Studietur til Ungarn

Studietur til Ungarn

I samarbejde med UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole 

Hvilke konsekvenser har det for borgerne i Ungarn, at sundhedsvæsenet gennem mange år har været underfinansieret og uligheden stigende? Ungarn bruger mindre end det halve pr. indbygger på sundhed i forhold til EU-gennemsnittet, samtidig med at ungarske borgere betaler i gennemsnit det dobbelte i brugerbetaling på sundhedsydelser. Den gennemsnitlige levealder er én af EU's laveste. Hvad betyder det for de fattigste i et østeuropæisk land, der også kæmper med stigende ulighed og risiko for livsstilssygdomme? Hvad er forskellen på sundhedstilbud og -tilstand i Budapest og de fattigste landområder? Og kan vi lade os inspirere af Ungarns 100-år gamle sundhedspleje eller nogle af landets mange NGO’er, der brænder for bedre sundhed for alle?  

Det er blot få af de mange spørgsmål, du vil arbejde med i løbet af studieturen. Det handler om sundhed, men også om de samfundsmæssige og kulturelle forhold, der sætter rammerne om menneskers levevilkår og sundhed i Ungarn. Studieturen er også en rejseoplevelse i sig selv, hvor du lærer unge ungarske frivillige at kende og bor midt i livlige Budapest. 

Du kommer hjem med et større internationalt udsyn, både sundhedsfagligt og som menneske.  

Studieturen er åben for tilmelding for alle sundhedsfaglige studerende ved en dansk professionshøjskole. 

Studietur til Ungarn med UCL
Studietur til Ungarn med UCL
Studietur til Ungarn med UCL
Studietur til Ungarn med UCL
Studietur til Ungarn med UCL
Studietur til Ungarn med UCL


Depositum betales ved tilmelding, og restbeløb opkræves 6 uger før afrejse.
Flyprisen reguleres løbende, så book i god tid for billigst mulige flybillet.
Se hvad prisen inkluderer

Bestilles opholdet senere end 2 måneder før afrejse, risikeres et ekstra gebyr for flybilletter.
Rejsebetingelser for studieture

Program for studieturen til Ungarn

Programmet består af både undervisning og ekskursioner. Tematisk er der særligt fokus på sundhedsplejesystemet og kvinders reproduktive sundhed, på forskellen mellem land og by, og på private, offentlige og NGO’ers sundhedstilbud.

Programmet er tilrettelagt sådan, at både sygepleje-, radiograf-, fysioterapeut-, ergoterapeut- og bioanalytikerstuderende tilgodeses. I løbet af de første to uger vil der være et monofagligt tilbud, hvor du får indsigt i lige præcis dit fag, mens resten af programmet i første uger er tværfagligt og fælles for alle.

De sidste to uger vil du få mulighed for at komme i observationspraktik og følge en ungarsk sundhedsprofessionel inden for eget fag. Praktikken kan foregå på et hospital, en klinik, eller hos en sundhedsorganisation/projekt.

Du skal glæde dig til et program, hvor der også er fokus på din læring og refleksion. Vores ungarske undervisere har lang erfaring med at afholde workshops, studieture og uformel uddannelse for unge. De ved at det kan være nødvendigt med tid til at fordøje alle de mange indtryk og informationer, man får undervejs, og det er der sat tid af til i programmet. Underviserne vil hjælpe dig til at vurdere og se din læringsproces udefra, med at sætte dine oplevelser ind i en større kontekst, og give dig værktøjer til at reflektere over hvordan du kan bruge hvad du har lært på studieturen.

Du vil have fri i weekenderne, men der kan være nogle weekenddage med rejsetid. Fællessproget under undervisning, ekskursioner og andre aktiviteter vil være engelsk. Der kan være oversættelse til og fra ungarsk på nogle besøg, hvor de lokale ikke taler engelsk.

Uge 1

 • Ankomst til Budapest, og introduktion til Ungarn (historisk, socialt og kulturelt), samt undervisning i kulturforståelse.  

 • Introduktion til Ungarns sundhedssystem og største udfordringer for folkesundheden.  

 • Tema om sundhed i Budapest: Gæsteforelæsning of sundhedssystemet i Budapest, besøg på privat og offentligt hospital, på sundhedsklinik og hos privatpraktiserende læger.  

 • Monofagligt tilbud: Gæsteundervisning og besøg på sundhedstilbud planlagt efter din fagretning (sygepleje, radiograf, fysioterapi-, ergoterapi og bioanalytiker).  

 • Tema: Folkesundheds-klynger der arbejder med forebyggelse. Vi besøger klyngerne og ser hvordan de arbejder tværfagligt.  

Uge 2

 • Tema om sundhedspleje i Ungarn: Gæsteundervisning om Ungarns unikke sundhedsplejesystem, og med en sundhedsplejerske på besøg.  

 • Tema om NGO’er der fremmer sundhed: Introduktion med fokus på frivillighed og NGO’ers rolle i sundhedsvæsenet. Besøg hos NGO’er der arbejder med frivillighed, mental sundhed, eller socialt udsatte borgere. 

 • 3 dages tur til Nógrád (et af de fattigste områder på landet) 

 • Introduktion to Nógrád (historisk, social og kulturelt).  

 • Sundhed på landet: Gæsteundervisning med fokus på fattigdom, forskel på by/land og ulighed i sundhed. Besøg på sundhedsklinik og sundhedspleje på landet.  

 • Forberedelse til observationspraktik 

Uge 3 og 4

 • Observationspraktik i Budapest: Du vil blive placeret på en hospitalsafdeling, sundhedsklinik, privat praksis eller organisation/projekt efter fag.  

 • Refleksions-workshops ca. to gange om ugen under praktikken  

 • Afslutningsworkshop med præsentation af dine nye indsigter 

 • Evaluering og fælles afslutningsmiddag 

 

NB: På grund af den korte periode på praktikstedet, vil du ikke komme til at få selvstændigt ansvar i løbet af praktikperioden. Praktikken i uge 3 og 4 er en observationspraktik, hvor du følger og observerer en sundhedsfaglig ressourceperson inden for eget fag.  

Vi tager forbehold for ændringer i programmet.  

 

Sundhedsfaglig undervisning og ekskursioner

I studieturens første to uger er der lagt et spændende fælles program, hvor du vil blive introduceret til sundhedsvæsenet i Ungarn og dets sammensætning. Du kommer både til at besøge et offentligt og et privat hospital, for at se forskellen på de to sektorer, samtidig med at vi taler om hvad niveauet af egenbetaling og manglende offentlig finansiering betyder for ungarske borgere og folkesundheden. Du vil lære om udsatte gruppers sundhed, om forskellen på by og land, møde ildsjæle fra lokale sundhedsorganisationer, og der er også plads til at lære hvordan lige præcis dit eget fag udøves i Ungarn. Du får selvfølgelig også viden om Ungarn som samfund, der sætter dig i stand til at forstå baggrunden og udfordringerne i sundhedsvæsenet. 

Et særligt tema på studieturen omhandler Ungarns unikke sundhedsplejesystem, der er mere end 100 år gammelt og fra sin begyndelse har haft som formål at styrke de ungarske familiers fysiske, mentale og sociale sundhed. Sundhedsplejersken, også kaldet Védőnő, er i dag en veluddannet sundhedsperson, som er involveret i både familieplanlægning, graviditet, amning og pleje af nyfødte, samt forebyggende sundhed hos mødre, børn og unge. Sundhedsplejerskens funktion dækker alle stadier af kvinders liv, og mens nogle er tilknyttet skoler og klinikker, foregår langt det meste af sundhedsplejerskens arbejde ved besøg i hjemmene. Vi får en gæsteforelæsning af sundhedsplejerskernes egen organisation, og du kommer med ud og oplever arbejdsdagen med en Védőnő.  

Et andet tema handler om klynger af praktiserende sundhedspersoner, der samarbejder tværfagligt om forebyggelse og fremme af folkesundheden. Det er et nyt tiltag i Ungarn, som blandt andet skal forebygge de mange livsstilssygdomme, men også hjælpe kronisk syge borgere til en bedre rehabilitering. Klyngerne inddrager både privatpraktiserende læger, sygeplejersker, fysioterapeuter, diætister, psykologer og mange andre faggrupper, alt efter patienternes behov, og er et spændende eksempel på hvordan tværfaglighed kan bidrage til bedre forebyggelse i et land, hvor det traditionelt ikke har været prioriteret.  

Studieturen foregår i Ungarns hovedstad Budapest, men i programmets anden uge bruger vi tre dage på landet i Nógrád, et af de fattigste områder i Ungarn. Det giver dig en førstehåndsviden om de store forskelle på sundhed og levevilkår i byen og på landet, som du kommer til at opleve med egne øjne. Du kommer til at besøge hospitaler og klinikker, og tale med sundhedsprofessionelle begge steder. Men bare det at bo og opleve de små landsbyers udfordringer giver et nyt blik på forskellene og de store udfordringer mange af Ungarns fattigste kæmper med.  

Praktisk info

Sådan bor du

I vil bo sammen på et hyggeligt hostel på Margaret Island, der er en ø på midten af Donau-floden i centrum af Budapest. Her er bilkørsel forbudt, og man er omgivet af grønne parker og rekreative områder med gode muligheder for at løbe, svømme eller cykle i fritiden. Hostelet ligger med udsigt til floden, så man bor i naturskønne omgivelser, samtidig med at man er midt i Budapest med kort afstand til centrum og gode transportmuligheder.  

Man sover sammen i værelser med 4, 6 eller 8 senge (køjesenge), og hvert værelse har tilknyttet bad og toilet. Der er en stor fælles terrasse med udsigt over Donau, hvor man kan hænge ud sammen eller nyde solen i en hængekøje. Hostelet har et veludstyret køkken, hvor I kan lave mad og spise sammen, og der er køleskabe til at opbevare maden. På dage med program er morgenmad og frokost inkluderet, og vi spiser morgenmaden i restaurant-baren lige ved siden af. Her kan man også købe burgers og nyde en øl om aftenen. På dage med praktik står man selv for maden, og kan som nævnt bruge køkkenet til det formål. Det er også oplagt at spise ude og udforske øens mange forskellige restauranter og barer, eller tage ind på ‘fastlandet’ og nyde byens muligheder.  

Når turen går ud på landet til Nógrad, bor vi på Creative Space, som er Egeyseks eget kursuscenter, der ligger i en smuk gammel bygning med smuk udsigt over lokalsamfundet. Her sover man fire på hvert værelse, der hver deler et bad/toilet, og der er fællesrum hvor vi samles til undervisning eller hygge, når vi ikke er af sted på ekskursioner som del af programmet.   

Visum

Ungarn er et EU-land, og du behøver derfor kun medbringe dit pas for at rejse ind i landet.  

Forberedelse inden afrejse

Vi lægger stor vægt på grundig forberedelse inden afrejse. Derfor vil du modtage en velkomstpakke med information om ankomst, visum, pakkeliste, kontaktoplysninger og indkvartering cirka to måneder inden afrejse. Mellemfolkeligt Samvirke og UC Lillebælt arrangerer i fællesskab et introkursus lige op til afrejse, som foregår hos Mellemfolkeligt Samvirke i København. Her vil der både være et fagligt program, og en mere praktisk og social del. 

Du vil få en introduktion til Ungarn, programmet og praktikken, blive forberedt på alt det praktiske, og få mulighed for at få svar på de sidste spørgsmål du måtte have til rejsen. 

Introkurset foregår hos Mellemfolkeligt Samvirke i København, hvor du bliver indkvarteret, spiser og har undervisning. Som udgangspunkt vil du blive indkvarteret i sovesal, men du kan tilkøbe enkeltværelse for et tillæg på 500 kr. Enkeltværelser bliver fordelt efter først til mølle-princippet, og kan kun garanteres såfremt der er ledige værelser. Skriv det i din tilmelding, hvis du ønsker enkeltværelse. 

Undervisning

Undervisningen foregår både hos vores lokale samarbejdspartner Egeysek, og på ekskursioner ud af huset til hospitaler, klinikker og organisationer i Budapest og Nógrád. Du kan forvente en god vekselvirkning mellem introduktioner som klasseundervisning, og ekskursioner der illustrerer tematikken. En fast underviser fra Egeysek vil stå for programmet og følge med rundt i de første to uger. Vi bruger gæsteundervisere fra sundhedsorganisationer, der enten kommer til os, eller vi besøger dem hvor de arbejder.  

 

Vil du selv sørge for fly?

Hvis du vælger selv at købe din flybillet er det vigtigt, at du først køber flybilletten, når du har fået dit ophold endeligt bekræftet af Global Contact. Du vil samtidig modtage udførlige instrukser om hvor og hvornår du skal ankomme. Husk at det er dit eget ansvar at få booket flybilletten til det aftalte tidspunkt samt at købe en dækkende rejseforsikring. 

Hvad inkluderer prisen?

Køber du den samlede pakke med ophold og fly er følgende inklusiv i prisen.

En samlet pakke med ophold og fly inkluderer

 • 4 ugers studietur til Ungarn
 • Flyrejse tur/retur 
 • Morgenmad og frokost på dage med program  
 • Introkursus hos Mellemfolkeligt Samvirke i København inkl. kost og logi på sovesal 
 • Logi og transport under opholdet 
 • Adgang til 24 timers nødtelefon 
 • Administrationsgebyr til Global Contact 

Pakken inkluderer ikke

 • Egne aktiviteter i fridagene 
 • Aftensmad på dage med program, og al kost på dage med praktik 
 • Lokal transport på dage med praktik 
 • Afbestillingsforsikring
 • Rejseforsikring kan tilkøbes, når du bestiller dit ophold
 • Vaccinationer 
 • Transport til/fra forberedelsesdag i København 
 • Medlemskab af Mellemfolkeligt Samvirke (du meldes ind ved bestilling af ophold) 
 • Evt. safaritur
 

Tidligere rejsende

Jordemoder på Global Health Studietur i Kenya

Jeg lærte meget af at observere, men blev også involveret i praksis. Vi assisterede en fødsel, og der var næsten intet udstyr! Det var lærerigt at opleve alt fra medicinmænd til store offentlige hospitaler og slumområder.

Studietur i Palæstina

Det er enormt lærerigt at sammenligne det danske sundhedssystem med Palæstina, hvor den israelske besættelse gør at mange, gennem generationer, lider af PTSD. Det gav mig lyst til at arbejde i psykiatrien herhjemme, og jeg har netop fået mit første job inden for området.  

Få mere at vide

Kontakt os

Caroline
Caroline Kaae (hun/hende)

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv klogere på hvilke oplevelser du får, hvis du rejser med os.

Vi starter med at sende dig på en velkomstrejse. Derefter sender vi dig kun få, men relevante mails.
Navn

Lignende ophold