellem 50 - 85 år på højskole i Mellemøsten
Rejs med andre mellem 50 - 85 år på højskole i Mellemøsten
Højskolekursus i Palæstina for ældre
Kom tæt på kulturen under dit højskoleophold i Palæstina
Højskole for ældre i Palæstina
Højskolekursus for ældre i Palæstina
Kom tæt på kulturen under dit højskoleophold i Palæstina
Kom tæt på kulturen under dit højskoleophold i Palæstina
Rejs med Mellemfolkeligt Samvirke
Rejs med andre mellem 50 - 85 år på højskole i Mellemøsten
Rejs med andre mellem 50 - 85 år på højskole i Mellemøsten
Varighed 2 uger

13.700,-


Depositum betales ved tilmelding, og restbeløb opkræves 6 uger før afrejse.
Flyprisen reguleres løbende, så book i god tid for billigst mulige flybillet.
Se hvad prisen inkluderer

Bestilles opholdet senere end 2 måneder før afrejse, risikeres et ekstra gebyr for flybilletter.
(Gælder ikke studieture)
Rejsebetingelser for frivilligt arbejde
Rejsebetingelser for praktik
Rejsebetingelser for højskoleophold

Program

Uge 1: En hverdag under besættelse

Du får en baggrundsviden om de historiske og politiske årsager, lærer Betlehem og lidt arabisk at kende. Programmet fokuserer på hverdagen under besættelse: i en flygtningelejr, i landsbyerne, i Jerusalem og klods op af bosættelserne i Hebron. 

 • Introduktion til Palæstinas historie og kultur 

 • Undervisning i arabiske vendinger 

 • Udforsk Betlehems gamle bydel, markeder og Fødselskirken 

 • Fokus på adskillelsens politik: Gåtur langs muren 

 • Generationer i eksil: besøg i flygtningelejr 

 • Oplev den gamle bydel og bosættelserne i Hebron 

 • Konfliktens Jerusalem: alternativ byvandring 

 • Tur til landsby med fokus på retten til jord og kvinders vilkår 

 • Besøg i landsby med fokus på bosættelser og bevægelighed 

 • Fridage med mulighed for at tage til Jeriko, Det Døde Hav eller vandre i ørkenen 

Uge 2: En mindre håbløs fremtid – og vejene derhen

Vi spørger menneskerettighedsforkæmpere, politikere og danske repræsentanter om bud på fremtidens Palæstina, og formidler selv vores som afslutning på kurset. Programmet giver også plads til at opleve religionernes helligdomme i Jerusalem, og arabisk madlavning og folkedans. 

 • Konflikten med danske øjne: Besøg hos den danske repræsentation i Ramallah 

 • Hvordan arbejder en menneskerettighedsforkæmper? 

 • Forskellige veje: debat med palæstinensiske politikere 

 • Tur til den gamle by i Jerusalem (grædemuren, tempelpladsen, klippehelligdommen og Al-Aqsa moskéen) 

 • Madlavningskursus hos kvinder i en af Betlehems flygtningelejre 

 • Undervisning i den palæstinensiske folkedans Dabkeh 

 • Deltag eller hep på løberne i Palestine Marathon 

 • Afsluttende projekt hvor du formidler din nye viden 

 • Fælles afslutningsmiddag 

Vi tager forbehold for mindre ændringer i programmet. 

Undervisningen

Du får en dybere indsigt i den historiske baggrund for den aktuelle politiske situation, og ser med egne øjne hvilke konsekvenser den israelske besættelse har for almindelige palæstinensere. Vi trækker både på højskolens erfarne undervisere, og tager på en lang række ekskursioner til Jerusalem, Hebron, Ramallah og omkring Betlehem. Her møder vi palæstinensere i flygtningelejrene, landsbyer og organisationer, der giver indblik i såvel det store perspektiv som de personlige historier. 

På højskolen er læring båret af det direkte kulturmøde. Vi udvider horisonten i mødet med inspirerende mennesker, frem for at sidde foran tavlen, og besøger menneskerettighedsforkæmpere, eksperter og gode fortællere. Der er også plads til de mere uformelle snakke og at lære mere om kulturen, når vi prøver kræfter med den palæstinensiske folkedans dabkeh, og lærer af kvinder i flygtningelejrene, hvordan man tilbereder de bedste retter fra det palæstinensiske køkken. 

Undervisere

underviser i Palæstina på højskolen

Amjad Anabtawi

Jeg har studeret økonomi på Yarmouk University i Jordan, og har undervist på højskolen i Palæstina siden 2015. Tidligere underviste jeg i Jordan og palæstinensiske organisationer, og som palæstinenser og verdensborger er jeg optaget af at være med til at skabe lige rettigheder og muligheder for alle. Jeg glæder mig til at starte en samtale med jer om hvordan vi når derhen sammen! 

Hvad inkluderer prisen?

Køber du den samlede pakke med ophold og fly er følgende inklusiv i prisen.

Generelt

 • Personlig kontaktperson i Danmark. 
 • Detaljeret information om højskole og rejse 
 • Introkursus i København 
 • 24-timers nødtelefon 
 • Dækning fra Rejsegarantifonden i tilfælde af konkurs 

Prisen inkluderer ikke

 • Vaccinationer 
 • Aftensmad (alle dage) og frokost i weekenderne 
 • Transport til/fra introkursus i København 
 • Afbestillings- og rejseforsikring kan tilkøbes, når du bestiller dit ophold 
 • Medlemskab af Mellemfolkeligt Samvirke (du meldes ind ved bestilling af ophold) 

Under højskolen

 • Flyrejse tur/retur 
 • Fælles afhentning i lufthavn ved ankomst 
 • Hotelovernatning og morgenmad under hele kurset, samt frokost på dage med program 
 • 2 ugers program med undervisning og udflugter  
 • Lokale undervisere 
 • Al transport og entré som er en del af programmet 
 • Fælles transport til lufthavn efter kurset 

Mere om rejsen

Læs mere om hvad det vil sige at tage afsted på en sommerhøjskole, og muligvis få svar på nogle af dine spørgsmål.

Hvem kan deltage

Du behøver ikke vide en masse om konflikten mellem Israel og Palæstina for at deltage. Undervisningen er lagt an sådan at både de velbevandrede og nybegyndere kan følge med, og der plejer at være begge dele på kurset. Interesse for arabisk kultur, religion og historie plejer også at være en fællesnævner – eller blot nysgerrighed efter at opleve en ny verdensdel. Kurset er åbent for alle over 50 år, der har lyst til at rejse, lære og opleve på en anderledes måde.   

En stor del af undervisningen er på engelsk, så det er vigtigt, at du forstår engelsk uden problemer. Du behøver dog ikke kunne tale det flydende selv. Ved enkelte lejligheder vil der være oversættelse fra arabisk til engelsk. Du får lidt undervisning i arabisk på kurset – mest så vi kan hilse respektfuldt og bruge sproget som samtalestarter. Der vil være dage, hvor vi går rundt i byer som Betlehem, Jerusalem og Ramallah, så du skal være ved godt helbred og kunne følge med i almindeligt travetempo.  

Intro og ankomst

Dit højskoleophold begynder med en forberedelseseftermiddag i København. Her lærer du de andre deltagere at kende, og bliver forberedt på både programmet, det praktiske og sikkerheden under opholdet i Palæstina. Du kommer også til at møde underviserne, som vil være med på en Skype-forbindelse fra Palæstina.  

Når højskoleopholdet starter, rejser vi sammen fra København til Tel Aviv, hvor vi bliver modtaget af højskolens chauffører og kørt direkte til Betlehem på Vestbredden

Sådan bor du

Højskolen i Betlehem er vores base og rammen om undervisning, fællesspisning og sociale aktiviteter. Den ligger i centrum af byen, ikke langt fra Betlehems vartegn Fødselskirken. Her er et internationalt miljø, og ofte vil der foregå kurser for unge palæstinensere der kommer for at lære hvordan de aktivt kan kæmpe for deres rettigheder og forbedre vilkårene i deres lokalsamfund. 

Når vi ikke er samlet til spændende undervisning kan du finde et roligt hjørne i solen i højskolens gårdhave eller tagterrasse, eller gå på opdagelse i Betlehems byliv eller besøge en af de nærliggende cafeer. 

Højskolen har ikke faciliteter til overnatning for større grupper, så derfor overnatter vi på et lokalt guest house i området. Guest houset er et mellemklasse-hotel, og ligger cirka 10 minutters gang fra højskolen. På hotellet er der mulighed for indkvartering på enkelt- eller dobbeltværelse – husk at notér dit ønske ved tilmelding. Hotellet er ordentligt og veldrevet, og men ikke luksus. Værelserne har eget bad, seng, skrivebord, hurtigt internet, TV og ofte en lille balkon eller terrasse. Vi spiser morgenmadsbuffet sammen i hotellets restaurant, inden turen går til højskolen og dagens program begynder. 

Fritiden

I løbet af kurset er der to fridage, hvor vi ikke har lagt program. Her er der mulighed for selv at arrangere ture – gerne sammen med andre fra holdet. På dage med program er der fælles program fra ca. 9-16. Om eftermiddagen og aften er der rig mulighed for at afprøve alle sider af det kulinariske og kulturelle liv i Betlehem. Du kan læse mere om den lokale mad i Palæstina her

På dine fridage kan du tage til Nazareth, se Middelhavet fra havnebyen Haifa, gå på opdagelse på markedet i Betlehem eller se det store Holocaust-museum og mindesmærket Yad Vashem. I Jeriko kan du se den fabelagtige udsigt fra Mount of Temptation, og de arkæologiske udgravninger af verdens ældste bymur. Eller måske har du mest lyst til at bade i Det Døde Hav og mærke den helt særlige fornemmelse af at flyde oven på det salte vand.  

Er du til natur og gode vandreture, så er en tur til naturreservatet Wadi al-Qilt en oplagt mulighed. Dalen er et af de smukkeste steder i Palæstina med dens stejle klippesider, unikke flora og fauna, og de mange små vandløb, der springer fra bjergmassivet. De fleste plejer at lave aftaler med andre på holdet, og det kan man gøre allerede fra man møder hinanden på forberedelsesdagen.  

Kurset i foråret ligger ofte sådan at der er mulighed for at deltage i Palæstina Marathon. Løbet er en festlig og folkelig begivenhed i Betlehems gader, der støtter palæstinensernes ret til frit at kunne bevæge sig. Du behøver langt fra at være maraton-løber for at være med, for man kan melde sig til enten en hel eller halv maraton, 5 km eller 10 km. Man kan også gå 5 km eller heppe på de friske med-kursister sammen med tusindvis af palæstinensere og tilrejsende. 

Forårskurset slutter lige inden påske, og giver mulighed for at man kan forlænge rejsen og opleve påsken i Jerusalem på egen hånd efter programmet er slut. Vi hjælper gerne med at tilrette flybilletten, så hjemrejsedatoen er senere end kursets afslutning.  

Frivilligt arbejde

Du har mulighed for at forlænge dit højskoleophold med frivilligt arbejde i Palæstina, og gøre en konkret forskel sammen med palæstinenserne. Vi hjælper med at arrangere opholdet, og du skal være indstillet på at betale udgifter forbundet med opholdet og være frivillig i mindst 6 uger.  

Højskoleopholdet giver dig en god viden og kulturforståelse, som du får brug for som frivillig i Palæstina. Som frivillig får du mulighed for at komme endnu tættere på det palæstinensiske samfund, og lave et stykke direkte solidaritetsarbejde. Derfor er det en rigtig god kombination at starte med højskoleopholdet og derefter være frivillig.  

Typen af arbejde afhænger helt af hvad du har lyst og kompetencer til at bidrage med. Du kan hjælpe med at undervise børn og unge, lave aktiviteter for udsatte børn, eller styrke uddannelse i flygtningelejre i det nordlige Vestbredden. Der er også brug for ekstra hænder i børnehaver, der aflaster kvinderne i deres hverdag. Eller du kan være tilknyttet et sport- og kulturcenter der arrangerer alt fra fodbold for piger til cirkus- og danseforestillinger. Vi samarbejder med en lang række menneskerettighedsorganisationer og projekter, hvor der særligt er brug for frivillige til kommunikations- og administrationsopgaver. Og vi hører meget gerne fra dig, hvis du har andre kompetencer end nævnt her. Vi har et stort netværk, hvor vi gerne spørger om der kunne være brug for netop dig. Kontakt os for at høre mere om mulighederne.  

Højskolen i Palæstina

Få en rundvisning af højskolen i Palæstina, hvor den ligger og hvordan det ser ud. 

Tidligere rejsende

Majken var på en højskolerejse gennem Europa til Grækenland
Majken
På højskole i Grækenland

Generelt var alle organisationer vi mødte på turen super inspirerende. Både de helt store som Dansk flygtningehjælp i Athen og også de små organisationer. Jeg blev især inspireret af en lille organisation der arbejdede i Serbien, som bare gjorde virkelig meget med meget få ressourcer.

Inge var på højskole for 50plus i Tanzania
Inge
På højskole i Tanzania

Jeg syntes, undervisningen var rigtig fin. Vi kom omkring mange ting og det var kompetente undervisere. Vi havde en professor, som forstod både at fortælle på et lidt mere generelt plan og helt nede på jorden om sin egen familie. Udflugterne var generelt også gode.

Ingrida var på sommerhøjskole i Asien.
Ingrida
På højskole i Myanmar

På højskolen snakkede vi meget om at være en global medborger, og først tænkte jeg sådan: "ja ja.." Men nu føler jeg, at jeg har taget den energi med hjem. Jeg har for eksempel fået meget mere fokus på, hvad der sker i Asien. Så højskolen har helt sikkert givet mig en masse, og jeg kunne også godt tænke mig at tage afsted igen.

Seniorhøjskole i Palæstina
Bente
På højskole i Palæstina

At rejsen var organiseret som et højskoleophold, hvor vi rejste sammen i en mindre gruppe og mødtes inden i København, havde stor betydning for, at jeg valgte at rejse med Global Contact. Det var en god oplevelse at være sammen afsted og kunne dele de mange stærke indtryk i gruppen, og vi har stadig kontakt, efter vi er kommet hjem.

Gert var på 50+ højskole i Nepal
Gert
På højskole i Nepal

Det var en kæmpe fordel at rejse på den her måde ift. den viden man fik under rejsen. Både det at vi fik undervisning af lokale undervisere, som kunne fortælle ud fra deres egne oplevelser, men også alle de ekskursioner vi var på.

Allai rejste til Palæstina på sommerhøjskole
Allai
På højskole i Palæstina

Undervisningen gav helt sikkert en masse viden. Og vi var ude og møde familier, som jeg ikke ville have mødt, hvis jeg rejste på egen hånd. Den første uge havde vi om menneskerettigheder. I den forbindelse mødte vi organisationer, der kæmpede for Palæstina.

Vil du vide mere?

Vi svarer meget gerne på dine spørgsmål. Kig forbi et af vores infomøder eller kontakt en af vores dygtige koordinatorer, som kan hjælpe dig med stort og småt.

Kom til infomøde

Kom forbi til en af vores gratis infomøder, hvis du vil lære mere om programmet og møde nogle af de studerende.

Kontakt os

Line
Line Kok

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv klogere på hvilke oplevelser du får, hvis du rejser med os.

Vi starter med at sende dig på en velkomstrejse. Derefter sender vi dig kun få, men relevante mails.
Navn

Lignende ophold