Sommerhøjskole i Palæstina

Højskolen i Palæstina

Et ophold på vores højskole i Palæstina giver dig mulighed for at opleve konflikten med egne øjne, og lære om kultur, samfund og politik i regionen.

Højskolen ligger i Betlehem i sikre omgivelser, tæt på religiøse og kulturelle seværdigheder, og har sit eget hyggelige hostel og café drevet af unge palæstinensere. 

Kom og oplev arabisk kultur indefra og tag del i fællesskabet. 

Rundvisning på højskolen

Højskolen i Palæstina
Højskolen i Palæstina
Højskolen i Palæstina
Højskolen i Palæstina
Højskolen i Palæstina

Højskolekurser i Palæstina

Beliggenhed

Højskolen i Palæstina ligger i Betlehem, tæt på restauranter, vandpibecaféer og markeder.  

31.71175, 35.199972

Info om højskolen

Området

Højskolen ligger i Betlehems centrum, kort fra byens vartegn Fødselskirken. Højskolen er ramme om et levende internationalt miljø, for her er både kurser for danske og palæstinensiske unge, og en lang række frivillig-drevne aktiviteter. Højskolen arbejder for at skabe globalt medborgerskab og sætte palæstinensiske unge og kvinder i stand til at kæmpe for deres rettigheder. Du finder ikke et bedre sted at lære konflikten at kende indefra og forstå palæstinensernes hverdag og virkelighed under den israelske besættelse.  

Højskolen ligger på en stille gade i rolige omgivelser, og har ansatte der sørger for at sikkerheden altid er i orden. Foran hovedbygningen er der en hyggelig lille gårdhave med bænke i skyggen under oliventræerne. Her kan du hurtigt falde i snak med andre højskoledeltagere eller unge palæstinensere.  

Højskolens hovedbygning huser små og lidt større undervisningslokaler, kontorer, et lille køkken, terrasser og en separat soveafdeling i kælderen. Soverummene er indrettet med køjesenge og tilhørende baderum. Her er kun få sengepladser, men lige over for højskolens hovedbygning ligger vores eget Filastin Hostel med flere værelser. Som deltager på højskolen kan du forvente at sove enten i hovedbygningen eller på vores hostel, mens alle kan dele det sociale liv i caféen og på fællesarealerne.  

NB: Skal du på højskoleophold for folk over 50 år, vil du blive indlogeret på et nærliggende hotel. Læs mere under opholdet (link) 

Når dagens program er slut, kan du nyde i solen i højskolens gårdhave, på vores hostels terrasse, eller hænge ud med te og et spil i caféen. Højskolen laver også ‘bytte-sprog-dage' en gang imellem, hvor unge fra Betlehem inviteres til at komme og lære engelsk og dansk, og du kan så lære lidt arabisk af dem. En rigtig god måde at falde i snak!  

Det er oplagt at udforske Betlehems byliv, der ligger lige uden for døren med restauranter, vandpibecaféer og barer. I din fritid du kan besøge de religiøse og kulturelle seværdigheder som Fødselskirken i Betlehem eller den gamle bydel i nabobyen Jerusalem. Fra højskolen er der kort til markedet, hvor du f.eks. kan få aktiveret alle sanser ved at dufte til sække med krydderier og se de farverige bunker af slik.  Du kan også være mere kulturel og gå på jagt efter de mange trossamfunds historiske bygninger i byen. 

I weekenden eller på fridage kan du tage på en længere tur uden for Betlehem. Du kan flyde på Det Døde Hav og nyde solen, ride på kameler, eller rejse til verdens ældste by Jericho, og tage kabelbanerne op til Mount of Temptation. En af de smukkeste naturoplevelser finder du i naturreservatet Wadi al-Qilt, hvor du kan tage på en guidet vandretur langs stejle klippesider og små vandløb. 

Filastin Hostel og Café

Lige over for højskolens hovedbygning ligger Filastin Hostel, som er vores eget frivilligdrevne og nyligt etablerede hostel. I stueplan ligger caféen ‘Back to Haifa’, der ligeledes er drevet af palæstinensiske frivillige. Da der er et begrænset antal sengepladser i højskolens soverum, vil store højskolehold både sove dér og på Filastin Hostel (dog ikke højskoleophold for folk over 50 år, som indlogeres på et nærliggende hotel). Uanset hvor man bor, vil alle højskoledeltagere have adgang til at bruge faciliteterne på hostelet.  

Når caféen er åben, kan du nyde en kop god kaffe/te, eller måske prøve at ryge ‘shisha’ (vandpibe). På de øvre etager finder du sovesale med køjesenge, køkken, fællesrum, og toiletter og bad. Forholdene er simple, men stemningen er rar og der er hvad man skal bruge. Alle har adgang til et fælleskøkken, hvor man kan hygge sig med lave mad sammen om aftenen eller i weekenderne.  

Udover køkkenet er caféen og tagterrassen gode steder at samles, med både dine danske rejsefæller og unge palæstinensiske frivillige.  

Undervisning

Uanset hvilket kursus du tager på i Palæstina, kan du forvente at blive taget imod af vores dedikerede palæstinensiske undervisere, der glæder sig til at give dig indsigt i livet i Palæstina. Vær forberedt på et program der giver dig masser af viden og stof til eftertanke. Du kommer bestemt ikke til at kede dig!  

Undervisningen på højskolen foregår både på selve højskolen i Betlehem, og kombineres med ture ud af huset. Programmerne tager dig til andre større byer som Hebron og Ramallah, men også ud på landet i områder der er stærkt kontrolleret af israelerne, og på besøg i flygtningelejrene. Du kommer til at møde palæstinensere, der giver dig indblik i såvel det store perspektiv som de personlige historier. Der vil ofte også være plads til mere kulturelle oplevelser som at lære folkedansen dabkeh eller arabisk madlavning. Mange programmer afsluttes med et lille projekt, hvor du omsætter din nye viden til handling.  

På højskolen undervises der på engelsk, og du kan forvente at de fleste palæstinensere taler et godt engelsk, så det er nemt at kommunikere med folk du møder. For at deltage på højskolen, skal du kunne tale og forstå lidt engelsk. Vi stiller ikke krav om at du er flydende, men du skal kunne deltage i en samtale og have mod på at være med i diskussionerne.  

Vejret

I Betlehem er klimaet tempereret og svinger meget afhængigt af årstiden. I sommermånederne juli og august kan det blive meget varmt med daglige temperaturer omkring 30 grader midt på dagen. Om sommeren er der masser af høj sol og stort set ingen regn. I månederne april til juni, og september-oktober er der mildt og solrigt med daglige temperaturer på 20-25 grader og kun lidt regn. December, januar og februar er kølige måneder med større chancer for regn, hvor temperaturen falder ned til 10-15 grader om dagen.  

 

Palæstina på Instagram

 

Anbefalinger

Allai rejste til Palæstina på sommerhøjskole
Allai
På højskole i Palæstina

Undervisningen gav helt sikkert en masse viden. Og vi var ude og møde familier, som jeg ikke ville have mødt, hvis jeg rejste på egen hånd. Den første uge havde vi om menneskerettigheder. I den forbindelse mødte vi organisationer, der kæmpede for Palæstina.

Thea var på U18 højskole sammen med andre unge mennesker
Thea
På højskole i Kenya

Det var helt vildt fedt. Når man rejser på den måde, og så i 14 dage, hvor man alle sammen oplever noget, som er fuldstændig anderledes end man plejer, så får man ret hurtigt et tæt bånd. Man er sammen hele tiden, så man skal også være klar på, at det er noget socialt man tager af sted på.

Ida var i Myanmar
Ida
På højskole i Myanmar

Vi snakkede rigtig meget om, hvordan det er at være ung i Myanmar og i Danmark. Der er ret stor forskel. Burmeserne kæmper virkelig for deres land. De burmesiske deltagere havde ikke fritidsinteresser som f.eks. fodbold.

Højskole for U18 deltagere
Emil
På højskole i Kenya

Selv om jeg ikke kendte nogen på forhånd, snakkede jeg godt med alle. De tre andre drenge var et par år yngre end mig, så jeg troede måske, at de ville være for sig selv. Men det gik meget bedre, end jeg forventede.

Gert var på 50+ højskole i Nepal
Gert
På højskole i Nepal

Det var en kæmpe fordel at rejse på den her måde ift. den viden man fik under rejsen. Både det at vi fik undervisning af lokale undervisere, som kunne fortælle ud fra deres egne oplevelser, men også alle de ekskursioner vi var på.

Inge var på højskole for 50plus i Tanzania
Inge
På højskole i Tanzania

Jeg syntes, undervisningen var rigtig fin. Vi kom omkring mange ting og det var kompetente undervisere. Vi havde en professor, som forstod både at fortælle på et lidt mere generelt plan og helt nede på jorden om sin egen familie. Udflugterne var generelt også gode.

Vil du vide mere?

Vi svarer meget gerne på dine spørgsmål. Kig forbi et af vores infomøder eller kontakt en af vores dygtige koordinatorer, som kan hjælpe dig med stort og småt.