Frivilligt arbejde i Zambia

Højskolen i Zambia

Højskolen i Zambia er den af vores afrikanske højskoler der har den tætteste kontakt til unge aktive afrikanere der tiltrækkes af lysten til at lære om lederskab, demokrati og aktivisme. Højskolen ligger i hovedstaden Lusaka, med alt hvad en storby kan tilbyde af aktiviteter, kultur og caféer. Vores undervisere er selv unge og har stor erfaring i at skabe gode rammer om fællesskabet og global højskoleånd, så kom og bliv del af viben i denne storbyoase. Vi lover at du vil møde et væld af unge mennesker du både kan inspirere og blive inspireret af. 

Rundvisning på højskolen i Zambia

Højskolen i Zambia
Højskolen i Zambia
Højskolen i Zambia
Højskolen i Zambia
Højskolen i Zambia
Højskolen i Zambia
Højskolen i Zambia
Højskolen i Zambia
Højskolen i Zambia

Højskolekurser i Zambia

Beliggenhed

Højskolen ligger midt i hovedstaden Lusaka, hvor der aldrig er langt hvis du skal på ud at spise, træne, i biffen eller ud at se på nattelivet. Hvis du bare skal på café, er det endnu nemmere: Der går du bare fra dit værelse på 1. salen og direkte ned gennem receptionen til højskolens egen café.

-15.387207471526, 28.325517841703

Info om højskolen

Området

Det helt specielle ved at bo på højskolen er, at man bliver del af livet på landet i Kenya. En pigeskole og lille landsby med lokale stammer er vores nærmeste naboer. Vi bor omgivet af vidtstrakte sletter med et rigt dyreliv, hvor dagen begynder med en betagende solopgang, og ender med cikadernes sang, når vi sidder om bålet under den uendelige stjernehimmel. 

Faciliteterne på højskolen er simple og tætte, men hyggelige. De kønsopdelte sovesale med tilhørende baderum rummer op til 8 personer, hvor man sover i køjesenge. Højskolens ligger som en lille oase i et egentlig ikke specielt ophidsende byområde. Til gengæld har den sin egen cafe, hvor der både er koncerter og foredrag. Der er selvfølgelig også en hyggelig gårdhave, hvor man kan få sig et slag kort, spille lidt bold eller bare sætte sig i træernes skygge og checke om der er nyt hjemmefra. 

Maden tilberedes i samarbejde med højskolens kokke, og indtages ofte i det fri under et af halvtagene i haven. Derudover kan du forvente masser af mulighed for at møde, diskutere med, eller bare hænge ud med nogle af de mange unge, der kommer fra hele landet for at diskutere og lære om klima, kvinderettigheder, ungdomspolitik, ulighed – og hvordan de gør noget ved det!  

Hvis du i fritiden er til, at der skal ske noget, skal du selvfølgelig benytte dig af du bor i en storby. Her er alt hvad hjertet begærer af underholdning og fritidsaktiviteter, og det uanset om du er til fitness, biografture, storcentre, caféer, restauranter eller natteliv. Lusaka skal nok levere. Og alt sammen med et østafrikansk touch så du på ingen måde er i tvivl om at du er på den anden side af kloden. Der er selvfølgelig også de klassiske gademarkeder: både de der primært henvender sig til de lokale, og de mere turistfokuserede hvor du kan få mættet en hang til lækkert afrikansk brugskunst. Endelig er der faktisk ikke så langt til safarimuligheder, hvor man går rundt, hvis du blot skal have en snack af savannelivet. Der er heller ikke langt til strandliv ved Tiffany’s Lodge, hvis du trænger til at udskifte bylivet med sølivet en dag. 

I weekenden har du mulighed for at komme længere væk, og der må du ikke snyde dig for en tur til Victoria Falls et af Afrikas mest fantastiske syn. Det er ikke for ingenting at vandfaldene kaldes ’The Smoke That Thunders’. Man kan ikke blive andet end åndeløs når 500 mio. liter vand i minuttet ryger ud over kanten og ned i afgrunden. Vildt! Derudover byder Zambia på masser af muligheder for bl.a. hiking, kanoture samt både gående og kørende safari.   

 

Undervisning

At være på højskole handler om at åbne op for sluserne og så fordomsfrit som muligt at tage imod nye tanker, kulturer, reflektere over sit eget ståsted og sammen flytte sig et nyt sted hen. Få steder er der så perfekte rammer som på højskolen i Zambia. Du kommer i sagens natur ud af din komfortzone, i en verden så forskellig fra din vante, delvis på et andet sprog, omgivet både af unge som dig selv, og af lokale med helt andre livsvilkår. Du kommer ikke uberørt ud af det! Du vil chokeres over så forskellige muligheder man har alt efter bosted på kloden, men du vil nok også blive glædelig forbavset over hvor ens vi også er, og opdage at der er langt mere der forbinder dig med unge zambiere end der skiller.  

Undervisningen leveres af unge zambiere, der deler deres viden om ulighed, undervisningsteknik, konfliktløsning, interkulturel kommunikation og projekthåndtering. Undervisningen starter ofte i klasseværelset, men vi vil væk fra højskolen og ud i det zambiske samfund for ikke bare at forstå, men også at opleve. Underviserne er din perfekte genvej og støtte til at blive klogere på samfundsforhold og almindelige menneskers liv. Både når I skal prøve kræfter med at undervise på en lokal skole, besøger et fodboldakademi eller er ude at møde unge aktivister der kæmper mod klimaforandringer. Undervisningen foregår på engelsk, men du behøver ikke tale det flydende, bare du har lyst og mod på at deltage.  

Vejret

Lusaka ligger forholdsvist højt, i 1.200 meter højde, hvilket gør at varmen sjældent går helt amok. I efterårsmåneder hvor det er varmest holder den et gennemsnit 22-25 grader, svagt faldende frem til april, hvor den afrikanske vinter gør sit indtog. Vinter er selvfølgelig så meget sagt, da de koldeste måneder i juni og juli stadig ikke når under 15 grader.

Vær dog opmærksom på, at klimaforandringerne også i Zambia påvirker temperaturudsvingene, så dage både kan være væsentligt varmere og koldere end de gennemsnitlige målinger. Uanset, er det nemt at udvide sin garderobe når du er ankommet, hvis vejret ikke arter sig som forventet. Regntiden er forholdsvis kort med mest nedbør i december og januar, oftest med korte heftige regnskyl, hvorefter solen igennem bryder igennem og tørrer det meste op. 

Anbefalinger

Lars var på en 50+ højskole i Palæstina
Lars
På højskole i Palæstina

Det centrale var at komme ud og se med egne øjne og høre med egne øre. Det gjorde vi bl.a. på turen til Hebron og Jaffa samt den politiske tur i Østjerusalem, og turen rundt i Nazareth og i en flygtningelejr - hver med sin lokale guide.

Allai rejste til Palæstina på sommerhøjskole
Allai
På højskole i Palæstina

Undervisningen gav helt sikkert en masse viden. Og vi var ude og møde familier, som jeg ikke ville have mødt, hvis jeg rejste på egen hånd. Den første uge havde vi om menneskerettigheder. I den forbindelse mødte vi organisationer, der kæmpede for Palæstina.

Mia var på højskole i Kenya
Mia Kirstine
På højskole i Kenya

Vi var meget forskellige og havde forskellige motivationer for at være afsted, men det var interessant, fordi det gav nye perspektiver. Vi fik også lokale bekendtskaber både på højskolen i Nanyuki og i Nairobi, og det gav nogle virkelig spændende kulturmøder.

Ida var i Myanmar
Ida
På højskole i Myanmar

Vi snakkede rigtig meget om, hvordan det er at være ung i Myanmar og i Danmark. Der er ret stor forskel. Burmeserne kæmper virkelig for deres land. De burmesiske deltagere havde ikke fritidsinteresser som f.eks. fodbold.

Majken var på en højskolerejse gennem Europa til Grækenland
Majken
På højskole i Grækenland

Generelt var alle organisationer vi mødte på turen super inspirerende. Både de helt store som Dansk flygtningehjælp i Athen og også de små organisationer. Jeg blev især inspireret af en lille organisation der arbejdede i Serbien, som bare gjorde virkelig meget med meget få ressourcer.

Jeppe var på højskole inden han skulle være frivillig
Jeppe
På højskole i Myanmar

Det var nok at være en del af lokalsamfundet. At gå ud om morgenen og hilse på de mennesker, som man lærte at kende. Man fandt ud af, at man ikke var så fremmed. Jeg købte en longie, en traditionel nederdel til mænd, og klædte mig, som om jeg boede i Myanmar. Det synes de lokale var rigtig fedt. På den måde brød det isen og var med til at skabe en gensidig respekt.

Vil du vide mere?

Vi svarer meget gerne på dine spørgsmål. Kig forbi et af vores infomøder eller kontakt en af vores dygtige koordinatorer, som kan hjælpe dig med stort og småt.