Global Contact Om os Kontakt os

H-Palæstina-50-Bente-Christiansen

Bente Christiansen
62 år
50+ Højskole i Palæstina

 

Hvorfor valgte du at tage på højskolen i Palæstina?
Jeg har altid fulgt udviklingen i Palæstina tæt og ville gerne opleve landet og konflikterne set med palæstinensernes øjne. At rejsen var organiseret som et højskoleophold, hvor vi rejste sammen i en mindre gruppe og mødtes inden i København, havde stor betydning for, at jeg valgte at rejse med Global Contact. Det var en god oplevelse at være sammen afsted og kunne dele de mange stærke indtryk i gruppen, og vi har stadig kontakt, efter vi er kommet hjem.

Hvad gjorde størst indtryk på dig under opholdet?
Det personlige møde med palæstinensere og israelere, der har besættelsen tæt inde på livet, gjorde det største indtryk. Både de mere ‘private’ besøg hos familier i flygtningelejre og landsbyer og også møderne med de mange forskellige ngo’er, hvor vi kom i snak med mange passionerede palæstinensere - både unge og ældre, der arbejder med besættelsen hver dag. At mærke at palæstinenserne bevarer håbet om fred og frihed var meget bevægende og i høj grad med til, at jeg kunne rumme de mange stærke indtryk af besættelsens konsekvenser.

Hvordan mærkede du besættelsen, mens du var afsted?
- For mig var det nok mest markante tegn på besættelsen den 700 km. lange og mange steder 8 meter høje mur ind mod Israel og de checkpoints med israelske bevæbnede soldater, vi skulle passere mange gange, når vi var på tur. Det gjorde, at jeg hele tiden var opmærksom på, at jeg var i et besat land. Vi kunne nemt komme rundt, men palæstinenserne måtte ofte vente i lange køer, hvis de overhovedet kunne få lov at passere.
Jeg oplevede ikke selv nogen truende situationer under opholdet. Vi kunne trygt færdes både i Betlehem, hvor vi boede og turene rundt på Vestbredden var organiseret på en måde, så det også var trygt.

Ta’ afsted - jeg kan varmt anbefale rejsen - en oplevelse for livet.