Forældreguide

Kære forælder

Din datter kommer ind i stuen og fortæller, at hun vil til Uganda og lave frivilligt arbejde i 4 måneder. Du får kaffen galt i halsen, husker straks en gammel artikel i avisen om noget med nogle forfærdelige forbrydelser, og før hun kan nå at sige engelskundervisning på en skole, har du grebet din smartphone og googlet Udenrigsministeriets rejseanbefalinger.

Er det nu klogt? Kan min datter det? Hvad med sikkerheden?

Af meget naturlige årsager, får vi ofte henvendelser fra forældre, som lige skal sikre sig, hvad det er, deres børn er ved at kaste sig ud i. Vi har derfor samlet lidt information her på siden, så du som forælder kan føle dig tryg ved din datter eller søns udenlandsplaner.

Forældreguide til dem som er lidt usikre

Hvem er Global Contact?

Global Contact er Mellemfolkeligt Samvirkes kultur- og rejseprogram. Vi sender hvert over 1300 unge ud i verden, som arbejder i tråd med Mellemfolkeligt Samvirkes mission om at bekæmpe global fattigdom og ulighed. 

Rejser du med Global Contact, vælger du at rejse dybere ind i en fremmed kultur og tættere på de mennesker, der bor i udviklingslande i syd. 

Hvordan planlægger vi rejsen?

Det er meget vigtigt for os, at de unge som rejser med os føler sig trygge hele vejen igennem, både før og under opholdet. Vi gør derfor meget ud af rådgive og informere om rejsen op til, og vi sørger også for grundig forberedelse, så de unge bliver klædt på til det frivillige arbejde.

  • Vi sørger for at booke både flyrejse og rejseforsikring
  • Vi rådgiver om arbejds- og turistvisum
  • Vi sender en deltagerliste over de andre som rejser samtidigt
  • Vi giver detaljeret information om hele rejsen
  • Vi sørger for afhentning i lufthavnen ved ankomst
  • Vi sørger for en lokal kontaktperson på destinationen
  • Vi stiller en 24 timers nødtelefon til rådighed
  • Vi er medlem af rejsegarantifonden

Frivilligt arbejde i udlandet med Mellemfolkeligt Samvirke

Vi sørger for et trygt og sikkert ophold

Vi lægger stor vægt på sikkerheden, og holder os hele tiden opdateret med sikkerhedssituationen, ikke bare hos Udenrigsministeriet, men også lokalt gennem vores mange samarbejdspartnere. Skulle der opstå en situation, hvor det vurderes, at det er en dårlig ide at sende frivillige til et land/område, vil de blive tilbudt et ophold i et andet land/region eller pengene tilbage.

Din datter/søn får masser af støtte undervejs. Man får en dansk koordinator fra kontoret herhjemme, en lokal koordinator i landet de rejser til og vi har en 24 timers nødtelefon til rådighed.

Vi sørger for grundig forberedelse, så de unge er klædt godt på til det frivillige arbejde de skal lave. Først på et par dages introduktion i København inden afrejse, og dernæst på et 4 ugers forberedende højskoleophold i den region de skal være frivillige i. Højskolen fungerer som en blød landing, hvor de kan lære at navigere i en helt ny kultur under meget trygge rammer. Her lærer de om landet og regionen, de får erfaringer med frivilligt arbejde, og de får et kæmpe socialt netværk med alle de andre unge, der også skal ud og arbejde frivilligt.

Medmindre din søn/datter specifikt beder om at rejse alene, finder vi en rejsepartner, som han/hun vil bo og arbejde med under opholdet.

De fleste steder indlogeres man hos lokale familier. Familierne sætter en ære i at passe godt på de frivillige, og gør alt hvad de kan for at hjælpe dem med små og store ting. Enkelte steder indlogeres de frivillige i et værelse/lejlighed tæt på arbejdspladsen. Her vil kollegaer og/eller den lokale kontaktperson stå til rådighed for de frivillige.

De frivillige kommer ikke til at stå med soloansvar i en dårligt bemidlet organisation. Vi sender frivillige ud som en ekstra, hjælpende hånd til steder, som godt nok har få ressourcer, men som fungerer - også uden frivillig hjælp. Dette er en del af vores bæredygtighedstanke. De lokale skal ikke blive afhængige af vores frivillige, de frivillige skal ikke erstatte lokalt personale, og de frivillige skal ikke stå med ansvar, de ikke reelt er klædt på til.

Frivilligt arbejde i dit sabbatår

En oplevelse for livet

Det er helt normalt (og nærmest en naturlov) at man som forælder gerne vil tjekke op på hvad ens børn kaster sig ud i - også selvom de teknisk set er voksne nu.

Men vi kan forsikre dig om, at din søn eller datter netop er i gang med at planlægge noget, som vil blive en kæmpe oplevelse i deres liv. At komme ud og opleve verden og stå på egen ben på denne måde giver selvtillid og livserfaring, som kan bruges resten af livet. De får indsigt i hvordan folk fra andre kulturer lever, et international netværk og en masse nye venner.

Som udsendelsesorganisation gør vi alt hvad vi kan, for at støtte vores frivillige i at få den bedst mulige oplevelse. For de fleste er det deres allerførste rejse alene udenfor Europa. Og selvom det er de færreste, som skriver hjem med problemer, er det en god støtte at vide, at der sidder nogen klar til at hjælpe, hvis der skulle opstå noget - også selvom det måske ”bare” handler om lidt hjemve.

Vil du gerne kende alle detaljerne, så læs videre om vores frivilligprogram her, hvor vi forklarer meget mere om vores frivilligrejser. 

De bedste hilsner fra,
Global Contact-teamet

 
PS. Du kan også spørge din søn/datter om du må komme med ind på et af vores informationsmøder, hvor I kan møde både os og tidligere frivillige, der fortæller om deres ophold.