Praktik i Nepal som studerende

50+ højskole i Nepal

Tag med på højskole til Nepal, hvor du får mulighed for at dykke ned i et samfund i konstant forandring. Dette kursus er skabt til dem, der søger meningsfuld rejseoplevelser sammen med andre. 

Hvordan lever og bor mennesker i Nepal? Hvordan påvirker kastesystemet samfundet, og hvilke muligheder er der for at ændre det? Er Nepal virkelig blevet et demokrati, og hvordan kan kvinder aktivt arbejde mod de ulige vilkår, de har vokset op under?

Dette er blot nogle af de mange interessante spørgsmål, du vil udforske på vores højskole i Nepal. Programmet er skræddersyet til at levere dyb indsigt i samfundets kompleksiteter og udfordringer, samtidig med at det åbner op for diskussion og refleksion omkring aktuelle emner.

Udover det faglige og kulturelle udbytte byder programmet også på fantastiske naturoplevelser. Religion og kulturen vil også blive udforsket med nysgerrighed.

Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Varighed 3 uger

15.300,-


Depositum betales ved tilmelding, og restbeløb opkræves 6 uger før afrejse.
Flyprisen reguleres løbende, så book i god tid for billigst mulige flybillet.
Se hvad prisen inkluderer

Bestilles opholdet senere end 2 måneder før afrejse, risikeres et ekstra gebyr for flybilletter.
Rejsebetingelser

Program

Dette er et eksempel på hvordan et program til Nepal kan se ud. Du vil modtage det endegyldige program 2 måneder inden afgang.

Uge 1: Kultur og religion i Nepal

I lærer hinanden godt at kende, og bliver introduceret til Nepals mange religioner, kulturer og samfundsliv både teoretisk og ved besøg til de vigtigste helligdomme. 

  • Rundvisning i området, og besøg til Durbar Square 

  • Introduktion til Nepal og kulturforståelse 

  • Foredrag om religion i Nepal 

  • Tur til Monkey Temple Swayambhunath 

  • Ekskursion til Community Heath Institution, med fokus på ældrepleje

  • Let travetur til Surya Binayak Hill 

  • Weekend med fri til egne ture 

Uge 2: På vej til demokrati og større social lighed

I programmets anden uge tager vi hul på Nepals nyere historie, og undersøger både demokratiets tilstand, og hvad der skal til for at for at ændre kastesystemet. Der er også tid til egne fridage og at opleve Kathmandu.  

  • Undervisning om den politiske og historiske udvikling fra monarki til demokrati 

  • Oplev den gamle kongepalads 

  • Fokus på sociale forhold i Nepal og kastesystemet 

  • Ekskursion til landsby med fokus på bønders levevilkår 

  • Lær at lave nepalesisk mad 

  • Vandretur til buddhistisk tempel 

  • Fri-weekend til at opleve landet på egen hånd 

Uge 3: Seje kvinder og nepalesisk velfærd

Sidste uge af kurset sætter vi fokus på kvinders vilkår i et mandsdomineret samfund, og hvordan kvinderne er ved at ændre dem. Vi besøger også et hospital og ældrecenter, inden programmet rundes af med en fantastisk smuk solnedgangstur til Nagarkot.  

  • Tema om kvinders rettigheder m. gæsteundervisning 

  • Besøg til projekt, hvor kvinder styrker kvinder 

  • Foredrag om velfærd og sundhed i Nepal 

  • Besøg på lokalt hospital og ældrecenter 

  • Solnedgangstur til Nagarkot 

  • Evaluering og afskedsmiddag 

Vi tager forbehold for ændringer i programmet. 

Undervisningen

Højskolekurset i Nepal foregår i et globalt miljø, hvor den danske folkehøjskoletradition kombineres med globalt udsyn. Vi trækker i høj grad på gæsteundervisere, der bidrager med ekspertise inden for nepalesiske samfundsforhold. De kommer nogle gange til os, men vi kommer allerhelst til dem, og tager store dele af undervisningen ud på ekskursioner, hvor vi oplever engagerede mennesker i deres eget miljø, og ser de religiøse steder der har så stor betydning for nepaleserne.

Højskolekurset har sin base ved det smukke Bhaktapur, og meget af kurset foregår i Kathmandu-dalen med masser af ture til både by og landområder. Vi sætter fokus på hvordan hinduistisk og buddhistisk religion praktiseres og har betydning for samfundet, og vi tager på ekskursioner til templer, ligbrændingspladser og stupa'er. Vi besøger projekter, der skal skabe bedre vilkår for befolkningen, og kaster et kritisk blik på om det har gjort en forskel. Samtidig møder vi nogle af de mest inspirerende nepalesere, nemlig de der aktivt kæmper for indflydelse til Nepals fattigste og for kvinders selvbestemmelse. Glæd dig til at møde kvinder, der baner vejen for andre kvinder, trods vanskelige vilkår.

Programmet sætter også fokus på den nyeste politiske udvikling fra monarki til demokrati, de store forskelle på land og by, og hvordan sundhed og ældrepleje foregår i Nepal.

I programmet er der også plads til vandreture, som er overkommelige og ikke kræver en fysik udover det sædvanlige. Så længe du er i nogenlunde form, ikke døjer med (for mange) skavanker i benene, og kan følge med i almindeligt travetempo, skal det nok gå fint. Vi venter på hinanden! Du skal særligt glæde dig til at opleve den helt unikke solnedgangstur til Nagarkot.

Hvad inkluderer prisen?

Generelt

  • En koordinator i Danmark, som støtter dig gennem hele dit ophold
  • Varetagelse af logistiske og administrative opgaver
  • Introdag i København 3-4 uger inden afgang 
  • 24 timers nødtelefon

Prisen inkluderer ikke

  • Visum 
  • Vaccinationer og evt. Malariapiller 
  • Kost på fridage 
  • Transport til/fra introkursus i København 
  • Afbestillingsforsikring
  • Rejseforsikring kan tilkøbes, når du bestiller dit ophold
  • Medlemskab af Mellemfolkeligt Samvirke (du meldes ind ved bestilling af ophold) 

Under højskolen

  • Kost og logi under hele kurset (dog undt. kost på fridage) 
  • 3 ugers program med undervisning og udflugter i Kathmandu og i Bhaktapur
  • Lokale undervisere 
  • Al transport og entré som er en del af programmet 
  • Fælles transport til lufthavn efter kurset 

Mere om rejsen

Læs mere om hvad det vil sige at tage afsted på en 50+ højskole, og muligvis få svar på nogle af dine spørgsmål.

Hvem kan deltage

Kurset retter sig mod personer i aldersgruppen 50-80 år, men vi er ikke så firkantede at du ikke kan være med, hvis du er en vårhare på 49. De fleste er dog ofte mellem 59-69 år. Som på en dansk folkehøjskole stiller vi ikke krav om et bestemt uddannelsesniveau for at deltage. Det er din lyst til at lære, der er det afgørende. Nysgerrigheden efter at lære andre kulturer at kende, et globalt udsyn, og mod på at lære nye mennesker at kende er ofte en fællesnævner hos vores deltagere.  

Undervisningen foregår på engelsk, og på en del af udflugterne tolkes der til engelsk. Som deltager behøver man ikke tale engelsk flydende, men det er nødvendigt at man forstår det uden problemer, og har mod på at deltage aktivt i samtalerne. Det er også et krav, at du er i nogenlunde fysisk form (dvs. du kan følge med i almindeligt gå-tempo), da vi nogle dage skal på mindre vandreture.

Intro og ankomst

Vi sørger for at du og dit højskolehold bliver godt forberedt inden afrejse. Af samme grund inviteres du til at introkursus i København, der afholdes 3-4 uger inden turen går til Nepal. Det varer en halv dag, og vi gennemgår både programmet, lokale forhold, og alt det praktiske du skal vide. Kurset giver også rig lejlighed til at hilse på de andre på holdet for første gang, og  efter endt program kan snakken fortsætte over en kop kaffe eller øl på vores lille café.  

På afrejsedagen flyver I fra København, og ankommer til den internationale lufthavn i Kathmandu, hvor I bliver mødt af underviseren og jeres chauffører.  

Sådan bor du

I den første uge vil du bo midt i hjertet af Nepal, i hovedstaden Kathmandu. Det giver dig en fantastisk mulighed for at udforske hovedstaden og mærke dens puls, før du rejser videre til Bhaktapur de sidste to uger.

Undervisningen i Kathmandu foregår enten i et af hotellets konferencelokaler, på ActionAid Nepals platform eller hos lokale organisationer.

De sidste to uger af dit ophold vil du bo på et guesthouse i Bhaktapur, en by på UNESCOs verdensarvsliste, som er mere naturskøn end Kathmandu. På den måde vil du både opleve det naturskønne Bhaktapur og den pulserende hovedstad.

Glæd dig til at udforske ikke kun undervisningen, men også fællesskabet og kulturen, der omgiver jer.

Fritiden

Dagsprogrammet løber fra 9 til 17 på hverdage, og midt på dagen holder vi lang frokostpause. Der vil tit også være pauser indlagt i løbet af dagen, så programmet ikke føles pakket. Efter endt program kan du nyde omgivelserne på hotellet, eller gå ind til Bhaktapur, spise ude og opleve byens summen. 

På fridage og i weekender er der rig mulighed for selv at arrangere ture – eller blot slappe af på hotellet. Du kan tage på vandreture i bjergene, besøge de buddhististiske klostre, og måske bruge et par dage i skønne Pokhara og sejle på bjergsøen Phewa Tal. Andre holder af at opleve dyrelivet i nationalparkerne, eksempelvis i Chitwan, hvor man kan se elefanter, næsehorn og krokodiller. I Kathmandu kan du tage undervisning i yoga og meditation, og i det hele taget opleve det religiøse og kulturelle liv på nærmeste hold. Spørg gerne din underviser for gode tips og idéer!

Alle aktiviteter på dage uden program er for egen regning.

Frivilligt arbejde

Hvis du gerne vil bidrage med en ekstra hånd, kan du arbejde frivilligt efter højskoleopholdet, eksempelvis med undervisning på en lokal skole. Højskoleopholdet giver dig en kulturforståelse og lokalt netværk, som er et godt fundament for et længere ophold i Nepal, hvor du bidrager med en hjælpende hånd.   

Som frivillig gennem Mellemfolkeligt Samvirke skal man være der i mindst 6 uger, og man betaler selv alle udgifter i forbindelse med opholdet og det frivillige arbejde. Ring eller skriv til os, hvis du vil høre mere om mulighederne.  

Tilkøb til rejsen

Når du booker dit ophold, kan du vælge at tilkøbe følgende:

  • Enkeltværelse

Bemærk at dette er ikke inkluderet i prisen på dit ophold. Du bliver derfor påkrævet et ekstra gebyr. 

Tidligere rejsende

Lars var på en 50+ højskole i Palæstina
Lars
På højskole i Palæstina

Det centrale var at komme ud og se med egne øjne og høre med egne øre. Det gjorde vi bl.a. på turen til Hebron og Jaffa samt den politiske tur i Østjerusalem, og turen rundt i Nazareth og i en flygtningelejr - hver med sin lokale guide.

Thea var på U18 højskole sammen med andre unge mennesker
Thea
På højskole i Kenya

Det var helt vildt fedt. Når man rejser på den måde, og så i 14 dage, hvor man alle sammen oplever noget, som er fuldstændig anderledes end man plejer, så får man ret hurtigt et tæt bånd. Man er sammen hele tiden, så man skal også være klar på, at det er noget socialt man tager af sted på.

Mia var på højskole i Kenya
Mia Kirstine
På højskole i Kenya

Vi var meget forskellige og havde forskellige motivationer for at være afsted, men det var interessant, fordi det gav nye perspektiver. Vi fik også lokale bekendtskaber både på højskolen i Nanyuki og i Nairobi, og det gav nogle virkelig spændende kulturmøder.

Birgitte var på højskole i Nepal for 50+
Birgitte
På højskole i Nepal

Jeg vil anbefale alle der er nysgerrige på livet at rejse af sted. Man får jo rigtig meget øje på hvem man selv er, når man rejser ud og møder andre mennesker. 

Hanne var på en seniorhøjskole i Nepal
Hanne
På højskole i Nepal

Rejsen er på min top 10-liste over største oplevelser. Det fungerede rigtig godt at være af sted som hold, og vi ses stadig herhjemme. Jeg kendte ingen i forvejen, men det kom jeg hurtigt til. Forholdene var fine, og der var masser af oplevelser i gåafstand fra højskolen.

Jonathan rejste til Palæstina på en sommerhøjskole
Jonathan
På højskole i Palæstina

Det var den fedeste tur jeg nogensinde har haft. Byen Hebron, som er en stor palæstinensisk by, gjorde et særligt indtryk på mig. Vi oplevede, hvordan palæstinenserne i Hebron måtte beskytte sig mod israelske bosættere, der kastede affald og syre efter dem. Der var checkpoints og spøgelsesveje overalt.

Vil du vide mere?

Vi svarer meget gerne på dine spørgsmål. Kig forbi et af vores infomøder eller kontakt en af vores dygtige koordinatorer, som kan hjælpe dig med stort og småt.

Kom til infomøde

Kom forbi til en af vores gratis infomøder, hvis du vil lære mere om programmet og møde nogle af de studerende.

Kontakt os

Medarbejder Heidi
Heidi Dimon Djurhuu (hun/hende)

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv klogere på hvilke oplevelser du får, hvis du rejser med os.

Vi starter med at sende dig på en velkomstrejse. Derefter sender vi dig kun få, men relevante mails.
Navn

Lignende ophold