Global Contact Om os Kontakt os

H-Palæstina-50-Lars-Engbjerg

Lars Engberg
66 år
50+ Højskole

 

Hvordan var forholdene på højskolen?
- Programmet var overmåde godt, og det var også nogle OK undervisningslokaler på højskolen. Vi var der ikke så meget, fordi vi heldigvis drønede rundt og oplevede en masse. Hvis du vil høre om en NGO, er der to måder at gøre det på. Du kan tage ud og snakke med dem i deres lokaler, eller de kan sende en repræsentant ud til os på højskolen. Vi prøvede begge dele. Turen har også givet mig blod på tanden til at tage derned på egen hånd med henblik på at undersøge nogle temaer nærmere.

Hvad gjorde størst indtryk ved opholdet?
- Det centrale var at komme ud og se med egne øjne og høre med egne øre. Det gjorde vi bl.a. på turen til Hebron og Jaffa samt den politiske tur i Østjerusalem, og turen rundt i Nazareth og i en flygtningelejr - hver med sin lokale guide. Mens vi var dernede blev det tydeligt for mig, at formålet med den israelske stats handlinger er at gøre dagliglivet rigtig, rigtig surt for palæstinensere både inde i Israel og på Vestbredden.

Hvordan mærkede I besættelsen, mens I var afsted?
- Vores tur til Hebron viste tydeligt, hvad den israelske besættelsesmagt er i stand til. Her foretager den israelske hær såkaldt ”mapping” af palæstinensiske boliger og personer, hvor de registrerer husenes indretning, og hvilke personer der bor i dem. Der er også gader i Hebron, som er blevet ”steriliseret” for palæstinensere (israelsk militærslang). Der bor relativt få israelske bosættere i Hebron, men et altomfattende hensyn til dem har ført til, at hele det palæstinensiske forretningskvarter for titusinder af palæstinensere i byens centrum er lagt fuldstændig øde.