Sommerhøjskole i Palæstina
Ingen sendes til Palæstina

HJÆLP BEFOLKNINGEN I PALÆSTINA

Vi er i Global Contact og resten af Mellemfolkeligt Samvirke meget bekymrede over den eskalerende humanitære krise i Gaza, hvor 2 millioner mangler basale fornødenheder, civile lider under bombninger og hospitaler er i knaphed med medicin. Støt Mellemfolkeligt Samvirkes nødhjælpsarbejde med en enkelt donation på dette link:

Studietur til Palæstina

I samarbejde med University College Lillebælt

Studieturen til Palæstina handler ikke kun om sundhed, men om sundhed i et globalt perspektiv.

Hvordan påvirkes sundhedsforholdene i Palæstina af den mangeårige israelske besættelse, og den internationale ramme konflikten foregår i? Hvilken sammenhæng er der mellem psykosociale sundhedsforhold og forekomsten af diabetes i flygtningelejrene? Hvad betyder det, når både private, statslige og internationale aktører varetager sundhedstilbuddene i samme område? Hvad betyder muren og checkpoints for noget så konkret som ambulancekørslen? Og hvordan ser unge palæstinensere på deres fremtid?

Det er blot få af de mange spørgsmål, du vil arbejde med i løbet af studieturen. Det handler om sundhed, og særligt om de politiske rammer der har betydning for palæstinensernes levevilkår og sundhed. Studieturen er også en stor kulturel oplevelse, hvor vi lægger vægt på det direkte møde med både unge, sundhedsfaglige og helt almindelige palæstinensere.

Du kommer hjem med nye faglige perspektiver, viden om Palæstina og et langt større globalt udsyn. 

Studieturen er åben for tilmelding for alle sundhedsfaglige studerende ved en dansk professionshøjskole.

Fokus på sundhedsforhold i flygtningelejrene.
Sundhedsfaglig uddannelse i Palæstina.
Du kommer hjem med nye faglige perspektiver, viden om Palæstina og et langt større globalt udsyn.
sundhed i et globalt perspektiv.
Kulturelle forskelle i Palæstina og centrale arabiske vendinger
Introduktion på de tre sektorer i sundhedssystemet: FN/NGO, offentlig og privat
Studietur med UCL
Tema om psykosocial sundhed
Evaluering og fælles afslutningsmiddag


Depositum betales ved tilmelding, og restbeløb opkræves 6 uger før afrejse.
Flyprisen reguleres løbende, så book i god tid for billigst mulige flybillet.
Se hvad prisen inkluderer

Bestilles opholdet senere end 2 måneder før afrejse, risikeres et ekstra gebyr for flybilletter.
Rejsebetingelser for studieture

Program for studieturen til Palæstina

Programmet vil bestå af såvel undervisning og ekskursioner. Der er lagt stor vægt på mødet med sundhedsfagligt personale dér hvor de arbejder, ligesom det direkte møde med unge og palæstinensere dér hvor de bor er i højsæde. Tematisk er der særligt fokus på hverdagen under besættelsen, diabetes, psykosocial sundhed og rehabilitering. Programmet er tilrettelagt sådan, at både sygepleje-, radiograf-, fysioterapeut-, ergoterapeut- og bioanalytikerstuderende tilgodeses.

De sidste to uger kommer du i observationspraktik, og får mulighed for at følge en palæstinensisk fagperson inden for dit eget fagområde. Det vil sige, at du som sygeplejestuderende vil følge en sygeplejerske, mens du som fysioterapistuderende følger en fysioterapeut. Det kan være på et hospital, en sundhedsklinik eller sundhedsfremmende projekt/organisation.

Studieturen afsluttes med en fælles to-dages workshop, hvor praktikken evalueres og perspektiveres, og du udarbejder et lille projekt ud fra din nye viden med fokus på et selvvalgt emne. Projekterne præsenterer vi for hinanden og underviserne, inden vi fejrer alle de nye oplevelser med en fælles afslutningsmiddag.

Du har som udgangspunkt fri i weekenderne (hvilket i Palæstina vil sige fredag og lørdag). Undervisningen foregår på engelsk

Uge 1

 • Ankomst til Tel Aviv, indkvartering og introduktion til lokalområdet
 • Kulturelle forskelle i Palæstina og centrale arabiske vendinger
 • Introduktion til Palæstina, konfliktens historiske baggrund og aktuelle aktører
 • Konfliktens betydning for hverdagen på Vestbredden: Gåtur langs Muren mellem Israel og Palæstina, besøge/krydse et checkpoint, tur til Hebron og forskellige kvarterer i Jerusalem med fokus på territoriel konflikt og menneskerettigheder. Madlavningsworkshop med familier i flygtningelejrene.
 • Introduktion på de tre sektorer i sundhedssystemet: FN/NGO, offentlig og privat 
 • Ekskursioner til hospitaler/klinikker drevet under de tre sektorer

Uge 2

 • Fokus på sundhedsforhold i flygtningelejrene: Gæsteundervisning hos UNRWA i Jerusalem, og ekskursion til klinikker i flygtningelejre.
 • Sundhedsfaglig uddannelse i Palæstina: Besøg på Bethlehem University og udveksling med studerende ved sygeplejeuddannelsen.
 • Workshop med arabiske unge om menneskerettigheder og globalt medborgerskab
 • Tema om diabetes og livsstilssygdomme: Gæsteundervisning og besøg på lokale og mobile klinikker, samt relevante hospitalsafdelinger
 • Tema om psykosocial sundhed: Gæsteundervisning og besøg på kultur- og sportscenter for unge, Red Noses Palestine (Betlehem) og lignende organisationer
 • Tema om rehabilitering: Gæsteundervisning og besøg på rehabiliteringscentre

Uge 3 og 4

 • Observationspraktik: Du placeres på hospitalsafdeling, klinik eller organisation efter fag.
 • 2 dages fælles workshop med fremlæggelse af eget projekt
 • Evaluering og fælles afslutningsmiddag

NB: På grund af den korte periode på praktikstedet, vil du ikke komme til at få selvstændigt ansvar i løbet af praktikperioden. Praktikken i uge 3 og 4 er en observationspraktik, hvor du følger og observerer en sundhedsfaglig ressourceperson inden for eget fag. 

Vi tager forbehold for ændringer i programmet. 

.
 

Spændende udflugter og undervisning

Du bliver undervist i sundhedsfaglige problemstillinger, men kommer også ud at møde de mennesker det hele handler om. De første to uger vil du få en introduktion til det palæstinensiske sundhedsvæsen, der er inddelt i tre sektorer: Privat, offenlig og FN/NGO'er. Vi besøger hospitaler, klinikker og sundhedsfremmende projekter inden for alle tre sektorer, så du oplever de forskelle der kan være i tilbud, udstyr og tilgang. Du vil også få viden om konfliktens historiske baggrund, og komme ud og se hvordan besættelsen helt konkret påvirker palæstinensernes hverdag. Du vil få indblik i de politiske, sociale og kulturelle forhold, som baggrund for at forstå de væsentligste sundhedsproblemer i Palæstina.

Du kommer til at møde og diskutere forholdene med palæstinensiske unge, ligesom sundhedsfaglige gæsteundervisere vil give dig et nyt perspektiv på din sundhedsfaglighed. 

Praktiske informationer

Visum

Du skal have visum til Israel, når du rejser til Palæstina. Visummet er gratis og fås når du ankommer i lufthavnen i Tel Aviv. Her ansøger du om et almindeligt turistvisum, og du får mulighed for at blive helt fortrolig med indrejsen på forberedelsesdagen inden afrejse, hvor vi vil gennemgå alle oplysninger om visum og indrejse. 

Forberedelse inden afrejse

Vi lægger stor vægt på grundig forberedelse inden afrejse. Derfor vil du modtage en velkomstpakke med information om ankomst, visum, pakkeliste, kontaktoplysninger og indkvartering cirka to måneder inden afrejse. Mellemfolkeligt Samvirke og UC Lillebælt arrangerer i fællesskab et introkursus lige op til afrejse, som foregår hos Mellemfolkeligt Samvirke i København. Her vil der både være et fagligt program, og en mere praktisk og social del.

Du vil få en introduktion til Palæstina, programmet og praktikken, og blive forberedt på sikkerheden, de kulturelle forskelle og få mulighed for at få svar på de spørgsmål du måtte have til rejsen.

Introkurset foregår hos Mellemfolkeligt Samvirke i København, hvor du bliver indkvarteret, spiser og har undervisning. Som udgangspunkt vil du blive indkvarteret i sovesal, men du kan tilkøbe enkeltværelse for et tillæg på 500 kr. Enkeltværelser bliver fordelt efter først til mølle princippet, og kan kun garanteres såfremt der er ledige værelser. Skriv det i din tilmelding, hvis du ønsker enkeltværelse. 

Sikkerhed

Vi tager sikkerheden meget alvorligt, og at den er i orden, både når vi opholder os på højskolen og rejser rundt i Palæstina. Derfor vil du som deltager altid følges med guider, der kender lokalområdet indgående og ved hvilke steder og situationer man skal undgå.

Global Contact har igennem årene sendt næsten 400 frivillige, praktikanter og studietursdeltagere af sted til Palæstina, og vi har heldigvis aldrig oplevet at nogen er kommet galt af sted. Langt de fleste føler sig trygge og godt tilpas i Palæstina, selv om konflikten gør indtryk. Nogle så godt, at de vælger at komme tilbage igen og igen. Det er ikke så underligt, for folk i Palæstina møder udlændinge med stor gæstfrihed og hjertevarme.

 

Sådan bor du

Du vil blive indkvarteret i en lejlighed sammen med en eller flere af dine medrejsende. Lejlighederne vil være simple, men ordenlige, og i sikre områder af byen. Her har I jeres ”base” og kan selv lave morgenmad og aftensmad. Frokost vil være inkluderet i prisen de to første uger, hvor der er program, samt de sidste dage med workshop, men under praktikken står du selv for maden.

Det giver rig mulighed for at gå på opdagelse på byens farverige markeder, eller gøre som mange andre unge og tage vennerne med på restaurant. Du kan læse vores artikel om, hvad man kan spise, når man er i Palæstina, og lidt om hvad det koster. 

Hvad inkluderer prisen?

Køber du den samlede pakke med ophold og fly er følgende inklusiv i prisen.

En samlet pakke med ophold og fly inkluderer

 • Ca 28 dages studietur til Palæstina
 • Flyrejse tur/retur
 • Frokost på dage med program
 • Introkursus hos Mellemfolkeligt Samvirke i København
 • Logi under opholdet
 • Adgang til 24 timers nødtelefon
 • Administrationsgebyr til Global Contact

Pakken inkluderer ikke

 • Egne aktiviteter i fridagene
 • Morgenmad og aftensmad på dage med program, og al kost på dage med praktik
 • Afbestillingsforsikring
 • Rejseforsikring kan tilkøbes, når du bestiller dit ophold
 • Vaccinationer
 • Transport til/fra forberedelsesdag i København
 • Medlemskab af Mellemfolkeligt Samvirke (du meldes ind ved bestilling af ophold)
 • Evt. safaritur

Tidligere rejsende

Studietur i Palæstina

Det er enormt lærerigt at sammenligne det danske sundhedssystem med Palæstina, hvor den israelske besættelse gør at mange, gennem generationer, lider af PTSD. Det gav mig lyst til at arbejde i psykiatrien herhjemme, og jeg har netop fået mit første job inden for området.  

Jordemoder på Global Health Studietur i Kenya

Jeg lærte meget af at observere, men blev også involveret i praksis. Vi assisterede en fødsel, og der var næsten intet udstyr! Det var lærerigt at opleve alt fra medicinmænd til store offentlige hospitaler og slumområder.

Få mere at vide

Kontakt os

Medarbejder Heidi
Heidi Dimon Djurhuu (hun/hende)

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv klogere på hvilke oplevelser du får, hvis du rejser med os.

Vi starter med at sende dig på en velkomstrejse. Derefter sender vi dig kun få, men relevante mails.
Navn

Lignende ophold