Rejs ud på en højskole i udlandet

Global Højskole i udlandet for unge

På Global Højskole rejser du sammen med andre unge, og lærer landets kultur og samfund at kende indefra. Du kommer tæt på befolkningen, lærer om levevilkårene og hvordan lokale ildsjæle kæmper for at forbedre dem. Disse højskoleophold varer 2-4 uger og har afrejse næsten hver måned hele året. Opholdet er oplagt at bruge som forberedelse på frivilligt arbejde eller som start på din egen rejse. 

Vælg land for højskoleophold

Info om højskolekurserne for unge

Hvem kan deltage

Højskoleopholdene er for unge mellem 18 og 25 år, men er du lidt ældre, er du også meget velkommen. De fleste rejser i deres sabbatår efter endt ungdomsuddannelse, og enkelte holder pause fra studie eller arbejde for at rejse.  

Vi stiller ingen bestemte faglige krav for at kunne deltage. Det vigtigste er at du kommer med et åbent sind, har lyst til at lære mere om landet du besøger, og deltager i hele højskolekursets program.  

På højskolekurserne er eleverne danske, men du kan glæde dig til at blive del af et internationalt miljø på højskolen. Her er der ofte også er kurser for lokale unge, ligesom det nogle steder er et samlingssted for unge frivillige fra området. Der kan også være dele af dit program, der involverer lokale unge. Hold dig ikke tilbage med at starte en samtale eller en fodboldkamp - måske er det starten på et nyt venskab?  

Undervisningen vil foregå på engelsk, men du behøver ikke at tale det flydende for at kunne deltage. Det er dog vigtigt, at du kan nok engelsk til at kunne føre en samtale og at kunne deltage aktivt. Det får du som regel også brug for, hvis du skal rejse videre eller arbejde frivilligt efter højskoleopholdet.  

Undervisningen

Undervisningen sætter dig i stand til at forstå landets kulturer og samfund, og giver et indblik i regionale religiøse, etniske, sociale eller politiske spørgsmål. Du bliver undervist i kulturforståelse, og får råd til hvordan du bedst begår dig i kulturen. Det giver dig et udsyn til hele regionen, som du også kan bruge, hvis du rejser videre til andre lande efter kurset. Nogle kurser har i større eller mindre grad sprogundervisning på programmet. Læs mere under det enkelte kursus.  

En del af undervisningen tager sigte på at forberede dig til at lave frivilligt arbejde. Det er særligt gavnligt for dig, der skal ud som frivillig efter dit højskoleophold, og det giver alle deltagere en indsigt i samarbejde på tværs af kulturer, og i de dilemmaer, der kan opstå når man arbejder i et andet land. Du skal være indstillet på at deltage i denne del af programmet, også hvis du ikke selv skal være frivillig. 

Vi synes det er vigtigt, at der er en god balance mellem teori og praksis på højskolekurset. På mange af kurserne starter undervisningen i et emne med en introduktion på højskolen, og derefter bevæger man sig uden for højskolen for at se det med egne øjne. Vi lærer i mødet med mennesker, og besøger organisationer, skoler, og mennesker med noget på hjerte. Der er masser af udflugter, teambuilding og sociale aktiviteter i programmet, men også plads til at du og dine højskolevenner kan tage på jeres egne ture i weekender eller på fridage. Om du er til ny viden, de store naturoplevelser, adventure eller kulturelle perler, så kan du godt glæde dig!  

Kombiner med frivilligt arbejde

Det er oplagt at kombinere højskoleopholdet med frivilligt arbejde, så du starter med højskolekurset og derefter arbejder frivilligt. Det kan godt være i et andet land end dér hvor du er på højskole.  

Drømmer du om at gøre en forskel som frivillig, vil højskolekurset give dig den bedste start du kan forestille dig. Du dumper ikke bare ned helt uforberedt som frivillig, men får en blød landing på højskolen. Kurset giver dig viden om kultur og samfund i regionen, forståelse for hvordan man begår sig, og redskaber til at blive en god frivillig. På den måde er du både mere tryg og bedre forberedt, når du begynder som frivillig.  

Du kan også bruge højskoleopholdet som en start på en videre backpackerrejse, alene eller sammen med andre. Så får du et solidt fundament af viden og kulturforståelse, men også et lokalt netværk du kan bruge på din videre rejse, og inspiration til at opleve noget du ikke havde forestillet dig, inden du tog hjemmefra. Det er altid nemmere (og ofte også billigere) at planlægge næste rejseskridt, når du er i landet. Højskoleopholdet giver dig stensikkert appetit på at opleve mere!  

Højskolekurset kan også sagtens opleves i sig selv, uden du behøver at rejse bagefter. Der bliver masser af oplevelser, fællesskab og ny kultur at suge ind i løbet af de hæsblæsende 4 uger. I weekenderne kan du og dine højskolevenner nå at se mange af de største naturoplevelser, og tilbage i Danmark mødes hele holdet igen til hjemkomstweekend for at genopleve fællesskabet.  

For unge mellem 18 og 25 år, der skal arbejde frivilligt med Global Contact, er højskoleopholdet en obligatorisk del af forberedelsen til at være frivillig. Derfor kan du forvente, at mange af de andre på holdet skal videre ud at være frivillige bagefter, men der er som regel også altid nogen der ikke skal være frivillige, og bruger kurset som start på egen rundrejse, eller som et fedt højskoleophold i sig selv.  

Hvorfor rejse med Mellemfolkeligt Samvirke

Mellemfolkeligt Samvirke sender hvert år flere end 1000 unge til udlandet. Vi har mange års erfaring med at lave gode og sikre højskolekurser, og mange af opholdene er populære og bliver afholdt år efter år. Det kan vi gøre, fordi vi har dedikerede og erfarne ansatte i Danmark og på højskolerne, der sørger for at rammerne er gode, programmerne er spændende og velfungerende, og at vi aldrig går på kompromis med sikkerheden.  

Vores lokale undervisere har et indgående lokalkendskab, sørger for at alle er velinformerede, og følger med rundt på alle ture i programmet, så både fagligheden og sikkerheden er i top. I kraft af højskolerne og vores arbejde i landene har vi et stort lokalt og regionalt netværk. Det gør, at vi kan lave højskoleprogrammer med indsigt, og give mulighed for at besøge personer og steder, hvor turisterne normalt ikke kommer.  

Når du rejser med os, kan du være sikker på en god forberedelse inden afrejse. Vi sender dig en velkomstpakke med information om bl.a. visum, højskolen, programmet, og en pakkeliste som du kan læse i god tid inden afrejse. Du får også en personlig kontakt på kontoret i Danmark, der står klar til at hjælpe, hvis du har yderligere spørgsmål. Lige inden du skal af sted, mødes du med dine højskolevenner til introkursus i København, hvor I bliver grundigt forberedt på opholdet.  

Hvis du vælger at lade os stå for dine flybilletter og forsikring, sørger vi for at du rejser med de andre højskoledeltagere til højskolen, og at du har en god og dækkende rejseforsikring. Gennem os kan du få flybilletter, hvor du kan ændre din hjemrejsedato undervejs mod et mindre gebyr til flyselskabet. Hvis du ikke ved hvornår du vil hjem igen, kan du altså vente med at beslutte dig, til du er rejst afsted. Vi hjælper også gerne med at lave en rundrejsebillet til dig, så du kan udforske verden efter dit ophold med os.  

Mellemfolkeligt Samvirke er registreret i Rejsegarantifonden, så rejsen dækkes i tilfælde af konkurs.   

Anbefalinger

Seniorhøjskole i Palæstina
Bente
På højskole i Palæstina

At rejsen var organiseret som et højskoleophold, hvor vi rejste sammen i en mindre gruppe og mødtes inden i København, havde stor betydning for, at jeg valgte at rejse med Global Contact. Det var en god oplevelse at være sammen afsted og kunne dele de mange stærke indtryk i gruppen, og vi har stadig kontakt, efter vi er kommet hjem.

Højskole for U18 deltagere
Emil
På højskole i Kenya

Selv om jeg ikke kendte nogen på forhånd, snakkede jeg godt med alle. De tre andre drenge var et par år yngre end mig, så jeg troede måske, at de ville være for sig selv. Men det gik meget bedre, end jeg forventede.

Ann var på en seniorhøjskole i Palæstina
Ann
På højskole i Palæstina

Fordelene er, at der er tilrettelagt et forløb, som man lærer en masse af. De unge palæstinensere som planlægger kurset, gør det rigtig godt, og de får nogle folk ind som er utrolig dygtige. Vi havde typisk et oplæg på højskolen og tog derefter ud og snakkede med nogen om emnet.

Monika var på højskole i Kenya inden hun skulle ud som frivillig
Monika
På højskole i Kenya

Det var fantastisk at bestige Mount Kenya og se solopgang på toppen! Selve oplevelsen af at være på højskole i Kenya var meget surrealistisk, og det var rart at dele det med de andre, som jeg hurtigt lærte at kende – vi fik et rigtigt højskolefællesskab. 

Anette Jensen var på 50plus højskole i Tanzania
Anette
På højskole i Tanzania

Det allermest fantastiske er, at det har gjort, at jeg har fået et afsæt til at tage derned igen - alene. Hvis ikke jeg havde været på den højskole og havde mødt de mennesker dernede, som jeg har, så ville jeg aldrig foretage sådan en rejse alene. Aldrig.

Vibeke var på højskole i Tanzania
Vibeke
På højskole i Tanzania

Højskolen er et dejligt sted, hvor der er alt, man har brug for. Der er f.eks. vaskeri, sportsfaciliteter og en lille bar, hvor vi hyggede om aftenen. I den nærliggende by var der hæveautomat, caféer og restauranter med afrikansk livemusik. Tanzania er et fredeligt land, hvor vi følte os trygge og velkomne. Der var en international atmosfære.

Vil du vide mere

Vi svarer meget gerne på dine spørgsmål. Kig forbi et af vores infomøder eller kontakt en af vores dygtige koordinatorer, som kan hjælpe dig med stort og småt.