
Hvad spiser man på højskole i Palæstina?
Når man tager på højskoleophold i Palæstina, står man selv for aftensmaden. Men hvad kan man spise på restauranterne i Betlehem, Jerusalem og Ramallah, og hvad koster det? Her får du nogle svar - og et indblik i det palæstinensiske køkken.
Mezze - en rejse ind i det palæstinensiske køkken
At spise et aftensmåltid på en restaurant i Palæstina er en anderledes oplevelse end i Danmark: I stedet for at bestille hver sin ret, er det kotyme at man i fællesskab bestiller en række "mezze", små retter der serveres samtidig, hvorfra gæsterne kan tage det der frister over på deres tallerkener. Det giver rig mulighed for at smage på mange forskellige traditionelle palæstinensiske retter i løbet af måltidet. Mezze kan kombineres med fx en bestilling af grillet kød, og dertil kommer drikkevarerne og det du skal have efter maden.
Hvad får man, hvis man bestiller mezze?
Det kan variere fra restaurant til restaurant, men som regel finder man altid hummus og brød blandt retterne. Man skal unde sig selv at smage nogle af de mange varianter over den traditionelle mos lavet af kikærter, tahin og spidskommen; prøv eksempelvis hummus toppet med oksekød, kylling, pinjekerner eller hele kikærter. Selvfølgelig garneret med paprika, persille og en af de olivenolier, som findes i fremragende kvalitet på Vestbredden.
Oliven er naturligvis også et fast element i mezze, og fås i alle afskygninger, og med en smag der ikke har taget skade af lang tids lagring på vejen til det kolde nord.
Man får som regel også salater som tabbouleh (af fintskåret persille, tomater og couscous, blandet med dressing af lime og olivenolie) og fattoush (af sæsonens grøntsager såsom friske tomater, radiser og agurk, toppet med brødcroutoner), ligesom dressingerne labneh (yougurt og mynte), tashi (af tahin) og baba ghanoush eller mutabbal (som hummus, men lavet af aubergine og tahin) kan være på mezze-menuen.
Falafler, vinbladsdolmere og grillet halloumi-ost er ofte også en del af mezze, og snyd ikke dig selv for at smage et par kibbeh, de karakteristiske aflange kødboller lavet af oksekød, lam eller kamelkød blandet med løg,bulgur og arabiske krydderier.
Dertil kan man bestille manakish (arabisk brød toppet med ost, kød eller blot timian), og hvorfor ikke bestille en fælles omgang nænsomt grillet oksekød eller lam? Efter den omgang har du været omkring nogle af det arabiske køkkens highlights - og så er det som regel både sundt og billigt.
Hvad drikker man til maden?
Alkohol til maden er ikke så udbredt, og drikkes primært blandt kristne, ikke-religiøse eller mindre konservative palæstinensere. Men du kan sagtens få god vin og øl på mange af restauranterne. Prøv den palæstinensiske øl, Taybeh, der fås både på flaske og fad, og som brygges fra bunden på det familieejede bryggeri i landsbyen af samme navn på Vestbredden.
Man kan også forsøge sig med den traditionelle arak, der er lavet på anis og minder om pastis. Den drikkes blandet op med vand og masser af is, og går fint til meze i stedet for øl eller vin.
Der er også rig mulighed for at nyde ikke-alkoholiske drikke til maden: Prøv en af de mange friske juicer eller safter af for eksempel abrikos, granatæble, mandel, grape eller gulerod. Eller en helt almindelig lemonade eller appelsinjuice - blot meget friskere end du er vant til.
Efter maden: Myntete, arabisk kaffe, søde kager, vandpibe eller cocktails?
Uanset om du er til en kop opfriskende myntete, søde sager eller farvestrålende cocktails efter maden, så har Betlehem det hele. Nok er byen kendt for sine religiøse attraktioner, men som metropol der rummer kulturer og rejsende fra hele verden, er Betlehem også et sted med mange forskellige måder at nyde de lune aftener. Den traditionelle er at nyde en vandpibe med æbletobak, hvilket tidligere foregik på vandpibecaféer forbeholdt mænd. I dag er der ingen, der ser skævt til dig, hvis du som kvinde ryger med på en vandpibe, og det kan du gøre på mange af byens restauranter og barer - eller du kan følge med de unge palæstinensiske kosmopolitter på cocktail lounge.
Hvis du er typen, der skal have kaffe efter maden - og ikke har noget imod at den er lidt stærk - kan du forsøge dig med tyrkisk eller arabisk kaffe. Men man kan dog på de fleste restauranter få de almindelige kaffevarianter, du kender hjemmefra.
Skal der være noget sødt til kaffen, så skorter det ikke på kager og sweets i Palæstina! Prøv en baklawa, der er en filodejskage sødet med honning og fyldt med pistacie- og valnødder, eller de velkendte beigefarvede halawa-stykker af sødet sesam-mel med pistacienødder, mandler eller chokolade.
Hvad koster et aftensmåltid - og kan man lave mad selv?
En middag, der hovedsageligt består af mezze på en mellemklasse restaurant i Betlehem, koster mellem 40 og 70 kr. Dertil kommer drikkevarerne og evt. dessert og kaffe. Men det kan naturligvis gøres både dyrere og billigere.
Hvis du rejser på budget, kan du med fordel snuppe en falafel eller shawarma til 10-20 kr på gaden (og de vil stadig smage bedre end i Danmark!), eller du kan selv gå på markedet og lave din egen mad i højskolens køkken. Det er ikke kun billigt, men også en fornøjelse at udforske markedernes mange friske grøntsager, delikatesser og endeløse sække med krydderier. Og samtidig kan du afprøve de arabiske vendinger, du har lært på højskolen. Men uanset din sproglige formåen, er de handlende som regel meget hjælpsomme, så du skal nok komme hjem med poserne fulde af gode råvarer.
Tilbage er der kun at sige: صحتين وعافية - Velbekomme!
Da vi stod stille for at kigge i vores Lonely Planet, henvendte de lokale sig til os: ”Where you going?”. En familiefar forlod sin familie for at følge os på vej. Vi var først skeptiske over for ham. Hvad ville han have af os? Men han ville faktisk bare hjælpe os.