Global Contact Om os Kontakt os

Mit største kulturchok

Hvis du har rejst ud med Global Contact, kan du nok nikke genkendende til nogle af nedenstående historier – hvad enten det var en frustrerende eller virkelig morsom oplevelse. Overvejer du at tage af sted, kan du forberede dig på et kulturchok eller to her.

De frivillige fortæller om deres største kulturchok

Af Camilla Egeborg Møller

”Jeg kan godt lide at alt er organiseret, og der stod jeg pludselig uden arbejde i Arusha! Jeg lærte dog hurtigt, at folk er meget impulsive, og at det hele nok skal gå. Nogle gange fik man lyst til at råbe ”kom NU” og sætte skub i tingene, men jeg savner det faktisk herhjemme, hvor alle suser forbi hinanden og har vildt travlt.”
– Amalie Dalsgaard, Tanzania

”Jeg fik et chok over hygiejneniveauet. Vi besøgte en stammefamilie ude i små lerhytter, hvor de lavede mad over bål og øsede det op i to skåle. Vi fik lov at spise først, mens de andre sad og kiggede. Bagefter gav moren tallerkenerne videre, og de spiste alle med fingrene af den samme skål. De forstod da at dele!”
– Emil Labich, Kenya
 

Stammefamilie i små lerhytter

”Det største kulturchok var helt klart toilettet – eller mangel på samme. Man skulle virkelig ned i en dyb squat hen over hullet. Det var faktisk overraskende hårdt, når man havde dårlig mave. Jeg fik godt nok trænet mine lårmuskler!”
– Pernille Baade Jensen, Tanzania

”Trafikken var et stort kaos, og det var også svært at finde vej – også selv om jeg stak et hoved op over alle andre. Vi brugte længe på at finde hjem, hver gang vi havde været ude i Kathmandus kaotiske gader. Det sjove ved trafikken er, at der sjældent sker ulykker. Folk bliver heller ikke vrede, hvis du står midt på vejen og glor dumt. Så finder de bare en vej uden om dig.”
– Henrik Glahder, Nepal  

”Noget, der frustrerede mig var, at det er meget uhøfligt at sige nej. Hvis jeg spurgte nogen om vej, ville de blot nikke og pege i en tilfældig retning. Sådan kunne det blive ved til jeg havde spurgt flere personer, hvor ingen kendte vejen. Det er jo kun fordi de vil være søde, men det blev lidt besværligt i længden.”
– Maja Nohns, Vietnam

”Det, der overraskede mig mest, var gæstfriheden. Vi har den slet ikke på samme måde herhjemme, og det er sjældent, at nogen smiler til dig i bussen. I Kenya og Tanzania har du masser af brødre og søstre, ligegyldigt om I er i familie eller ej, og alle hjælper hinanden og hilser.”
– Kristina Manderup, Kenya og Tanzania

”Jeg skulle vænne mig til at bo lige ved siden af en slagter i Kathmandu. Jeg var tit ved at snuble over afhuggede gedehoveder, når jeg skulle på arbejde. Hos familien spiste vi gedekød med hår på. I Uganda blev jeg mest overrasket over, at mænd holder i hånd på gaden. Især når man tænker på deres lovgivning mod homoseksuelle. Men så fandt jeg ud af, at det var en helt normal gestus blandt venner.”
- Peter Lykke Lind, Nepal og Uganda

”Jeg fik et kæmpe kulturchok, da vi kørte ad de hullede veje på vej til højskolen og forbi de lerhuse, man ser i fjernsynet. Jeg havde slet ikke forventet, at det så sådan ud i virkeligheden. Tilbage i Danmark var chokket endnu større: Kan toilettet virkelig skylle ud? Er der mad i køleskabet? Kan jeg bare drikke vandet fra hanen? Det havde været en selvfølge indtil da.”
- Julie Hedeland, Kenya

”I Tanzania har de tonsvis af hilsner til enhver lejlighed, og man hilser på alle. Det var hyggeligt, men ret irriterende, at alle omtalte én som ”mzungu” – hvid person. De mener ikke noget ondt med det, men det er lidt underligt, når det er et af de eneste ord, man kender på swahili.”
- Anneline Knudsen, Tanzania

  

Se også:

Artikel om Troels, som er frivillig i Indien med Global Contact
”Man lærer noget om sig selv derude”. Troels og Christian arbejder frivilligt i Indien. Læs om deres oplevelser og arbejde i den lille by, Kundapur, hvor de underviser på en skole.
Om at bo og arbejde frivilligt i Vietnam
De forgange fire måneder i Østen har været de bedste i mit 20-årige liv. I starten af januar 2011 rejste jeg gennem Mellemfolkeligt Samvirke ud som volontør til Nepal og Vietnam.
Sofies ophold som frivillig i Uganda
19-årige Sofie brugte en del af sit sabbatår efter gymnasiet på at tage ud som volontør med Mellemfolkeligt Samvirke. Efter tre måneder får hun stadig flere kulturchok om dagen. Men hun er vild med den afrikanske imødekommenhed.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.