Global Contact Om os Kontakt os

Brug hjertet på stemmesedlen

Frivilligt arbejde i El Salvador - de frivillige hjalp til op til valget

Volontørerne blev inviteret af det kommunistiske parti FMLN (Farabundo Martí National Liberation Front), og dagen før valget mødte de op på hovedkontoret for at få tildelt valgregioner.

”Vi ventede til langt over midnat, og derefter kørte nogle af os til regionen La Paz. Vores hotel var lukket, så vi endte med at overnatte hos en mand fra partiet. Vi sov kun lidt over to timer, og så var det op og ud på valgstederne”, siger Olivia Oturai. Volontørerne blev delt op to og to og fordelt på de skoler, der lagde lokaler til.
De frivillige blev ved infomødet indirekte opfordret til at tage FMLNs parti under valget. Det havde Solvej ikke forventet, når observatørernes opgave er at være neutrale og fremme demokrati i landet:

”FMLNs talsmænd opfordrede os grinende til ikke at rapportere, hvis vi opdagede noget svindel til deres fordel. Vi troede først, at det var en joke, men der kom mange hentydninger fra de overordnede," fortæller Solvej Rasmussen.

Kryds fingre for, at stemmen godtages

Danskerne sætter et ganske almindeligt kryds på valgsedlen. I El Salvador er det helt legalt at tegne et hjerte eller skrive "I love you", for at udvise begejstring for partiet. Hvis stemmegiverne derimod skriver noget krænkende, bliver stemmen ikke godtaget - det er op til stemmetællerne at vurdere. I El Salvador er det kun omkring halvdelen af befolkningen, der stemmer, for det kræver et særligt ID, som koster penge.

Olivia syntes, det var svært at vurdere graden af korruption, men på overfladen var det troværdigt – blandt andet fordi, der ved valgstederne var repræsentanter fra alle fem partier. Hun fortæller, at valget var uorganiseret, og at der ikke rigtigt var nogen klare retningslinjer. Det var dog en hjælp at have guides i form af lokale partimedlemmer, som fulgte de frivillige hele dagen.
”Det har været interessant at være valgobservatør i et så anderledes land, men umiddelbart føler jeg ikke, jeg har gjort en forskel. Det skaber dog øget troværdighed under valget at benytte internationale observatører”, siger Olivia.

På højskolen i El Salvador hjælper de frivillige med valget

Fest og omvalg

Som stemmeoptællingen spidsede til, opsnusede FMLN en næsten sikker sejr, fordi de lå på vippen til et flertal af stemmer. Da Olivia og Solvej vendte tilbage på hovedkontoret om eftermiddagen, var der derfor fest, fyrværkeri og sambaoptog på gaden.
”Humøret var højt, og de var sikre på sejren, på trods af, at man i El Salvador er afhængig af et flertalsresultat,” fortæller Solvej.
FMLN endte med 48,9 procent af stemmerne, hvilket betyder en ny valgrunde i starten af marts.Til den tid er Olivia og Solvej frivillige i Guatemala, men de følger med spænding det endelige udfald af valget.

Læs mere om Global Højskole i El Salvador.

  

Se også:

Guide til god forberedelse som frivillig til udlandet
Et længere ophold i udlandet betyder, at du skal tage hensyn til lidt flere ting i din forberedelse end på din sidste kanotur til Sverige. Her er en guide til de tre vigtigste ting, du skal have styr på
Om at rejse som frivillig til Bolivia
En mobil skole, udflugter i weekenderne og de bedste bøfsteder. Vores volontører i Bolivia fortæller om en hverdag i det latinamerikanske højland.
Oplev det farverige Holi som frivillig i Nepal
Den danske vinter føles uendelig, og er du en af dem, der længes efter sol og sommer, så tag med på Holi Festival! Nepal byder foråret velkommen med fest og farver i gaden.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.

Hvad med Corona?

Hvis du er ude at rejse med os eller har bestilt en rejse, vil du modtage direkte besked fra os, hvis din rejse er berørt af corona-virus.

Planlægger du at bestille en rejse hos os, vil du blive dækket af vores garanti, så du kan få dine penge tilbage hvis rejsen skulle blive aflyst pga. corona-virus.