Praktik i Nepal som studerende

50+ højskole i Nepal

Tag med til Nepal og oplev et samfund i forandring. Kurset er for dig over 50 år, som har mod på en rejse med mening og socialt perspektiv. Hvordan bor og lever almindelige mennesker i Nepal? Hvordan virker kastesystemet, og hvad kan man gøre for ændre det? Kan man sige at Nepal er blevet et reelt demokrati? Og hvordan kan kvinder ændre de ulige betingelser, de er vokset op under?  

Det er blot nogle af de mange spørgsmål, du kan få indsigt i på højskole i Nepal. Programmet byder også på flere smukke vandreture, indsigt i religion og kultur, og en fantastisk natur der bør opleves.  

Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Seniorhøjskole i Nepal
Varighed 3 uger

Ikke flere pladser

13.900,-


Depositum betales ved tilmelding, og restbeløb opkræves 6 uger før afrejse.
Flyprisen reguleres løbende, så book i god tid for billigst mulige flybillet.
Se hvad prisen inkluderer

Bestilles opholdet senere end 2 måneder før afrejse, risikeres et ekstra gebyr for flybilletter.
Rejsebetingelser for højskoleophold

Program

Uge 1: Kultur og religion i Nepal

Vi lærer Bhaktapur godt at kende, og bliver introduceret til Nepals mange religioner, kulturer og samfundsliv både teoretisk og ved besøg til de vigtigste helligdomme. 

 • Rundvisning på området, og besøg til Bhaktapur Durbar Square 

 • Introduktion til Nepal og kulturforståelse 

 • Foredrag om religion i Nepal 

 • Tur til det hindu-templet Pashupatinath 

 • Ekskursion til den buddhistiske stupa Bauddha 

 • Let travetur til Surya Binayak Hill 

 • Weekend med fri til egne ture 

Uge 2: På vej til demokrati og større social lighed

I programmets anden uge tager vi hul på Nepals nyere historie, og undersøger både demokratiets tilstand, og hvad der skal til for at for at ændre kastesystemet. Der er også tid til egne fridage og at opleve Kathmandu.  

 • Undervisning om den politiske og historiske udvikling fra monarki til demokrati 

 • Oplev Kathmandu Durbar Square og det gamle kongepalads 

 • Fokus på sociale forhold i Nepal og kastesystemet 

 • Ekskursion til landsby med fokus på bønders levevilkår 

 • Lær at lave nepalesisk mad 

 • Vandretur til buddhistisk tempel 

 • Tre fridage til at opleve landet på egen hånd 

Uge 3: Seje kvinder og nepalesisk velfærd

Sidste uge af kurset sætter vi fokus på kvinders vilkår i et mandsdomineret samfund, og hvordan kvinderne er ved at ændre dem. Vi besøger også et hospital og ældrecenter, inden programmet rundes af med en fantastisk smuk solnedgangstur til Nagarkot.  

 • Tema om kvinders rettigheder m. gæsteundervisning 

 • Besøg til projekt, hvor kvinder styrker kvinder 

 • Foredrag om velfærd og sundhed i Nepal 

 • Besøg på lokalt hospital og ældrecenter 

 • Solnedgangstur til Nagarkot 

 • Evaluering og afskedsmiddag 

Vi tager forbehold for ændringer i programmet. 

Undervisningen

Højskolekurset i Nepal foregår i et globalt miljø, hvor den danske folkehøjskoletradition kombineres med globalt udsyn. Vi trækker i høj grad på gæsteundervisere, der bidrager med ekspertise inden for nepalesiske samfundsforhold. De kommer nogle gange til os, men vi kommer allerhelst til dem, og tager store dele af undervisningen ud på ekskursioner, hvor vi oplever engagerede mennesker i deres eget miljø, og ser de religiøse steder der har så stor betydning for nepaleserne. 

Højskolekurset har sin base ved det smukke Bhaktapur, og meget af kurset foregår i Kathmandu-dalen med masser af ture til både by og landområder. Vi sætter fokus på hvordan hinduistisk og buddhistisk religion praktiseres og har betydning for samfundet, og vi tager på ekskursioner til templer, ligbrændingspladser og stupa'er. Vi besøger projekter, der skal skabe bedre vilkår for befolkningen, og kaster et kritisk blik på om det har gjort en forskel. Samtidig møder vi nogle af de mest inspirerende nepalesere, nemlig de der aktivt kæmper for indflydelse til Nepals fattigste og for kvinders selvbestemmelse. Glæd dig til at møde kvinder, der baner vejen for andre kvinder, trods vanskelige vilkår.  

Programmet sætter også fokus på den nyeste politiske udvikling fra monarki til demokrati, de store forskelle på land og by, og hvordan sundhed og ældrepleje foregår i Nepal.  

I programmet er der også plads til vandreture, som er overkommelige og ikke kræver en fysik udover det sædvanlige. Så længe du er i nogenlunde form, ikke døjer med (for mange) skavanker i benene, og kan følge med i almindeligt travetempo, skal det nok gå fint. Vi venter på hinanden! Du skal særligt glæde dig til at opleve den helt unikke solnedgangstur til Nagarkot.  

Undervisere

Kelsang Tsomo træner i Nepal på højskole 50+

Kelsang Tsomo

Jeg vil være jeres faste underviser på kurset, og taler flydende engelsk, da jeg har studeret i USA. Jeg har en MBA i Finance, og har arbejdet som engelsklærer, leder af projekter for tibetanske unge, og med virksomheders bæredygtige udvikling. Jeg glæder mig til at tage imod jer og vise jer Nepal! 

Hvad inkluderer prisen?

Generelt

 • En koordinator i Danmark, som støtter dig gennem hele dit ophold
 • Varetagelse af logistiske og administrative opgaver
 • Introdage i København inklusiv undervisning, kost og logi
 • 24 timers nødtelefon
 • Certifikat efter udfyldt evaluering

Prisen inkluderer ikke

 • Visum 
 • Vaccinationer og evt. Malariapiller 
 • Kost på fridage 
 • Transport til/fra introkursus i København 
 • Afbestillingsforsikring
 • Rejseforsikring kan tilkøbes, når du bestiller dit ophold
 • Medlemskab af Mellemfolkeligt Samvirke (du meldes ind ved bestilling af ophold) 

Under højskolen

 • Kost og logi under hele kurset (dog undt. kost på fridage) 
 • 3 ugers program med undervisning og udflugter  
 • Lokale undervisere 
 • Al transport og entré som er en del af programmet 
 • Fælles transport til lufthavn efter kurset 

Mere om rejsen

Læs mere om hvad det vil sige at tage afsted på en sommerhøjskole, og muligvis få svar på nogle af dine spørgsmål.

Hvem kan deltage

Kurset retter sig mod personer i aldersgruppen 50-80 år, men vi er ikke så firkantede at du ikke kan være med, hvis du er en vårhare på 49. De fleste er dog ofte mellem 59-69 år. Som på en dansk folkehøjskole stiller vi ikke krav om et bestemt uddannelsesniveau for at deltage. Det er din lyst til at lære, der er det afgørende. Nysgerrigheden efter at lære andre kulturer at kende, et globalt udsyn, og mod på at lære nye mennesker at kende er ofte en fællesnævner hos vores deltagere.  

Undervisningen foregår på engelsk, og på en del af udflugterne tolkes der til engelsk. Som deltager behøver man ikke tale engelsk flydende, men det er nødvendigt at man forstår det uden problemer, og har mod på at deltage aktivt i samtalerne. Det er også et krav, at du er i nogenlunde fysisk form (dvs. du kan følge med i almindeligt gå-tempo), da vi nogle dage skal på mindre vandreture, og hotellet ligger på en lille bakke.  

Intro og ankomst

Vi sørger for at du og dit højskolehold bliver godt forberedt inden afrejse. Af samme grund inviteres du til at introkursus i København, der afholdes 3-4 uger inden turen går til Nepal. Det varer en halv dag, og vi gennemgår både programmet, lokale forhold, og alt det praktiske du skal vide. Kurset giver også rig lejlighed til at hilse på de andre på holdet for første gang, og ofte fortsætter snakken efter endt program over en kop kaffe eller øl på vores lille café.  

På afrejsedagen flyver vi fra København, og ankommer til den internationale lufthavn i Kathmandu, hvor vi bliver mødt af underviser Kelsang og vores chauffører.  

Sådan bor du

Højskoleopholdet i Nepal har sin base på Bhaktapur Guest House, der ligger i fredelige omgivelser lidt uden for Bhaktapur, kun en halv times kørsel fra Kathmandu. Man kan nemt gå ind til selve Bhaktapur på 15-20 minutter.  

Bhaktapur Guest House ligger højt, så man kan nyde den imponerende udsigt over Bhaktapur og til Himalaya-bjergene. Bygningerne er af ældre dato, og forholdene lokale, men hyggelige, og værterne er altid imødekommende. Her har vi alt, vi skal bruge. Vi får den introducerende undervisning i hotellets undervisningslokaler, og spiser de fleste måltider i restauranten. Der er selvfølgelig masser af ris og dal med linser og grøntsager på menuen i hotellets asiatiske fusionskøkken! I den grønne have er der rig mulighed for at finde et stille hjørne, eller lære de andre på holdet bedre at kende.  

Du vil blive indkvarteret i delt dobbeltværelse eller enkeltværelse efter eget ønske. Der er tilhørende toilet og bad på alle værelser, som er spartansk indrettet med et lille bord og stol. Enkeltværelse koster 1800kr. ekstra, og du kan skrive i din tilmelding, hvis du ønsker enkeltværelse.

Fritiden

Dagsprogrammet løber fra 9 til 17 på hverdage, og midt på dagen holder vi lang frokostpause. Der vil tit også være pauser indlagt i løbet af dagen, så programmet ikke føles pakket. Efter endt program kan du nyde omgivelserne på hotellet, eller gå ind til Bhaktapur, spise ude og opleve byens summen. Hotellet ligger tæt på templer og grønne områder, hvor du kan løbe eller gå ture i bjergene.  

På fridage og i weekender er der rig mulighed for selv at arrangere ture – eller blot slappe af på hotellet. Du kan tage på vandreture i bjergene, besøge de buddhististiske klostre, og måske bruge et par dage i skønne Pokhara og sejle på bjergsøen Phewa Tal. Andre holder af at opleve dyrelivet i nationalparkerne, eksempelvis i Chitwan, hvor man kan se elefanter, næsehorn og krokodiller. I Kathmandu kan du tage undervisning i yoga og meditation, og i det hele taget opleve det religiøse og kulturelle liv på nærmeste hold. Spørg gerne din underviser for gode tips og idéer!  

Alle aktiviteter på dage uden program er for egen regning.  

Frivilligt arbejde

Hvis du gerne vil bidrage med en ekstra hånd, kan du arbejde frivilligt efter højskoleopholdet, eksempelvis med undervisning på en lokal skole. Højskoleopholdet giver dig en kulturforståelse og lokalt netværk, som er et godt fundament for et længere ophold i Nepal, hvor du bidrager med en hjælpende hånd.   

Som frivillig gennem Mellemfolkeligt Samvirke skal man være der i mindst 6 uger, og man betaler selv alle udgifter i forbindelse med opholdet og det frivillige arbejde. Ring eller skriv til os, hvis du vil høre mere om mulighederne.  

Højskolen i Nepal

Få en rundvisning af højskolen i Nepal. Højskolen har sin base på Bhaktapur Guest House i fredelige omgivelser. Den ligger i gåafstand til Bhaktapur og en kort køretur fra Kathmandu. 

Tidligere rejsende

Jonathan rejste til Palæstina på en sommerhøjskole
Jonathan
På højskole i Palæstina

Det var den fedeste tur jeg nogensinde har haft. Byen Hebron, som er en stor palæstinensisk by, gjorde et særligt indtryk på mig. Vi oplevede, hvordan palæstinenserne i Hebron måtte beskytte sig mod israelske bosættere, der kastede affald og syre efter dem. Der var checkpoints og spøgelsesveje overalt.

Kristina på højskole i Kenya
Kristina
På højskole i Kenya

Jeg var rigtig glad for undervisningen og lærerne. Vi vidste ikke særlig meget om landets politiske situation og de reelle leveforhold. Da vi var ude og se det store slumområde Kibera, gav det meget bedre mening. 

Dorte var på seniorhøjskole i Tanzania
Dorte
På højskole i Tanzania

Jeg er gift, men min mand havde travlt lige der, så jeg valgte at rejse af sted selv. Der var ét par på vores hold, som rejste sammen og resten rejste alene ligesom jeg. Så det er både en god og tryg måde at komme af sted på alene, hvis man gerne vil af sted med andre mennesker. 

Hanne var på en seniorhøjskole i Nepal
Hanne
På højskole i Nepal

Rejsen er på min top 10-liste over største oplevelser. Det fungerede rigtig godt at være af sted som hold, og vi ses stadig herhjemme. Jeg kendte ingen i forvejen, men det kom jeg hurtigt til. Forholdene var fine, og der var masser af oplevelser i gåafstand fra højskolen.

Allai rejste til Palæstina på sommerhøjskole
Allai
På højskole i Palæstina

Undervisningen gav helt sikkert en masse viden. Og vi var ude og møde familier, som jeg ikke ville have mødt, hvis jeg rejste på egen hånd. Den første uge havde vi om menneskerettigheder. I den forbindelse mødte vi organisationer, der kæmpede for Palæstina.

Vibeke var på højskole i Tanzania
Vibeke
På højskole i Tanzania

Højskolen er et dejligt sted, hvor der er alt, man har brug for. Der er f.eks. vaskeri, sportsfaciliteter og en lille bar, hvor vi hyggede om aftenen. I den nærliggende by var der hæveautomat, caféer og restauranter med afrikansk livemusik. Tanzania er et fredeligt land, hvor vi følte os trygge og velkomne. Der var en international atmosfære.

Vil du vide mere?

Vi svarer meget gerne på dine spørgsmål. Kig forbi et af vores infomøder eller kontakt en af vores dygtige koordinatorer, som kan hjælpe dig med stort og småt.

Kom til infomøde

Kom forbi til en af vores gratis infomøder, hvis du vil lære mere om programmet og møde nogle af de studerende.

Kontakt os

Hanna
Hanna Katrine Wetterling

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv klogere på hvilke oplevelser du får, hvis du rejser med os.

Vi starter med at sende dig på en velkomstrejse. Derefter sender vi dig kun få, men relevante mails.
Navn

Lignende ophold