Se hvilke lande vi arrangerer studieture til
Vi er specialister i studieture til Europa, Afrika, Asien, Mellemøsten og Latinamerika. Læs mere om de mange destinationer vi tilbyder studierejser til herunder.
EUROPA
Flygtningekrisen har sat og sætter fortsat tydelige spor i Grækenland ved Europas ydre grænser. Sammen med vores partnere, der yder assistance til flygtninge og migranter, kan vi sammensætte et program hvor klassen både lærer om flugt og migration, og hjælper med frivilligt arbejde. Programmet kan også indeholde fokus på den økonomiske krises konsekvenser for grækerne, hvor vi mødes med både eksperter og de unge, der er bekymrede for deres uddannelse og arbejdssituation. Et besøg til det antikke Athen kan også indgå, hvis studieturen skal have et klassisk fagligt fokus. Vi har partnere i både Athen, Thessaloniki og på øen Lesbos, og kan hjælpe med alt fra få dage til flere ugers program.
Hvis eleverne er mellem 15 og 17 år, kan vi anbefale at tage til England, hvor vores partnere gennem flere år har arrangeret programmer for netop den aldersgruppe. I kan deltage i udveksling med engelske unge på samme alder, som er engageret i et frivilligprogram hvor de hjælper lokalsamfundet og gør en konkret forskel. Sammen kan I arbejde på lokale projekter som fx madprogrammer eller træplantning. Programmet kan foregå på en økologisk gård nær Brighton, der bruger permakultur og bæredygtige dyrkningsmetoder, og er derfor oplagt hvis eleverne skal lære om klima og bæredygtighed – og selv involveres. Vi anbefaler også et besøg til Brighton, der er kendt for at være en af Englands grønneste byer, med alt fra fælles affaldsindsamling til bæredygtig transport og emballagefri butikker.
I Polen kan eleverne møde polske unge, der uddanner andre unge i at bekæmpe fake news, fordomme og fremmedhad. Lad eleverne afprøve de polske unges workshops på egen krop, og opleve hvorfor kritisk tænkning er vigtig når vi tager på ekskursion til en radiostation, møder medie-eksperter og tale med en polsk TV-journalist, der aktivt forsøger at bekæmpe misinformation. Vores partner i Polen har specialiseret sig i at bruge escape rooms og rollespil i medborgerskabsuddannelse af unge, og bringer gerne danske og polske unge sammen. Et escape room styrker evnen til at samarbejde, tænke analytisk og kreativt, og kan kick-starte debat om følsomme emner som fx retten til abort eller homoseksuelles rettigheder. Køn og seksualitet er emner, der deler den polske befolkning og oplagte emner på en studietur. Lad os arrangere at eleverne møder både kirkens folk, politikere, pro-abort aktivister, og polske LGBT-organisationer. Vi kan også arrangere undervisning i iværksætteri med besøg hos en række bæredygtige iværksættere, der skaber nye jobs samtidig med at de løfter en social opgave. Mød den socialøkonomiske virksomhed der ansætter mennesker med diagnoser inden for autisme-spekteret, få en guidet tur på den ’usynlige gade’ hvor synshandicappede viser seende rundt i fuldstændig mørke, og besøg et gammelt preussisk fort som er drevet af frivillige der restaurerer de historiske bygninger ved hjælp af indtægter fra events. Lad eleverne prøve deres laser paintball event på fortet, og samtidig lære om polsk militærhistorie og kreativt iværksætteri.
Tag eleverne med til Budapest og lad dem møde Ungarns aktive unge! Start samtalen om medborgerskab i et land hvor demokratiet er under afvikling, mens den unge generation kæmper for indflydelse. Besøg byens ungdomscentre, og deltag i workshops og fælles projekter med ungarske unge, og oplev byens rige historie og kulturarv. I kan bo i Budapest på en grøn ø midt i Donau, eller på vores partners uddannelsescenter på landet i Hollókó, et af de mest udsatte områder, hvor det er oplagt at engagere eleverne i frivilligt arbejde til gavn for lokale børn og unge. Den gamle landsby i Hollókó er anerkendt som UNESCO verdenskulturarv fordi den er et velbevaret eksempel på livet på landet i Ungarn før det 20. århundredes landbrugsrevolution. Vandreture og teambuilding i naturparken Cserhats bjerge, skove og vingårde er oplagt. Lad studieturen til Ungarn kombinere både nutid og fortid, land og by, kultur og natur.
Berlin er byen, der altid har været kamp om. Historisk såvel som i dag – mellem stormagter såvel som i gadebilledet der er blevet omkalfatret på blot én generation. Vores studieture i Berlin tager eleverne med ud i byens rum og bruger det til at fortælle historierne om Berlin. Det kan handle om byudvikling og hvilke interesser der kæmper om matrikler, boligpriser, offentlige parker og pladser, og hvordan Berlins unge forsøger at påvirke deres by, fx ved at skabe byhaver eller kulturhuse. Det kan handle om den bæredygtige by, om kulturel sameksistens og flygtninge/migranters vilkår, eller om Berlins nyere historie under Det Tredje Rige og den kolde krig. Vores undervisere er eminente til at koble historien med nutidige perspektiver, og tage de store perspektiver ned i øjenhøjde hvor vi ikke kun tager på guidede byture og besøg på seværdigheder, men også kan stå for workshops med byens unge, besøg hos organisationer, filmfremvisninger, kulturelle aktiviteter eller grill-aften i en byhave.
Få en venskabsskole i Tallinn, og tag eleverne med på en studietur hvor I lærer hinanden at kende på tværs af kulturer. Vi kan arrangere teambuilding, workshops om forskelle og ligheder i unges hverdagsliv, uddannelse og samfund mellem Estland og Danmark, og små projekter som teater, madlavning eller frivilligt arbejde hvor eleverne samarbejder om et fælles tredje. Lad eleverne sammen besøge en ungdomsorganisation, der engagerer unge i frivilligt arbejde, og deltag selv. Mød Estlands studenterbevægelse som er landets største ungdomsforening, eller lad studieturen fokusere på økologisk bæredygtighed og besøg en organisation der arbejder med beskyttelse af truede arter, habitater og naturlandskaber i Estland. Har I tiden til det, kan vi tage jer med ud i de naturområder hvor organisationen arbejder, eller til kysten hvor frivillige uddannes til at rykke ud ved olieforurening. I Tallinn må man ikke gå glip af den flotte gamle middelalderby, som er på UNESCOs Verdensarvsliste, og oplagt til at fortælle om Hansestædernes historie. Det er et ’must’ at besøge den danske konges have, hvor det siges at Dannebrog faldt ned fra himlen. Estlands omtumlede moderne historie er også værd at udforske: Tag eleverne med ind og se det gamle KGB-hus med autentiske forhørsceller, og besøg det imponerende og rørende Besættelses- og Frihedsmuseum. Vi hjælper gerne med at tilrettelægge programmet så historien gøres levende og aktuel. Rejsen til Tallinn kan foregå med fly, men vi anbefaler bustransport gennem Sverige og sejlturen over Østersøen fra Stockholm, som er et eventyr i sig selv.
AFRIKA
Bo midt på savannen tæt på dyreliv, en lokal landsby og kenyanske unge. Vores højskole i Kenya ligger smukt for foden af Mount Kenya og giver et ideelt udgangspunkt for en studietur med fokus på at opleve lokal kultur. Besøg masai-folk, lær om etniske gruppers betydning for det politiske system i Kenya, og ryst kroppen når masai’erne lærer jer at danse. En studietur til Kenya giver rig mulighed for at opleve livet på landet, overnatte hos lokale værtsfamilier og måske give en hånd med frivilligt arbejde. Området nær højskolen giver også mulighed for både safari, vandreture og bjergbestigning. Opholdet på savannen kan kombineres med et program på vores højskole i Nairobi, hvor I ser Karen Blixens hus, Kenyas største slum Kibera, taler med unge LGBT-aktivister, eller måske tager på udflugt til byens 'giraf-hospital'.
Med udsigt til Kilimanjaro, aber i haven og årelang erfaring for solide kurser byder Mellemfolkeligt Samvirkes højskole i Tanzania jer velkommen. Besøg en kaffeplantage og lær om kaffens vej fra træ til pose - og hvad globaliseringen betyder for en tanzaniansk kaffebonde. En studietur til Tanzania kan også lægge op til diskussion af hvorfor kvindelig omskæring stadig finder sted i Tanzania, hvor I møder de kvinder der tager kampen op. I kan også rette det kritiske blik mod organisationer som Mellemfolkeligt Samvirke og spørge om danske bistandskroner til Tanzania har nyttet noget? Vi har stadig et stort netværk i landet, og kan lave studieture med lige det skræddersyede indhold, I ønsker, også inden for andre emner og fag end de nævnte. PS: Tanzania har verdens måske bedste safarier. Snyd ikke jer selv for oplevelsen!
Vi anbefaler at lade studieturen til Uganda starte i den hektiske hovedstad Kampala og så rejse ud på landet hvor alt foregår i 'African time'. Få et indblik i hvordan man går i skole i Uganda, hvor ikke alle har samme muligheder, og giv selv en hånd med i undervisningen. Vi har lokale partnere i hele landet, som kan hjælpe med at gøre jeres studietur til noget helt særligt. Hør unge kvinder fortælle om deres kamp for lige rettigheder, mød HIV-smittede der vil mødes med respekt, og tag med i kirke og se med egne øjne hvilken rolle religion spiller i landsbyerne. Husk også at få tid til at sejle på Nilen og se krokodiller, flodheste, elefanter og giraffer.
Oplev imponerende Victoria Falls som kulmination på studieturen til Zambia. Vores højskole i Lusuka er en tryg base for udflugter ud i byen, til landsbyer med homestays, og til smukke naturparker. Klimaforandringer og teknologi, uddannelse, kvinders rettigheder og kulturforståelse er blot få af mange muligheder for tema på studieturen. Og hvorfor ikke afslutte studieturen med at producere jeres egen podcast i højskolens radiostudie, eller lave et event sammen med lokale unge?
ASIEN
Her mærkes klimaforandringerne for alvor! Voldsomme oversvømmelser ødelægger jævnligt afgrøder, spreder smitsomme sygdomme, og driver befolkningen på flugt. En studietur kan tage eleverne med ud på digerne og se konsekvenserne med egne øjne, og samtidig få ny viden fra eksperter, organisationer og myndigheder om hvordan - og om - Bangladesh kan lave klimatilpasning og gøre sin befolkning mere modstandsdygtig over for klimakatastrofer. Vores højskole ligger i Dhaka tæt på en dejlig sø og med gode faciliteter både indendørs og udendørs, men der er rig mulighed for at lægge program i andre dele af landet gennem vores partnere.
Lad studieturen gå til landet under verdens tag, og oplev hvordan buddhismen og hinduismen praktiseres ved de smukke templer, stupa'er og ligbrændingspladser. Vores underviser er nepaleser og kan lægge et program for jer, der giver indblik i de store sociale, etniske og religiøse forskelle, og tager jer med på udflugter til både by og land. Emner som kvinders rettigheder, kampen for indflydelse til de kasteløse, og klimaforandringer er oplagte at tage fat på.
LATINAMERIKA
¿Hablas español? Lær det i El Salvador, og kom tæt på mellemamerikansk kultur. Vores højskole ligger i den skønne bjergby Suchitoto i sikre omgivelser, og med rig mulighed for udflugter til junglen og overnatning hos bønder i nærliggende landsbyer. Sæt fokus på unges vilkår i Mellemamerika mellem manglen på jobs, bandeliv, eller en fremtid som migrant nordpå i søgen efter et bedre liv. Højskolen råder desuden over gode forhold til produktion af elevernes egen musik - og undervisere der inspirerer til at bruge musikken til at skabe forandring. Underviserne taler flydende engelsk, og det er ikke et krav at elever eller lærere taler spansk.
MELLEMØSTEN
Konflikten mellem Israel og Palæstina er én af de mest omtalte, men hvordan opleves den af almindelige palæstinensere? Studieturen til Palæstina kan fx indeholde besøg i en flygtningelejr, at krydse et checkpoint sammen med palæstinensere på vej til arbejde, et møde med den danske repræsentation og med organisationer der arbejder med ressourcer som jord og vand i konflikten. Besøg også den gamle by i Jerusalem og helligdommene for de tre store monoteistiske verdensreligioner. Bo på vores højskole i Betlehem under sikre forhold, med god tid til at opleve byens fascinerende små gyder, duftende markeder og hyggelige vandpibe-caféer.