Global Contact Om os Kontakt os

Opkald fra Haitham på sommerhøjskolen i Jordan

Haitham sammen med nogle af højskoleeleverne

Dut … Dut … Dut … Dut …

“Hallo … Hey, this is Haitham … How are you?”

Det kan ikke komme bag på mange, at en skypeforbindelse, der strækker sig over en afstand på mere end 4000 kilometer mellem Danmark og Jordan, ikke fungerer optimalt. Men på trods af lidt knas på linjen, brænder Haitham Abdalla tydeligt igennem, da han først går i gang med at tale. Når snakken falder på den globale højskole i Amman, hvor Haitham arbejder, fremstår han med det samme som en ildsjæl, hvis pointer selv ikke en usikker skypeforbindelse kan stoppe. På højskolen er Haitham organisator og underviser for den sommerhøjskole, som Global Contact hver sommer sender en gruppe unge danskere ud på.

Højskolen i Jordan

Varieret undervisning

”Det unikke ved vores program er, at deltagerne får viden om hele regionen. Vi kommer til at tale om både Irak, Palæstina, Syrien, Jordan og Egypten,” fortæller Haitham.

Mere konkret står undervisningen på sommerhøjskolen på temaer som arabiskundervisning, menneskerettigheder, situationen i Mellemøsten, Palæstinas historie og livet som ung i Jordan. Desuden vil der også være fokus på flygtningekrisen, og deltagerne får mulighed for at komme ud og tale med syriske flygtninge. Alle temaerne bliver behandlet i en balance mellem undervisning, oplæg og personlige møder, fortæller Haitham og uddyber:

”Vi fokuserer meget på, at deltagerne kommer til at tale med lokale. Når de lærer om Egypten, skal de tale med egyptere. De taler om Palæstina med palæstinensere og om Jordan med jordanere. De skal altid tale med nogle, der er tæt på problemstillingen.”

Udflugter kombineres med workshops og oplæg

Hvis alle fik den her undervisning, så tror jeg, mange af verdens konflikter ville forsvinde.

Mødet mellem kulturer

Haitham er selv født og opvokset i Jordan og har derfor et stort kendskab til samfundet og kulturen. Her har han også taget en uddannelse i Software Engineering. Den har han dog ikke haft meget brug for de seneste to år, hvor han har været ansat på den globale højskole i en stilling, der meget af tiden består af organisatorisk arbejde, og som han er meget glad for.  

”Hovedsageligt sørger jeg for, at eleverne bliver præsenteret for forskellige perspektiver på konflikterne. Jeg står også for en del af undervisningen. Sidste år fortalte jeg om Egypten, Jordan og lidt om Islam,” siger Haitham og understreger, at det er vigtigt for ham at have tid til at undervise. Det er nemlig i mødet med deltagerne, at jobbet for alvor giver mening.

”Et af vores fokuspunkter er at bygge bro mellem eksempelvis danskere og folk fra regionen her. Derfor er det altid spændende, når der kommer nye grupper. Målet er, at de bliver i stand til at se og forstå de udfordringer, vi møder i denne del af verden,” siger han ivrigt.

Derfor er det også med stolthed i stemmen, at Haitham fortæller om en af de danske sommerhøjskoledeltagere, der i dag er flyttet til Jordan, og skal hjælpe til som frivillig på et af højskolens kurser.

En afsluttende anekdote

Skypeforbindelsen begynder igen at knage, men inden den forsvinder helt, skal Haitham lige nå at fortælle en lille anekdote. For et par år siden fik han nemlig lov til at kigge i en af de danske højskoledeltageres dagbog. Her stod en sætning, som Haitham stadig husker tydeligt:

”Hvis alle fik den her undervisning, så tror jeg, mange af verdens konflikter ville forsvinde.”

Den sætning rummer netop essensen af det, som Haitham arbejder for hver dag. At sprede viden og forståelse mellem forskellige kulturer. Efter anekdoten er fortalt, holder Haitham en kort pause, og et efterfølgende udfald i skypelyden fortæller, at samtalen er ved at være slut. Derfor takker Haitham høfligt af:

”Thank you so much. Have a very good night. Bye.”

Dut … Dut … Dut.

  

Se også:

Next Stop rejse til Mellemøsten
Danske unge fik udfordret deres billeder af Mellemøsten under sommerens Next Stop ophold i Jordan og Libanon.
Udflugt på sommerhøjskolen i Jordan
Forestil dig, at du står midt ude i den jordanske ørken. Mørket er ved at falde på, og stjernerne begynder at titte frem på himlen. Ud af det blå dukker en ældre beduin op i gruppen af dig og dine venner, der står og betragter det uendelige landskab.
Om frivilligprogrammet i Jordan
Ved at tage ud som frivillig for Mellemfolkeligt Samvirke udfordres ens syn på verden samtidig med, at man bidrager til at gøre en forskel.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.