Global Contact Om os Kontakt os

Quicktabs

Højskolerejse: I en flygtnings fodspor

Tag med på en rejse gennem Europa, hvor du følger i flygtningenes fodspor. Vi rejser langs den rute, som mange hundredetusinder af flygtninge har taget fra Europas yderste grænse gennem Balkan til Tyskland og Danmark.
Vi får et indblik i, hvordan det er at tage den lange rejse, når vi besøger flygtningelejre ved den græske kyst, rejser med tog gennem Balkan, krydser grænseovergange i Østeuropa og møder flygtningene undervejs. Vi starter i København og bevæger os ned gennem Europa, til vi ender på den græske ø, Lesbos.

Højskolerejsen varer 3 uger
3 uger
Afrejse 8. juli

Opholdets pris
Pris 9.900 kr
(ekskl. togbillet)

Rejseruten - Fra Danmark til Grækenland
Fra Danmark
til Grækenland

Alder på rejsen fra 18 til 30 år
For alderen
18-29 år

En højskole i bevægelse

Vi rejser med tog, bus og færge ned gennem Europa. Det giver en fornemmelse af de lange afstande som man skal forcere for at komme til Danmark over landjorden. 
Alle på holdet rejser på en interrail-billet, så forbered dig på en togrejse med afslappet stemning. Der er god tid til at lære de andre godt at kende over et spil kort eller en fællessang i kupéen, og til at opleve landskabet der forandrer sig. Undervejs tager vi også lange stræk, hvor vi sover i liggekupé.

Rejserute for grupperejse gennem Europa til Grækenland

Vi stopper op undervejs - og bliver klogere

På vores rejse stopper vi ved vigtige knudepunkter, og lærer om flygtningenes vilkår, de politiske rammer og hvordan tilstrømningen af flygtninge bliver håndteret. Du får en unik viden om migration og asylpolitik i Europa, og oplever debatten udfolde sig i lande med vidt forskellige politiske klimaer. Og du kan få noget ud af at rejse med, uanset om du ved meget eller intet i forvejen. Vi tror på at de mennesker vi møder undervejs, er dem vi lærer mest af.  
 

Highlights fra programmet

Højskolen starter i København

 • Højskolen starter i København Rejsen starter med tre dages højskole på Mellemfolkeligt Samvirke i København, hvor vi bliver rystet godt sammen og lærer hinanden at kende. 
 • Her bliver vi klædt godt på til rejsen af eksperter der deler deres viden om international lov og menneskerettigheder, flygtningekrisens historie, og traumehåndtering efter flugt.
 • Vi mødes også med en flygtning, der selv har taget den lange rejse fra hjemlandet til Grækenland gennem Europa til Danmark. Det giver perspektiv på vores kommende rejse - og rig mulighed for at stille spørgsmål.
 • Vi besøger et center for asylansøgere i Danmark, og lærer mere om arbejdet med flygtninge og asylansøgere i Danmark.
 • Derefter tager vi toget til Berlin

Hvor længe er vi i København 3 dage  Indlogering Vi bor på Mellemfolkeligt Samvirkes hostel
 Hostellet har egen café hvor du kan bruge fritiden og lære holdet at kende 

Berlin: Håb, fællesskab og kreativitet  

 • Næste stop er BerlinTyskland er et af de europæiske lande, der har taget imod mange flygtninge, og hvor debatten raser. Vi møder begge sider. Både de der vil lukke grænsen, og de der vil åbne op.
 • Vores første møde i Berlin er med en syrisk flygtning, der tager os med på en alternativ byvandring. Gennem Berlins gader får vi fortalt om baggrunden for flugten og vejen til Tyskland, samtidig med at vi lærer Berlin at kende fra en ny side.
 • Berlin er altid ét skridt foran, og emmer af fællesskab og kreativitet. Vi lader os inspirere af blot et par af de mange projekter, der bruger fællesskab og kreativitet til at modtage flygtninge og forbedre deres situation: Folk der deler deres lejlighed med flygtninge, cykelværkstedet der giver nytilkomne medvind, eller professionelle der skaber jobs til migranter. Vi deltager også selv, og deler mad-traditioner og historier med hinanden, når vi laver mad til folkekøkken sammen med flygtninge og aktivister i Berlin.

Hvor længe er vi i København 4 dage  Indlogering Vi bor på backpacker-hostel i Berlin
Fridage Inden vi tager rygsækken på og rejser videre, har du en fridag til at gå på opdagelse i Berlin

Grænsen mellem Ungarn og Serbien

 • Grænsen mellem Ungarn og SerbienGrænsen mellem Ungarn og Serbien er bevogtet af en 4 meter høj mur, som er mere end 500 km lang. Den blev bygget af de ungarnske myndigheder for at stoppe flygtningestrømmene. Men der er stadig mange flygtninge, nu sidder de blot i lejre lige før grænsen, indtil de risikerer livet og forsøger at krydse den stærkt bevogtede grænse.
  Vi får en førstehåndsviden om Ungarns og EUs flygtningepolitik set fra en af EUs ydre grænser, og undersøger om det egentlig kan lade sig gøre at lukke en flygtningerute.
 • Herfra tager vi med nattog ned gennem Serbien og Makedonien, hvor vi sover i liggekupé i køjesenge. Tag et spil kort med, eller bøger og musik, og vær med til at skabe ægte tog-hygge!

Hvor længe er vi i København 3 dage  Indlogering Indlogering er endnu ikke besluttet
 Vi bruger togturen til at slappe af og lade op til næste stop på turen

Frivilligt arbejde i Thessaloniki

 • Vi laver frivilligt arbejde i ThessalonikiHvad kan man selv gøre, hvis man vil skabe bedre vilkår for flygtninge i Europa? Vi besøger et flygtningecenter, hvor frivillige har taget skeen i egen hånd og hjælper til med uddeling af tøj. Vi giver en hånd med, og får en forståelse for hvordan man kan arbejde frivilligt eller professionelt med flygtninge.

Hvor længe er vi i København 2 dage  Indlogering Vi bor i lejligheder som vi deler sammen
 Om aftenen er det oplagt at nyde det græske køkken og bylivet sammen 

Athen: Uledsagede flygtningebørn og den økonomiske krise

 • Under rejsen til Grækenland besøger vi også AthenI Athen forsøger vi at få myndighederne i tale, når vi opsøger EUs grænsevagt Frontex eller andre europæiske eller græske myndigheder.
 • Vi besøger et flygtningecenter for uledsagede mindreårige og et community center for de grækere der er hårdest ramt af den økonomiske krise. Vi taler om hvad der skal til for at skabe færre skel og undgå racisme mellem socialt udsatte og flygtninge.

Hvor længe er vi i København 2 dage  Indlogering Vi bor på hostel i Athens centrum
Fridage Vi har en hel fridag i Athen hvor du kan opleve Akropolis eller gå på jagt efter street art i gyderne

Lesbos: Europas ydre grænser

 • sidste stop er på LesbosVi ankommer til Lesbos med færge, ad samme sejlrute som tusindvis af flygtninge har taget for at komme til det europæiske fastland.
 • Her besøger vi flygtningelejren Moria hvor flygtninge der ankommer til Lesbos' kyst bliver interneret, og taler med de personer der tager imod nyankomne flygtninge.
 • Højskoleopholdet afrundes med dit eget projekt, som du fører ud i livet eller præsenterer for resten af holdet, inden vi holder afskedsmiddag og siger farvel til hinanden

Hvor længe er vi i København 4 dage  Indlogering Vi bor i lejligheder eller guest house  
 Du har tid til at udforske øen efter dagens program

NB: Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Når rejsen slutter, er vi på Lesbos. Hvis du skal hurtigt hjem igen, kan vi hjælpe med en flybillet til Danmark. Hvis du har bedre tid, kan du bruge din interrailbillet og tage med tog tilbage op gennem Europa til Danmark - og måske stoppe og nyde Kroatiens strande, vandre i alperne, eller opleve storbyer som Budapest eller Wien. Eller bruge lidt af din ferie på ø-hop mellem de græske øer.

Har du endnu bedre tid, så brug din nye viden til at arbejde frivilligt og hjælpe nytilkomne flygtninge i Grækenland. Læs om frivilligt arbejde her  og kontakt os inden afrejse.

Din underviser på rejsen

Ditte NoerDitte Bloch Noer er primær underviser og rejseleder på højskolerejsen.

"Jeg har lavet flygtningerelateret arbejde i flere år, både som frivillig og lønnet, og jeg glæder mig til at bruge alle mine erfaringer til at give jer en lærerig og indsigtsfuld tur. Jeg har blandt andet arbejdet inde i flygtningelejrene på Lesbos, som vi skal besøge i slutningen af programmet og arbejdet her gjorde stort indtryk på mig.
Derudover har jeg boet og arbejdet flere år i Mellemøsten og Østafrika og har gennem gennem de sidste 10 år været engageret i at undervise og organisere unge både i og udenfor Danmark."
 

Fritiden

Programmet er fyldt med spændende besøg på rejsen gennem Europa, men der er også tid til at udforske de byer vi besøger på egen hånd. Oplev de historiske monumenter i Berlin eller hæng ud på byens mange musiksteder, spis aftensmad på en lokal restaurant, og tag en gåtur gennem de smalle, antikke gader i Athen, inden vi ender på den engang så idylliske ferieø Lesbos.
 

Fællesskab og din personlige rejse

Undervisningen kombinerer globalt udsyn med højskoletraditionen, engagement og fællesskab. Du vil opleve, hvor meget du lærer ved at se tingene selv, og hvordan mødet med andre mennesker sætter spor i dig. Vi tror på at det direkte møde gør os klogere på både os selv og verden omkring os. Og så lægger vi stor vægt på at skabe et stærkt fællesskab blandt dig og dine rejsefæller, så vi sammen kan lære og udvikle os uden for de vante rammer. Vi bor, sover, spiser, rejser og deler alle oplevelser sammen.

Pris og tilmelding 

Ankomstdato
Længde
Intro
Bemærkninger
Ophold*
Fly**
8. jul 2019
3 uger
14. jun
11500,-
2350,-
8. jul 2019
3 uger
14. jun
9900,-
2350,-
*Prisen på opholdet er ekskl. transport/forsikring. Læs mere om togbillet nedenfor. Du kan trække 800 kr. af beløbet fra i skat. 
**Flybillet kan tilkøbes hvis du ønsker returrejse (enkeltbillet) fra Mytillene til København når opholdet er slut. Transport til lufthavnen er ikke inkluderet.

Hvad er inkluderet i prisen?

 Prisen på opholdet inkluderer

 • 3 ugers højskolerejse fra Danmark til Grækenland (inkl. morgenmad og logi)
 • Fælles forberedelseseftermiddag i København
 • Alle kurser, udflugter og projektbesøg i programmet
 • Pladsreservation på tog og færge samt lokal transport
 • Rejseleder med på hele turen
 • Adgang til 24 timers nødtelefon
 • Administrationsgebyr til Global Contact​

Hvad er ikke inkluderet Prisen inkluderer ikke

 • Frokost og aftensmad under rejsen
 • Interrailbillet (Global Pass med gyldighed i 1 måned og mindst 7 rejsedage)
 • Transport til/fra forberedelsesdagen i København
 • Afbestillings- og rejseforsikring kan tilkøbes når du bestiller dit ophold
 • Medlemskab af Mellemfolkeligt Samvirke (du meldes ind ved bestilling af ophold)
   

Vigtig information om transport og togbillet

Rejsen foregår primært med tog, og det er et krav for deltagelse, at du selv køber en interrail-billet. Det skal være et Global Pass med gyldighed i 1 måned og mindst 7 rejsedage. Du kan se priserne for Global Pass her og læse mere om interrail her. Det er vigtigt, at du først køber din interrail-billet, når du har fået dit ophold endeligt bekræftet af Global Contact. Du vil samtidig modtage udførlige instrukser om hvornår billetten skal gælde fra og i hvor lang tid. Det samme gælder, hvis du selv står for eventuel flybillet til hjemrejsen og rejseforsikring. Husk at det er dit eget ansvar at få købt interrail-billetten, samt dækkende rejseforsikring og en eventuel flybillet hjem. 

Interrail og pladsreservation

Vi sørger for pladsreservation på udrejsen i de tog, hvor der kræves reservation. Udgift til pladsreservation på udrejsen er inkluderet i prisen på opholdet. Du skal selv sørge for at reservere plads på tog og færge til din hjemrejse i god tid, eller eventuelt købe en flybillet.

Hvordan vil du rejse hjem?

Rejsen slutter på Lesbos. Herefter kan du vælge, hvordan du vil fortsætte din rejse eller tage direkte hjem. Hvis du vælger ophold inkl. fly, får du en enkeltbillet fra Mytilene til København på hjemrejsedagen. Du kan også bruge din interrailbillet og tage toget hjem til Danmark. Du skal beregne mindst 3 døgn og gerne mere til rejsen hjem, hvis du tager toget. Med en interrailbillet, der er gyldig i 1 måned, vil du have god tid til at stoppe undervejs tilbage. Vær opmærksom på at købe den type interrailbillet, der passer til din hjemrejse, så du har nok rejsedage på dit Global Pass, hvis du tager toget hjem.

Tilmeldingsfrist

Du skal tilmelde dig senest 24. april 2019, hvis du vil være sikker på at sidde/sove sammen med andre fra holdet i toget. Tilmelder du dig senere end 24. april 2019, kan der komme ekstraudgifter i forbindelse med reservation af plads på tog og færge.

  

Se også

Sommerhøjskole i Kenya
Sommerhøjskole i Kenya - 3 uger
Sommerhøjskole i Palæstina
Sommerhøjskole i Palæstina - 3 uger
Sommerhøjskole i Jordan
Sommerhøjskole i Jordan - 3 uger
Sommerhøjskole i Myanmar
Sommerhøjskole i Myanmar - 3 uger

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.