Frivilligt arbejde i Uganda

Studietur til Uganda

I samarbejde med UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

Studieturen til Uganda handler ikke kun om sundhed, men om sundhed i et globalt perspektiv.

Hvilke konsekvenser har ressourcemangel, udbredt fattigdom og ulighed for sundheden i Uganda? Hvilke problematikker knytter sig særligt til kvinders sundhed og reproduktive rettigheder i forbindelse med prævention, graviditet og fødsler? Hvordan ser en kræftafdeling ud på et ugandisk hospital? Hvilke muligheder har ugandiske HIV-smittede for behandling, og hvordan ser det omgivende samfund på dem? Og hvad betragtes kulturelt som behandlingskrævende sygdom i et samfund, hvor mange både benytter sig af traditionelle og moderne behandlingsformer?   

Det er blot få af de mange spørgsmål, du vil arbejde med i løbet af studieturen. Det handler om sundhed, men i høj grad også om de politiske, økonomiske og kulturelle forhold, der sætter rammerne om menneskers levevilkår og sundhed i Uganda. Studieturen er også en stor kulturel oplevelse, hvor du både lærer unge ugandiske aktivister at kende og bor hos en lokal værtsfamilie. 

Du kommer hjem med et større internationalt udsyn, både sundhedsfagligt og som menneske. 

Studieturen er åben for tilmelding for alle sundhedsfaglige studerende ved en dansk professionshøjskole.

Få indblik i Ugandas sundhedsystem
Få indblik i Ugandas sundhedsystem
Få indblik i Ugandas sundhedsystem
Få indblik i Ugandas sundhedsystem
Få indblik i Ugandas sundhedsystem
Få indblik i Ugandas sundhedsystem
Tema om traditionel medicin.
Rejse til Gulu i det nordlige Uganda og indkvartering hos værtsfamilier
Fokus på fattigdom, menneskerettigheder og sundhed med besøg på offentlig sundhedsklinik
Tema om HIV/AIDS
To dages ophold på større hospital i Kampala:
Oplev naturen på din studietur
Varighed 4 uger

13.500,-


Depositum betales ved tilmelding, og restbeløb opkræves 6 uger før afrejse.
Flyprisen reguleres løbende, så book i god tid for billigst mulige flybillet.
Se hvad prisen inkluderer

Bestilles opholdet senere end 2 måneder før afrejse, risikeres et ekstra gebyr for flybilletter.
Rejsebetingelser for studieture

Program for studieturen til Uganda

Programmet vil bestå af både undervisning og ekskursioner. Tematisk er der særligt fokus på fattigdom og udsatte befolkningsgruppers sundhed, kvinders rettigheder og reproduktive sundhed, og traditionelle/moderne behandlingsformer.

Programmet er tilrettelagt sådan, at både sygepleje-, radiograf-, fysioterapeut-, ergoterapeut- og bioanalytikerstuderende tilgodeses.

De sidste to uger kommer du i observationspraktik, og får mulighed for at følge en ugandisk fagperson, så vidt muligt inden for dit eget fagområde. Det kan være på et hospital, en sundhedsklinik eller sundhedsfremmende projekt/organisation.

Du har som udgangspunkt fri i weekenderne, men der kan dog være enkelte weekend-dage med transport. Undervisningen foregår på engelsk.

Uge 1

 • Ankomst til Kampala, introduktion til Uganda (historisk, socialt, og kulturelt) og kulturforståelse
 • Introduktion til sundhedssystemet i Uganda og landets centrale sundhedsmæssige udfordringer
 • To dages ophold på større hospital i Kampala: Opdeling i faggrupper på forskellige afdelinger.  
 • Fokus på fattigdom, menneskerettigheder og sundhed med besøg på offentlig sundhedsklinik
 • Monofagligt tilbud: Gæsteundervisning om fysio- og ergoterapi i Uganda / Besøg på cancerafdeling for radiografstuderende / Besøg på hospitalslaboratorium / Besøg på sygeplejeuddannelse 
 • Tema om HIV/AIDS med gæsteundervisning ved ugandisk NGO, der arbejder med forebyggelse af HIV/AIDS 

Uge 2

 • Rejse til Gulu i det nordlige Uganda og indkvartering hos værtsfamilier
 • Introduktion til Gulu og det nordlige Uganda: historisk, socialt og kulturelt
 • Sundhed i landområderne: Gæsteundervisning, ekskursion til hospital og mindre klinikker i landområderne
 • Workshop med unge ugandere om social forandring
 • Tema om kvinders sundhed: Gæsteundervisning om kvinders rettigheder i ugandisk perspektiv, besøg på Women Protection Center og NGO/projekt med fokus på reproduktiv sundhed
 • Tema om traditionel medicin: Besøg hos herbalist (plantemedicin), traditionel jordemoder og healer

Uge 3 og 4

 • Observationspraktik i Gulu: Du placeres på hospitalsafdeling, klinik eller organisation efter fag.
 • Rejse tilbage til Kampala
 • 2 dages fælles workshop med fremlæggelse af eget projekt (Kampala)
 • Evaluering og fælles afslutningsmiddag

 

NB: På grund af den korte periode på praktikstedet, vil du ikke komme til at få selvstændigt ansvar i løbet af praktikperioden. Praktikken i uge 3 og 4 er en observationspraktik, hvor du følger og observerer en sundhedsfaglig ressourceperson inden for eget fag. 

Vi tager forbehold for ændringer i programmet. 

.
 

Sundhedsfaglig undervisning og ekskursioner

De første to uger af studieturen vil du blive introduceret til det ugandiske sundhedssystem og de største sundhedsproblemer som fattigdom, manglende og ulige adgang til behandling, tropesygdomme, kvinders reproduktive sundhed og HIV/AIDS. Du får også viden om historiske, sociale og kulturelle forhold, der sætter dig i stand til at forstå det ugandiske samfund og udfordringerne i sundhedsvæsenet.

Den første uge af studieturen foregår i Ugandas hovedstad Kampala, og derefter går turen videre til den nordlige del af Uganda i provinsbyen Gulu eller et lignende provinsområde i Uganda. På den måde får du både set hverdagen på et stort hospital med moderne udstyr i Kampala, men også hvordan behandling foregår på en lille klinik på landet. I Kampala oplever du, hvordan livet leves i en moderne afrikansk millionby, mens du i Gulu bliver en del af hverdagen hos en ugandiske værtsfamilie, der har en anden hverdag på landet. Det giver dig et helhedsindtryk af både det ugandiske samfund, og de store forskelle som præger sundhedsvæsenet i Uganda, ligesom du kommer helt ind på livet af kulturen når du bor hos din værtsfamilie.

Du vil ikke kun få nye perspektiver på din sundhedsfaglighed, men også en oplevelse du sent vil glemme. 

Praktiske informationer

Visum

Du skal selv sørge for at ansøge om visum inden afrejse. Visum til Uganda søges online her og koster 50 USD. Det er vigtigt, at du ansøger om turistvisum. Ved ansøgning bliver du bedt om at uploade følgende:

 • Din rejseplan
 • Et pasbillede og et billede af forsiden i dit pas
 • Kopi af din gul feber vaccination.

Når du ansøger, skal du oplyse din kontaktadresse. Der kan du bruge adressen på vores kontor i Uganda:

ActionAid International Uganda

Plot 2514/2517 Kansanga, Gaba Road

Box 676 Kampala, Uganda

Forberedelse inden afrejse

Vi lægger stor vægt på grundig forberedelse inden afrejse. Derfor vil du modtage en velkomstpakke med information om ankomst, visum, pakkeliste, kontaktoplysninger og indkvartering cirka to måneder inden afrejse. Mellemfolkeligt Samvirke og UC Lillebælt arrangerer i fællesskab et introkursus lige op til afrejse, som foregår hos Mellemfolkeligt Samvirke i København. Her vil der både være et fagligt program, og en mere praktisk og social del.

Du vil få en introduktion til Uganda, programmet og praktikken, og blive forberedt på sikkerheden, de kulturelle forskelle og få mulighed for at få svar på de spørgsmål du måtte have til rejsen.

Introkurset foregår hos Mellemfolkeligt Samvirke i København, hvor du bliver indkvarteret, spiser og har undervisning. Som udgangspunkt vil du blive indkvarteret i sovesal, men du kan tilkøbe enkeltværelse for et tillæg på 500 kr. Enkeltværelser bliver fordelt efter først til mølle princippet, og kan kun garanteres såfremt der er ledige værelser. Skriv det i din tilmelding, hvis du ønsker enkeltværelse. 

Undervisning

I Uganda er Mellemfolkeligt Samvirke kendt under navnet ActionAid, og det er ActionAid Uganda, der står for at arrangere studieturen. Den del af undervisningen, der fokuserer på de sociale og kulturelle forhold i Uganda, varetages af undervisere med tilknytning til ActionAid Uganda, mens undervisning af mere sundhedsfaglig karakter varetages af gæsteundervisere og på ekskursioner til hospitaler, klinikker og sundhedsfremmende projekter/organisationer. 

 

Sådan bor du

I Ugandas hovedstad Kampala indkvarteres du på det lokale hostel Cabana Villa. Det er et simpelt, men godt hostel med gode muligheder for at socialt samvær efter endt program. Det ligger centralt og tæt på ActionAid's hovedsæde, hvorfra en del af programmet vil tage sit udgangspunkt. Morgenmad og frokost er inkluderet i prisen, når programmet foregår i Kampala.

Når turen går videre ud på landet, vil du komme til at bo hos lokale værtsfamilier. Her vil du typisk bo sammen med én eller to andre studerende fra gruppen hos samme familie. Du kan forvente at komme til at bo under helt lokale forhold, og opleve hverdagen i en ugandisk familie på tæt hold. Det vil typisk være middelklassefamilier, du bor hos, og forholdene er relativt simple, men der vil fx være strøm og vand mange steder. Her vil du spise sammen med familien, eller få mad med på farten, når der er lagt program. Al kost er inkluderet i prisen under opholdet på landet.

Hvad inkluderer prisen?

Køber du den samlede pakke med ophold og fly er følgende inklusiv i prisen.

En samlet pakke med ophold og fly inkluderer

 • Ca 27 dages studietur til Uganda
 • Flyrejse tur/retur
 • Introkursus hos Mellemfolkeligt Samvirke i København inkl. kost og logi på sovesal
 • Kost, logi og transport under opholdet
 • Adgang til 24 timers nødtelefon
 • Administrationsgebyr til Global Contact

Pakken inkluderer ikke

 • Egne aktiviteter på fridage/weekender
 • Aftensmad på dage med program i Kampala
 • Afbestillingsforsikring
 • Rejseforsikring kan tilkøbes, når du bestiller dit ophold
 • Visum
 • Vaccinationer
 • Transport til/fra forberedelsesdag i København
 • Medlemskab af Mellemfolkeligt Samvirke (du meldes ind ved bestilling af ophold)
 • Evt. safaritur

Tidligere rejsende

Jordemoder på Global Health Studietur i Kenya

Jeg lærte meget af at observere, men blev også involveret i praksis. Vi assisterede en fødsel, og der var næsten intet udstyr! Det var lærerigt at opleve alt fra medicinmænd til store offentlige hospitaler og slumområder.

Studietur i Palæstina

Det er enormt lærerigt at sammenligne det danske sundhedssystem med Palæstina, hvor den israelske besættelse gør at mange, gennem generationer, lider af PTSD. Det gav mig lyst til at arbejde i psykiatrien herhjemme, og jeg har netop fået mit første job inden for området.  

Få mere at vide

Kontakt os

Medarbejder Heidi
Heidi Dimon Djurhuu (hun/hende)

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv klogere på hvilke oplevelser du får, hvis du rejser med os.

Vi starter med at sende dig på en velkomstrejse. Derefter sender vi dig kun få, men relevante mails.
Navn

Lignende ophold