Legatsøgning til praktik i udlandet

Har du besluttet dig for at tage i praktik i udlandet? Så er der masser af økonomisk hjælp at hente fra rejselegater. 

Ved første øjekast kan legatsøgningen virke som en ordentlig mundfuld, men fortvivl ej! Med lidt struktureret gåpåmod og hjælp fra denne artikel bliver det nemmere at finde og søge legater til din praktik i udlandet. Så kan du få mere end SU’en at rutte med, når du skal ud og blive klogere på verden.

guide

Hvornår du skal søge legater?

Det er bedst at starte så tidligt som muligt med din legatsøgning, fordi der er nogle legater, som kun har ansøgningsfrist en eller to gange om året. Du kan godt gå i gang, inden hele praktikken er på plads, selvom fonden beder dig om at skrive, hvor du skal hen i ansøgningen. Hvis du tager i praktik med os, kan du bare skrive, at du skal afsted med Mellemfolkeligt Samvirke, og at du vil eftersende den præcise praktikplads. 

Erasmusstipendium til praktik i Europa

Hvis du skal på et praktikophold i Europa, kan du søge din uddannelsesinstitution om et Erasmus-praktikstipendium, hvis dit praktikophold varer fra mindst 2 måneder op til 12 måneder. 

Du kan også søge stipendiet til praktikophold, når du er færdig med en uddannelse. I så fald skal dit praktikophold finde sted inden for et år, efter du blev færdig, og du skal ansøge, mens du stadig er indskrevet på din uddannelsesinstitution. 

Henvend dig til din internationale koordinator på din uddannelsesinstitution for at høre mere om Erasmusstipendium til praktikophold.    

Sådan finder du legater til praktik i udlandet

Når du først begynder at kigge, er der rigtig mange rejselegater at finde! Især de små legater er der mange af, men de har ofte også meget specifikke krav til deres ansøgere. Udfordringen er derfor at finde et legat, hvor du lever op til kravene.  

Det er mere sparsomt med de store legater, og deres krav til ansøgerne er mere generelle. De er sværere at modtage, fordi konkurrencen er stor. Det betyder ikke, at det er håbløst at søge, men det er en god ide også at støvsuge nettet for et mindre legat som passer til dig. Det kan være en fond, som kun uddeler legater, hvis du kommer fra en særlig landsdel, eller et legat som kun er til én studieretning. 

Her kan du starte din legatsøgning:


Legat-søgemaskiner

Der er mange legat-søgemaskiner på nettet, som kan hjælpe dig på vej, når du leder efter legater til dit udlandsophold. De er ikke alle sammen lige gode, og nogle af dem koster penge, men vi har samlet et par stykker, hvor du kan starte med at søge efter legater gratis. 

Google

Hvis du ikke finder et legat, der passer til dig på legat-søgemaskinerne, kan du gå i krig med google. Her kan du søge mere specifikt på din uddannelsesinstitution, lokalområde, gamle skole, sportsklub, fritidsinteresser, kommune og alt det du kan komme i tanke om, for at finde et legat der passer til dig. Der er rigtig mange små spøjse legater derude, så det gælder om at være kreativ, når du skal søge efter legater og fonde til din praktik i udlandet.

Søg efter legater online

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aviser

Nogle legater bliver kun slået op i lokalavisenerne, så få dine forældre til at holde øje over morgenkaffen.
 

Biblioteket

”Legathåndbogen” og ”Vejviser til legater og fonde” kan du finde på biblioteket. De fortæller om diverse legater og kan være en hjælp, når du skal finde et legat der passer til dig og din praktik i udlandet. 
Bøgerne er i høj kurs, så du skal være ude i god tid. 
 

Inspiration til legater du kan søge 

Hvis du stadig ikke helt ved, hvor du skal gå i gang med din legatsøgning, så har vi fundet nogle store og små legater til inspiration: 

  • Nordea fonden
    Hvis du læser en kandidat eller en professionsbachelor og skal på studieophold i ulandet kan du søge denne fond.
    Der ansøgningsfrist d. 1. november og 1. maj hvert år. 
     
  • Nyboes fond
    Du kan søge denne fond hvis din ungdomsuddannelse og videregående uddannelse til sammen varer mere end 4 år.
    Ansøgninger modtages kun i perioden fra 1. august til den 1. Oktober. 
     
  • Dansk Sygeplejeråd 
    Hvis du har været medlem af DSR i mere end et år kan du søge denne fond. 
    Der er løbende ansøgningsfrist men du skal ansøge senest 2 måneder, før dit praktikophold starter. 
     
  • Danske Bioanalytikere
    Hvis du har været medlem af DBIO i mere end et år, så kan du søge denne fond. 
    Der er ansøgningsfrist 2 gange om året. 1. marts og 1. oktober. 
     
  • Louis-Hansen Fonden
    Kan søges af sygeplejestuderende til praktikophold som påbegyndes tidligst på 4. semester.
    Ansøgningerne vuderes løbende, men du skal søge mindst 6 måneder før afrejse.

Eksempler på legater

Melissa modtog legat til hendes udlandsophold fra Dansk Sygeplejeråd
Melissa

Fik 2500 kroner fra Dansk sygeplejeråd
Vi søgte legatet inde på hjemmesiden ved at skrive, hvad vi skulle og at vi er studerende og ingen penge har, så vi ville rigtig gerne have et legat. Og så fik vi det. Det er en god ide virkelig at argumentere for, hvorfor man skal afsted.

 

Thea modtog et rejselegat fra Nordea Fonden til hendes udlandsophold på 10.000 kr.
Thea

Fik 10.000 kroner fra Nordea fonden 
Det betød rigtig meget for min praktik i udlandet! Alle de udgifter, der var inden jeg tog afsted var dækket af legatet. Jeg havde også sparet lidt penge sammen, men ellers dækkede SU’en næsten det hele, mens jeg var afsted.

 

Sådan laver du en god legatansøgning 

Det gælder om at skille sig ud, når man søger legater. De fleste fonde modtager mange legatansøgninger, så det er nemt at drukne i mængden. Det er bedst at holde sig til en klassisk motiveret ansøgning, hvor du sælger dig selv og dit praktikophold. Skriv dig selv ind i en større sammenhæng, og forklar, hvorfor det gavner alle, at du kommer i praktik i netop det land, du har valgt.

Et godt råd er at bruge god tid på at lave en målrettet legatansøgning, til hver af de fonde du søger, i stedet for at sende den samme ansøgning til alle. 
 

Gode råd når du skal søge legater til praktik i udlandet

Vær koordineret
Organiser, de legater du vil søge i et legat-søgningsskema, hvor du skriver, hvornår deres ansøgningsfrist er, hvilke dokumenter du skal sende med, hvor mange penge du søger, etc. Vi har lavet et skema, for at hjælpe dig lidt på vej. Men husk, der er forskellige krav til de mange legater. Download skemaet her.

Bare søg flere
Forberedelsesarbejdet med indsamling af bilag er ofte det samme til de forskellige legater. Så når du er i gang, kan det godt betale sig at satse på nogle stykker. Lad vær at sende ansøgninger ud som en gal. Det tager lang tid at lave en god motiveret legatansøgning, så giv dig selv tid til at lave en god legatansøgning hver gang!

Anbefalinger
Det sker af og til, at du bliver sat til at skrive din egen anbefaling på dit studie eller din arbejdsplads. Hvis det sker, skal du kaste janteloven langt væk og skrive flot og farverigt om dine kompetencer, selvfølgelig uden at love noget du ikke kan holde.

Styr på tingene
Hav styr på, hvilke dokumenter du skal vedlægge, når du søger legater. Det kan være dit budget for rejsen, anbefalinger, karakterer, etc. Det afhænger af det enkelte legat. Fondene modtager rigtig mange legatansøgninger, så hvis formalia ikke er i orden, kan du nemt blive kasseret i første omgang.

Ansøgningsskemaer
Hvis du skal søge legater til din udlandspraktik med et ansøgningsskema, så sørg for at udfylde det ordentligt, og henvis til bilag, når det er muligt. Hvis der er tomme felter, virker det uprofessionelt.

Budget
Når du søger legater, skal du lave et budget over dine udgifter til dit praktikophold. Det gælder om at være ærlig og hverken over- eller underdrive. Husk, at dem der læser din legatansøgning er rutinerede, så de kan godt se, hvis du har slået budgettet for stort op! Hvis du modtager andre legater, må du gerne skrive dem ind i budgettet. Du kan finde en budgetskabelon her.