Sommerhøjskole i Palæstina

Højskolen i Palæstina

Et ophold på vores højskole i Palæstina giver dig mulighed for at opleve konflikten med egne øjne, og lære om kultur, samfund og politik i regionen.

Højskolen ligger i Betlehem i sikre omgivelser, tæt på religiøse og kulturelle seværdigheder, og har sit eget hyggelige hostel og café drevet af unge palæstinensere. 

Kom og oplev arabisk kultur indefra og tag del i fællesskabet. 

Rundvisning på højskolen

Højskolen i Palæstina
Højskolen i Palæstina
Højskolen i Palæstina
Højskolen i Palæstina
Højskolen i Palæstina

Højskolekurser i Palæstina

Beliggenhed

Højskolen i Palæstina ligger i Betlehem, tæt på restauranter, vandpibecaféer og markeder.  

31.71175, 35.199972

Info om højskolen

Området

Højskolen ligger i Betlehems centrum, kort fra byens vartegn Fødselskirken. Højskolen er ramme om et levende internationalt miljø, for her er både kurser for danske og palæstinensiske unge, og en lang række frivillig-drevne aktiviteter. Højskolen arbejder for at skabe globalt medborgerskab og sætte palæstinensiske unge og kvinder i stand til at kæmpe for deres rettigheder. Du finder ikke et bedre sted at lære konflikten at kende indefra og forstå palæstinensernes hverdag og virkelighed under den israelske besættelse.  

Højskolen ligger på en stille gade i rolige omgivelser, og har ansatte der sørger for at sikkerheden altid er i orden. Foran hovedbygningen er der en hyggelig lille gårdhave med bænke i skyggen under oliventræerne. Her kan du hurtigt falde i snak med andre højskoledeltagere eller unge palæstinensere.  

Højskolens hovedbygning huser små og lidt større undervisningslokaler, kontorer, et lille køkken, terrasser og en separat soveafdeling i kælderen. Soverummene er indrettet med køjesenge og tilhørende baderum. Her er kun få sengepladser, men lige over for højskolens hovedbygning ligger vores eget Filastin Hostel med flere værelser. Som deltager på højskolen kan du forvente at sove enten i hovedbygningen eller på vores hostel, mens alle kan dele det sociale liv i caféen og på fællesarealerne.  

NB: Skal du på højskoleophold for folk over 50 år, vil du blive indlogeret på et nærliggende hotel. Læs mere under opholdet (link) 

Når dagens program er slut, kan du nyde i solen i højskolens gårdhave, på vores hostels terrasse, eller hænge ud med te og et spil i caféen. Højskolen laver også ‘bytte-sprog-dage' en gang imellem, hvor unge fra Betlehem inviteres til at komme og lære engelsk og dansk, og du kan så lære lidt arabisk af dem. En rigtig god måde at falde i snak!  

Det er oplagt at udforske Betlehems byliv, der ligger lige uden for døren med restauranter, vandpibecaféer og barer. I din fritid du kan besøge de religiøse og kulturelle seværdigheder som Fødselskirken i Betlehem eller den gamle bydel i nabobyen Jerusalem. Fra højskolen er der kort til markedet, hvor du f.eks. kan få aktiveret alle sanser ved at dufte til sække med krydderier og se de farverige bunker af slik.  Du kan også være mere kulturel og gå på jagt efter de mange trossamfunds historiske bygninger i byen. 

I weekenden eller på fridage kan du tage på en længere tur uden for Betlehem. Du kan flyde på Det Døde Hav og nyde solen, ride på kameler, eller rejse til verdens ældste by Jericho, og tage kabelbanerne op til Mount of Temptation. En af de smukkeste naturoplevelser finder du i naturreservatet Wadi al-Qilt, hvor du kan tage på en guidet vandretur langs stejle klippesider og små vandløb. 

Filastin Hostel og Café

Lige over for højskolens hovedbygning ligger Filastin Hostel, som er vores eget frivilligdrevne og nyligt etablerede hostel. I stueplan ligger caféen ‘Back to Haifa’, der ligeledes er drevet af palæstinensiske frivillige. Da der er et begrænset antal sengepladser i højskolens soverum, vil store højskolehold både sove dér og på Filastin Hostel (dog ikke højskoleophold for folk over 50 år, som indlogeres på et nærliggende hotel). Uanset hvor man bor, vil alle højskoledeltagere have adgang til at bruge faciliteterne på hostelet.  

Når caféen er åben, kan du nyde en kop god kaffe/te, eller måske prøve at ryge ‘shisha’ (vandpibe). På de øvre etager finder du sovesale med køjesenge, køkken, fællesrum, og toiletter og bad. Forholdene er simple, men stemningen er rar og der er hvad man skal bruge. Alle har adgang til et fælleskøkken, hvor man kan hygge sig med lave mad sammen om aftenen eller i weekenderne.  

Udover køkkenet er caféen og tagterrassen gode steder at samles, med både dine danske rejsefæller og unge palæstinensiske frivillige.  

Undervisning

Uanset hvilket kursus du tager på i Palæstina, kan du forvente at blive taget imod af vores dedikerede palæstinensiske undervisere, der glæder sig til at give dig indsigt i livet i Palæstina. Vær forberedt på et program der giver dig masser af viden og stof til eftertanke. Du kommer bestemt ikke til at kede dig!  

Undervisningen på højskolen foregår både på selve højskolen i Betlehem, og kombineres med ture ud af huset. Programmerne tager dig til andre større byer som Hebron og Ramallah, men også ud på landet i områder der er stærkt kontrolleret af israelerne, og på besøg i flygtningelejrene. Du kommer til at møde palæstinensere, der giver dig indblik i såvel det store perspektiv som de personlige historier. Der vil ofte også være plads til mere kulturelle oplevelser som at lære folkedansen dabkeh eller arabisk madlavning. Mange programmer afsluttes med et lille projekt, hvor du omsætter din nye viden til handling.  

På højskolen undervises der på engelsk, og du kan forvente at de fleste palæstinensere taler et godt engelsk, så det er nemt at kommunikere med folk du møder. For at deltage på højskolen, skal du kunne tale og forstå lidt engelsk. Vi stiller ikke krav om at du er flydende, men du skal kunne deltage i en samtale og have mod på at være med i diskussionerne.  

Vejret

I Betlehem er klimaet tempereret og svinger meget afhængigt af årstiden. I sommermånederne juli og august kan det blive meget varmt med daglige temperaturer omkring 30 grader midt på dagen. Om sommeren er der masser af høj sol og stort set ingen regn. I månederne april til juni, og september-oktober er der mildt og solrigt med daglige temperaturer på 20-25 grader og kun lidt regn. December, januar og februar er kølige måneder med større chancer for regn, hvor temperaturen falder ned til 10-15 grader om dagen.  

 

Palæstina på Instagram

 

Anbefalinger

Birgitte var på højskole i Nepal for 50+
Birgitte
På højskole i Nepal

Jeg vil anbefale alle der er nysgerrige på livet at rejse af sted. Man får jo rigtig meget øje på hvem man selv er, når man rejser ud og møder andre mennesker. 

Anette Jensen var på 50plus højskole i Tanzania
Anette
På højskole i Tanzania

Det allermest fantastiske er, at det har gjort, at jeg har fået et afsæt til at tage derned igen - alene. Hvis ikke jeg havde været på den højskole og havde mødt de mennesker dernede, som jeg har, så ville jeg aldrig foretage sådan en rejse alene. Aldrig.

Stine var deltager på en højskole i Kenya
Stine
På højskole i Kenya

Vi lærte hinanden godt at kende, især ved den ugentlige kaffepause, hvor vi sad i rundkreds og diskuterede emner som ægteskab og religion med de afrikanske deltagere. Det var derfor, jeg tog på højskole i Kenya. Vi var sammen hele tiden og kom meget tættere på kenyarne, end jeg havde regnet med.

Monika var på højskole i Kenya inden hun skulle ud som frivillig
Monika
På højskole i Kenya

Det var fantastisk at bestige Mount Kenya og se solopgang på toppen! Selve oplevelsen af at være på højskole i Kenya var meget surrealistisk, og det var rart at dele det med de andre, som jeg hurtigt lærte at kende – vi fik et rigtigt højskolefællesskab. 

Julie var på U18 højskole i Kenya
Julie
På højskole i Kenya

De fleste kendte ingen, men vi følte os hurtigt komfortable i hinandens selskab. Man kommer bare hurtigt tæt på hinanden, når man taler om alt fra diarré til hjemve! Vi brugte ikke rigtigt vores telefoner, og det skabte et særligt nærvær.

Højskole i Myanmar
Freia
På højskole i Myanmar

Jeg følte, at jeg fik et hjem i en anden verden, og at når jeg kommer tilbage til Myanmar en dag, så kender jeg det virkelig. Jeg føler, at jeg har en relation til udviklingen og den demokratiske proces, som jeg tror de har gennemgået, hvis jeg kommer tilbage om nogle år.

Vil du vide mere?

Vi svarer meget gerne på dine spørgsmål. Kig forbi et af vores infomøder eller kontakt en af vores dygtige koordinatorer, som kan hjælpe dig med stort og småt.