Global Contact Om os Kontakt os

Fra Haarby på Sydfyn til Aitabare i Sydøstnepal

”Goodmorning miss” lyder det fra tres elever, som rejser sig i det de to engelsklærere, Julie og Janni, træder ind i klasselokalet. Klasselokalet består af grå betonvægge, tremmevinduer, slidte træbænke og bliktag, men alligevel lyser det op pga. elevernes forventningsfulde øjne og tandsmil, som går fra øre til øre. Sådan starter lyder starten på Julie og Jannis skoledag gennem de sidste to måneder, efter de besluttede sig for at skrive ”Nepal” med store bogstaver i deres kalender i tre måneder af deres sabbatår.

Det eneste, som jeg med sikkerhed kan tage med mig hjem er en bedre forståelse for, en anden kultur og hverdagen i et U-land. Og den oplevelse ville jeg aldrig have været foruden!

Hverdagen i et U-land

Gennem Mellemfolkeligt Samvirke er de draget til asiatiske himmelstrøg for at være volontører på en offentlig skole i tre måneder, og derved opleve et U-land på helt nært hold.
”At være volontør handler ikke om at skulle ud at redde verden, men først og fremmest om at opnå en bedre forståelse for hverdagen i et U-land. Derefter handler det så om at trække i arbejdstøjet, og gøre den lille forskel i lokalsamfundet så stor som mulig,” forklarer Janni Petersen fra Haarby.

Frivillig arbejde i Nepal med Global ContactOg det går for alvor op for én, hvor stor uligheden er, når supermarkeder på størrelse med Haarby’s Netto kun er forbeholdt storbyer i Nepal. Det kan med andre ord beskrives ved, at den største ’butik’, i landsbyen Aitabare, hvor Julie og Janni bor, omtrent er på størrelse med mejerikøledisken i Haarbys lokale Netto. Et andet aspekt er klagerne over Fynbus’ utilstrækkelige afgange. I Nepal eksisterer et sådant bussystem nemlig slet ikke, og det er ganske normalt for en skoleelev at skulle gå en halv til en hel time for at komme i skole (cykler er heller ikke normal standard).

Disse forhold demotiverer imidlertid ikke de to volontører. Tvært imod er det inspirerende faktorer for dem. Ifølge Janni er det ”utroligt hvor hurtigt man kan vænne sig til et bræt som seng, en balje koldt vand frem for en brusekabine og vaskemaskine og strømafbrydelser i tide og utide. Alt det som man var sikker på var nødvendigt, bliver man nu lige nødt til at overveje en ekstra gang.”

Indsamling til maling af betonvægge, ordbøger og ordentlige fodbolde

ALav frivilligt arbejde i Nepal i dit sabbatår - en uforglemmelig oplevelsekkurat nu (d. 1. maj til d. 10. maj) har de to piger sat en indsamling i gang til fordel for eleverne på den skole, hvor de arbejder. For selvom hverken Fynbys eller supermarkeder er strengt nødvendige, så er det undervejs i opholdet blevet klart, at der nogle basale mangler, som er inden for realistisk rækkevidde, hvis de får en udstrakt arm fra deres hjemland.
”Eleverne er hele vores hverdag, og det er utroligt givende at opleve, at de vil gå op til en time til skole på en helligdag, blot for at have to timers undervisning med os. Det får vi et kæmpe kick af det vil vi enormt gerne belønne ved at gøre alt, hvad vi kan for at slå til der, hvor vi kan se at behovet skriger på hjælp.”

Der er tre ting, som de håber på at kunne ændre: De rå betonvægge i klasselokalerne (250 mL maling: 5,00 kr.) Ordbogsmangel, da eleverne ikke har ordbøger til rådighed hverken til lektielæsning eller i undervisningen (1 ordbog: 20,00 kr.). Fritidsaktiviteter, da de lokale børn hverken har fritidsordning eller nogen form for sportsklub. Med ordentlige fodbolde, håber de på, at kunne kickstarte en ugentlig fodboldtræning for de lokale børn, med hjælp fra de lokale unge (1 ordentlig fodbold: 70 - 100 kr.).

MArbejd frivilligt med Mellemfolkeligt Samvirke i Nepalålet for indsamlingen er 2125 kr., hvilket svarer til
• 15 spande maling (250 mL)
• 60 ordbøger
• 10 fodbolde

Har du lyst til at støtte projektet, så gå ind på facebooksiden for indsamlingen, der hedder ”Hjælp Nepals sejeste børn (Help the coolest children in Nepal)”. Og man behøver ikke at give flere hundrede kroner, for at hjælpen kan mærkes. En tyver i Nepal er ikke kun prisen på ugebladet, men til gengæld dekorering af et helt klasselokale eller en ordbog til mange års hjemlån for eleverne.

Ligner og lyder som en nepaleser Janni (til højre) sammen med nogle af de lokale beboere

Det er dog ikke så det springer i øjnene, at der er to danske volontører i landsbyen, da Janni er adopteret fra Korea. Et faktum, som både resulterer i mindre åbenlyse stirrende forbipasserende, men til gengæld også til andre spekulationer i den lille landsby.
”De lokale er slet ikke i tvivl om, at jeg nyder at være her i fulde drag, hvilket naturligvis er dejligt. Men kombinationen af det, min hudfarve og at jeg er begyndt at snakke en smule nepali har gjort, at jeg flere gange er blevet spurgt med et lille grin, om jeg ikke kunne have lyst til at finde mig en nepalesisk ægtemand og slå rødder her i landsbyen. Der går min grænse dog for kærligheden til landsbyen, og så må jeg forklare, at jeg indeni er ganske danskerfarvet! Dog er jeg slet ikke i tvivl om, at jeg vender tilbage til Nepal og landsbyen igen, da jeg ikke kun har fået en på opleveren af at være her, men også et nyt hjem.”

Nepal giver ømme muskler, Danmark giver stress

Rejs ud som volontør i Nepal og arbejd frivilligVandforsyning en til to gange om ugen, teplukning i markerne, malkning af koen, pasning af høns, og slæb af diverse tunge ting på ryggen. Der er ingen tvivl om, at livet i Nepal er hårdere og mere opslidende end i velfærds-Danmark. Til gengæld har Nepal noget, som Danmark ikke kan prale af i samme grad:
”I modsætning til Danmark bliver hjernen ikke hele tiden tvunget til at køre i højeste gear og konstant skele til klokken. Tidsbegrebet jagter ikke én gennem siderne i kalenderen, og Nepal lægger dermed også mere op til at leve i nuet, hvilket man som dansker nok godt kunne lære at huske på nogle gange. Det er dog også klart, at det er lettere sagt end gjort, da kulturen og samfundsopbygningen er så forskellig i Danmark og Nepal. Det eneste, som jeg med sikkerhed kan tage med mig hjem er en bedre forståelse for, en anden kultur og hverdagen i et U-land. Og den oplevelse ville jeg aldrig have været foruden!”

  

Se også:

Artikel om livet som frivillig i Cambodja
Den tidligere elev Mona Birch Torbensen fra Allerød Gymnasium er 3 måneder i Cambodja som frivillig engelskunderviser på et børnehjem.
Sofies ophold som frivillig i Uganda
19-årige Sofie brugte en del af sit sabbatår efter gymnasiet på at tage ud som volontør med Mellemfolkeligt Samvirke. Efter tre måneder får hun stadig flere kulturchok om dagen. Men hun er vild med den afrikanske imødekommenhed.
Artikel om hvordan afslag på drømmestudiet gav adgang til drømmerejsen
Den 30. juli var en skæbnedag for mange unge, som modtog besked fra de danske videregående uddannelser. For rigtig mange er nyheden desværre ikke som håbet. Men et afslag åbner nye muligheder.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.