Sommerhøjskole i Myanmar

Højskolen i Myanmar

På højskolen i Yangon møder du unge, der kæmper for demokrati og menneskerettigheder i et land, der var styret af militæret og lukket for omverdenen i generationer. Fra højskolen kan du trygt lære byen at kende, se de buddhistiske templer og pagoder, og opleve landets magiske natur. Højskolen rejser også ud for at lære om livet på landet, hvor vi bor i stråtækte bambushytter i landsbyen Myaing. 

Rundvisning på højskolen i Myanmar

Højskolen i Myanmar
Højskolen i Myanmar
Højskolen i Myanmar
Højskolen i Myanmar
Højskolen i Myanmar
Højskolen i Myanmar
Højskolen i Myanmar
Højskolen i Myanmar
Højskolen i Myanmar
Højskolen i Myanmar

Højskolekurser i Myanmar

Beliggenhed

Højskolen har sin base i et stille kvarter i Myanmars største by Yangon. 

16.803724, 96.157555

Info om højskolen

Området

Højskolen ligger i Yangon, som er den største by i Myanmar. Kvarteret hvor højskolen ligger er roligt, men der er kun 20 minutter med bus til summen og eventyrlige markeder i centrum. Højskolen er hjemsted for Mellemfolkeligt Samvirkes søsterorganisation ActionAid Myanmar, så her vil du møde folk der arbejder for at gøre Myanmar til et reelt demokrati og bekæmpe uligheden i landet.   

Højskolen er en stor rød og beige bygning i flere etager med en terrasse og dejlig lille have, hvor vi af og til rykker undervisningen ud under et træ. Når undervisningen foregår indendørs, sidder vi på hynder på gulvet. Her tager man skoene af inden man går ind, som det er kutyme i Myanmar. Udover undervisningslokaler har højskolen sovesale, bad, toilet, kontorer, og et fællesrum hvor vi mødes til undervisning eller hygge, og spiser mange af vores måltider. Du kan se frem til at få lækker burmesisk mad med curries, grøntsager, salater, nudelsupper, og selvfølgelig masser af ris!   

Kun ti minutter til fods fra højskolen ligger søen Kandawgyi Lake med grønne parkområder, hvor du kan finde roen med en god bog. Et stenkast derfra finder du den gyldne Shwedagon Pagode, som er Myanmars imponerende vartegn i ægte guld og ædelsten og den vigtigste helligdom for landets buddhister. Et ‘must-see’ i Yangon! Du kan også gå på opdagelse på byens markeder, besøge et af de mange templer, eller opleve de traditionelle te-huse, hvor grupper af ældre mænd sidder på lave træstole og snakker mens de drikker te og ryger grønne cerutter.  

Der er rig mulighed for at tage på længere ture uden for Yangon i weekenden. Du kan besøge nogle af de små landsbyer uden for byen, tage den bevægende togtur gennem det frodige landskab fra Yangon til Mandalay, se betagende grotter og huler i Hpa-An og bestige dets bjerge, eller hike ved magiske Inle Lake og se de flydende haver. Et besøg til tempelbyen Bagan er altid del af programmet på højskolen i Myanmar, uanset hvilket kursus du vælger. Her bør du stå tidligt op og nyde solopgangen over templerne – det glemmer du aldrig!  

Højskole på landet i Dry Zone

Højskolekurserne i Myanmar foregår ikke kun i Yangon. Du kommer også til at bo mindst en uge i den lille landsby Myaing i den region, der kaldes ‘Dry Zone’ på grund af den tørke regionen kæmper med uden for monsunsæsonen. Her bor vi i stråtækte bambushytter med udsigt over en lille sø. Forbered dig på at bo under simple men ordentlige og nærmest eventyrlige forhold. Vi samles til måltider og undervisning i en stråtækt fællessal, hvor der er ly for den stærke sol. Vi har også undervisning ude i landsbyen, og lærer om kvindernes imponerende kamp for at skabe sig en bedre fremtid, om uddannelse i den lokale skole, eller vi lærer at flette kurve og lave burmesisk mad. Børnene plejer at se frem til at tæve jer i fodbold! Det du skal glæde dig allermest til, er at møde folk i Myaing, og tage del i lokalsamfundets liv. Det skal opleves!   

Undervisning

Alle kurser i Myanmar giver dig en god forståelse for landets historie, kultur og samfund. Kampen for demokrati er et gennemgående tema i alle programmer, og du kan se frem til at møde seje menneskerettighedsforkæmpere og høre deres historier. Du lærer også om de mange forskellige religioner og etniske grupper, ligesom kvinder og unges vilkår altid er på programmet.  

Undervisningsformen varieres mellem teori og praksis, så du lærer både ved at få en grundig introduktion på højskolen, og på besøg og ture uden for højskolen. Fællessproget og undervisningen på højskolen er på engelsk. Det kræver ikke at du er flydende, bare du hænger i og har modet til at tale det, uanset dit niveau. Højskolens lokale undervisere sørger for at alle er med, og for at fællesskabet fungerer. Bed dem vise jer Yangons bedste karaoke-barer, og du vil få en aften med masser af motion til lattermusklerne, når I kaster jer ud i skønsang!    

Vejret

Vejret i Myanmar påvirkes af monsunvindene og et tropisk klima. I monsunsæsonen regner det meget, med store tordenbrag og tunge eftermiddagsbyger, der renser luften. Den løber fra maj til september/oktober måned, mens resten af året er tørt. Mange foretrækker at rejse i de tørre måneder, men monsunen er i sig selv en oplevelse værd, og landet står smukt, grønt og frodigt. I Myanmar er det varmt året rundt. I Yangon ligger dagtemperaturen i monsuntiden ofte mellem 28-33 grader om dagen, og i februar til april hvor det er varmest op til 35-40 grader om dagen. I Dry Zone regner det som navnet antyder mindre end i Yangon, og temperaturen er ofte lidt højere.   

Myanmar på Instagram

 

Anbefalinger

Ann var på en seniorhøjskole i Palæstina
Ann
På højskole i Palæstina

Fordelene er, at der er tilrettelagt et forløb, som man lærer en masse af. De unge palæstinensere som planlægger kurset, gør det rigtig godt, og de får nogle folk ind som er utrolig dygtige. Vi havde typisk et oplæg på højskolen og tog derefter ud og snakkede med nogen om emnet.

Ingrida var på sommerhøjskole i Asien.
Ingrida
På højskole i Myanmar

På højskolen snakkede vi meget om at være en global medborger, og først tænkte jeg sådan: "ja ja.." Men nu føler jeg, at jeg har taget den energi med hjem. Jeg har for eksempel fået meget mere fokus på, hvad der sker i Asien. Så højskolen har helt sikkert givet mig en masse, og jeg kunne også godt tænke mig at tage afsted igen.

Højskole for U18 deltagere
Emil
På højskole i Kenya

Selv om jeg ikke kendte nogen på forhånd, snakkede jeg godt med alle. De tre andre drenge var et par år yngre end mig, så jeg troede måske, at de ville være for sig selv. Men det gik meget bedre, end jeg forventede.

Stine var deltager på en højskole i Kenya
Stine
På højskole i Kenya

Vi lærte hinanden godt at kende, især ved den ugentlige kaffepause, hvor vi sad i rundkreds og diskuterede emner som ægteskab og religion med de afrikanske deltagere. Det var derfor, jeg tog på højskole i Kenya. Vi var sammen hele tiden og kom meget tættere på kenyarne, end jeg havde regnet med.

Lars var på en 50+ højskole i Palæstina
Lars
På højskole i Palæstina

Det centrale var at komme ud og se med egne øjne og høre med egne øre. Det gjorde vi bl.a. på turen til Hebron og Jaffa samt den politiske tur i Østjerusalem, og turen rundt i Nazareth og i en flygtningelejr - hver med sin lokale guide.

Jeppe var på højskole inden han skulle være frivillig
Jeppe
På højskole i Myanmar

Det var nok at være en del af lokalsamfundet. At gå ud om morgenen og hilse på de mennesker, som man lærte at kende. Man fandt ud af, at man ikke var så fremmed. Jeg købte en longie, en traditionel nederdel til mænd, og klædte mig, som om jeg boede i Myanmar. Det synes de lokale var rigtig fedt. På den måde brød det isen og var med til at skabe en gensidig respekt.

Vil du vide mere?

Vi svarer meget gerne på dine spørgsmål. Kig forbi et af vores infomøder eller kontakt en af vores dygtige koordinatorer, som kan hjælpe dig med stort og småt.