Global Contact Om os Kontakt os

Quicktabs

Højskolerejse: Flygtninge i Europa

Vi lever i en tid, hvor Europa lukker sig om sig selv. Der bygges hegn og mure, folk på flugt interneres og hjemsendes, og flere regeringer går til kanten af menneskerettigheds-konventionerne i jagten på stemmer. I Global Contact synes vi det er skræmmende, at det er Europas reaktion på den såkaldte 'flygtningekrise'. Samtidig ser vi, hvordan der bliver talt alt for meget om og alt for lidt med folk med flygtningebaggrund. 

Derfor besluttede vi at arrangere en rejse, der sætter fokus på flygtninges vilkår i Europa. Vi besluttede at rejse langs den rute, som mange hundredetusinder af flygtninge har taget fra Europas yderste grænse gennem Balkan til Tyskland og Danmark. Med det formål at lære om vilkårene set fra flygtningenes perspektiv, set fra flere forskellige europæiske lande, og for at blive inspireret til at handle.

Mange af os ved ikke, hvad det vil sige at være på flugt. Men måske ændrer vores perspektiv sig, når vi kommer til at tale med folk, der har oplevet det? Meget kan man læse sig til, men vi tror vi lærer mest i mødet med mennesker. 

På rejsen forsøger vi at lytte og skabe rum for samtale og fællesskab. Vi lytter til folk, der er på flugt eller har været det, og forsøger at lære hinanden at kende på tværs af forskelligheder. Vi tror at samtalen mellem os er første skridt til at nedbryde skel og skabe forandring. Tag med! 

 

Højskolerejsen varer 3 uger
3 uger
Afrejse i juli måned

Opholdets pris
Pris 10.700 kr
(ekskl. togbillet)

Rejseruten - Fra Danmark til Grækenland
Fra Danmark
til Grækenland

Alder på rejsen fra 18 til 30 år
For alderen
18-29 år

En højskole i bevægelse

Vi rejser med tog, bus og færge ned gennem Europa. Det giver en fornemmelse af de lange afstande som man skal forcere for at komme til Danmark over landjorden. 
Alle på holdet rejser på en interrail-billet, så forbered dig på en togrejse med afslappet stemning. Der er god tid til at lære de andre godt at kende over et spil kort eller en fællessang i kupéen, og til at opleve landskabet der forandrer sig. Undervejs tager vi også lange stræk, hvor vi sover i liggekupé.

Rejserute for grupperejse gennem Europa til Grækenland

Vi stopper op undervejs - og bliver klogere

På vores rejse stopper vi ved vigtige knudepunkter, og lærer om flygtningenes vilkår, de politiske rammer og hvordan tilstrømningen af flygtninge bliver håndteret. Vi lytter til flygtningenes egne historier, og ser Europa med deres øjne. Du får en unik viden om migration og asylpolitik i Europa, og oplever debatten udfolde sig i lande med vidt forskellige politiske klimaer. Vi retter også projektøren mod de steder på kortet, vi sjældent ser - og som Europa lader til helt at have glemt. Vi forsøger at blive inspireret til at handle sammen på nye måder, når vi møder seje frivillige og flygtninge der har taget skeen i egen hånd. Og du kan få noget ud af at rejse med, uanset om du ved meget eller intet i forvejen. Vi tror på at de mennesker vi møder undervejs, er dem vi lærer mest af.  
 

Highlights fra programmet

Højskolen starter i København

 • Højskolen starter i København Rejsen starter med tre dages højskole på Mellemfolkeligt Samvirke i København, hvor vi bliver rystet godt sammen og lærer hinanden at kende. 
 • Her bliver vi klædt godt på til rejsen af eksperter der deler deres viden om international lov og menneskerettigheder, flygtningekrisens historie, og traumehåndtering efter flugt.
 • Vi mødes også med en flygtning, der selv har taget den lange rejse fra hjemlandet til Grækenland gennem Europa til Danmark. Det giver perspektiv på vores kommende rejse - og rig mulighed for at stille spørgsmål.
 • Vi besøger et medborgerhus for flygtninge, og lærer om arbejdet med flygtninge og asylansøgere i Danmark.
 • Derefter tager vi toget til Berlin

Hvor længe er vi i København 3 dage  Indlogering Vi bor på Mellemfolkeligt Samvirkes hostel
 Hostellet har egen café hvor du kan bruge fritiden og lære holdet at kende 

Berlin: Håb, fællesskab og kreativitet  

 • Næste stop er BerlinTyskland er et af de europæiske lande, der har taget imod mange flygtninge, og hvor debatten raser. Vi møder begge sider. Både de der vil lukke grænsen, og de der vil åbne op.
 • Vores første møde i Berlin er med en syrisk flygtning, der tager os med på en alternativ byvandring. Gennem Berlins gader lytter vi til fortællingen om baggrunden for flugten og vejen til Tyskland, samtidig med at vi ser Berlin med en flygtnings øjne.
 • Berlin er altid ét skridt foran, og emmer af fællesskab og kreativitet. Vi lader os inspirere til fælles handling af blot et par af de mange projekter, der bruger fællesskab og kreativitet til at modtage flygtninge og forbedre deres situation: Folk der deler deres lejlighed med flygtninge, cykelværkstedet der giver nytilkomne medvind, eller professionelle der skaber jobs til migranter. Vi deltager også selv, og deler mad-traditioner og historier med hinanden, når vi laver mad til folkekøkken sammen med flygtninge og aktivister i Berlin.

Hvor længe er vi i København 4 dage  Indlogering Vi bor på backpacker-hostel i Berlin
Fridage Inden vi tager rygsækken på og rejser videre, har du en fridag til at gå på opdagelse i Berlin

Grænsen mellem Ungarn og Serbien

 • Grænsen mellem Ungarn og SerbienGrænsen mellem Ungarn og Serbien er bevogtet af en 4 meter høj mur, som er mere end 500 km lang. Den blev bygget af de ungarnske myndigheder for at stoppe flygtningestrømmene. Men der er stadig mange flygtninge, nu lever de blot i lejre lige før grænsen, indtil de risikerer livet og forsøger at krydse den stærkt bevogtede grænse. 
  Vi får en førstehåndsviden om Ungarns og EUs flygtningepolitik set fra en af EUs ydre grænser, og undersøger om det egentlig kan lade sig gøre at lukke en flygtningerute. 
 • Herfra tager vi med nattog ned gennem Serbien og Makedonien.

Hvor længe er vi i København 3 dage  Indlogering Indlogering på et lokalt hostel
 Vi bruger togturen til at slappe af og lade op til næste stop på turen

Frivilligt arbejde i Thessaloniki

 • Vi laver frivilligt arbejde i ThessalonikiHvad kan man selv gøre, hvis man vil skabe bedre vilkår for flygtninge i Europa? Vi besøger et dagcenter, hvor frivillige har taget skeen i egen hånd og hjælper til med uddeling af tøj. Vi giver også en hånd med maduddeling sammen med lokale frivillige, og gennem lokale organisationers arbejde får vi en forståelse for hvordan man kan arbejde frivilligt eller professionelt med flygtninge.

Hvor længe er vi i København 2 dage  Indlogering Vi bor på hostel
 Om aftenen er det oplagt at nyde det græske køkken, tagterrassen og bylivet sammen 

Athen: Uledsagede flygtningebørn og den økonomiske krise

 • Under rejsen til Grækenland besøger vi også AthenI Athen forsøger vi at få myndighederne i tale, når vi opsøger EUs grænsevagt Frontex eller andre europæiske eller græske myndigheder.
 • Vi besøger et flygtningecenter for uledsagede mindreårige og et community center for de grækere der er hårdest ramt af den økonomiske krise. Vi taler om hvad der skal til for at skabe færre skel og undgå racisme mellem socialt udsatte og flygtninge.

Hvor længe er vi i København 2 dage  Indlogering Vi bor på hostel i Athens centrum
Fridage Vi har en hel fridag i Athen hvor du kan opleve Akropolis eller gå på jagt efter street art i gyderne

Lesbos: Europas ydre grænser

 • Rejsen slutter på LesbosVi ankommer til Lesbos med færge, ad samme sejlrute som tusindvis af flygtninge har taget for at komme til det europæiske fastland.
 • Her taler vi med personer der tager imod nyankomne flygtninge, og lærer om forholdene i flygtningelejren Moria.
 • Vi mødes med organisationer på øen, følger deres arbejde og deltager på deres præmisser i fx sportsaktiviteter for flygtninge
 • Højskoleopholdet afrundes med dit eget projekt, som du fører ud i livet eller præsenterer for resten af holdet, inden vi holder afskedsmiddag og siger farvel til hinanden

Hvor længe er vi i København 4 dage  Indlogering Vi bor i lejet sommerhus med plads til fællesskab  
 Du har tid til at udforske øen efter dagens program

NB: Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Når rejsen slutter, er vi på Lesbos. Hvis du skal hurtigt hjem igen, kan vi hjælpe med en flybillet til Danmark. Hvis du har bedre tid, kan du bruge din interrailbillet og tage med tog tilbage op gennem Europa til Danmark.

Har du endnu bedre tid, så brug din nye viden til at arbejde frivilligt og hjælpe nytilkomne flygtninge i Grækenland. Læs om frivilligt arbejde her  og kontakt os inden afrejse.
 

Fritiden

Programmet er fyldt med lærerige besøg, men vi får også brug for pauser undervejs. Derfor har vi lagt fritid og fridage ind, hvor der er tid til at udforske de byer vi besøger på egen hånd. Oplev de historiske monumenter i Berlin eller hæng ud på byens mange musiksteder, spis aftensmad på en lokal restaurant, og tag en gåtur gennem de smalle, antikke gader i Athen, inden vi ender på den engang så idylliske ferieø Lesbos.
 

Fællesskab og din personlige rejse

Undervisningen kombinerer globalt udsyn med højskoletraditionen, engagement og fællesskab. Vi tror på at det direkte møde gør os klogere på både os selv og verden omkring os. Vi tror at man lærer bedre ved at se tingene selv, og at mødet med andre mennesker sætter dybe spor i os. Og så lægger vi stor vægt på at skabe et stærkt fællesskab blandt dig og dine rejsefæller, så vi sammen kan lære og udvikle os uden for de vante rammer. Vi bor, sover, spiser, rejser og deler alle oplevelser sammen.

Pris og tilmelding 

Ankomstdato
Længde
Intro
Bemærkninger
Ophold*
Fly**
07-07-2021
3 uger
12. jun
10700,-
2500,-
*Prisen på opholdet er ekskl. transport/forsikring. Læs mere om togbillet nedenfor. Du kan trække 800 kr. af beløbet fra i skat. 
**Flybillet kan tilkøbes hvis du ønsker returrejse (enkeltbillet) fra Mytillene til København når opholdet er slut. Transport til lufthavnen er ikke inkluderet.

Hvad er inkluderet i prisen?

 Prisen på opholdet inkluderer

 • 3 ugers højskolerejse fra Danmark til Grækenland (inkl. morgenmad og logi)
 • Fælles forberedelseseftermiddag i København
 • Alle kurser, udflugter og projektbesøg i programmet
 • Pladsreservation på tog og færge samt lokal transport
 • Rejseleder med på hele turen
 • Adgang til 24 timers nødtelefon
 • Administrationsgebyr til Global Contact​
 • 8% af opholdets pris går til Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde for flygtninge

Hvad er ikke inkluderet Prisen inkluderer ikke

 • Frokost og aftensmad under rejsen
 • Interrailbillet (Global Pass med gyldighed i 1 måned og mindst 7 rejsedage)
 • Transport til/fra forberedelsesdagen i København
 • Afbestillings- og rejseforsikring kan tilkøbes når du bestiller dit ophold
 • Medlemskab af Mellemfolkeligt Samvirke (du meldes ind ved bestilling af ophold)
   

Vigtig information om transport og togbillet

Rejsen foregår primært med tog, og det er et krav for deltagelse, at du selv køber en interrail-billet. Det skal være et Global Pass med gyldighed i 1 måned og mindst 7 rejsedage. Du kan se priserne for Global Pass her og læse mere om interrail her. Det er vigtigt, at du først køber din interrail-billet, når du har fået dit ophold endeligt bekræftet af Global Contact. Du vil samtidig modtage udførlige instrukser om hvornår billetten skal gælde fra og i hvor lang tid. Det samme gælder, hvis du selv står for eventuel flybillet til hjemrejsen og rejseforsikring. Husk at det er dit eget ansvar at få købt interrail-billetten, samt dækkende rejseforsikring og en eventuel flybillet hjem. 

Interrail og pladsreservation

Vi sørger for pladsreservation på udrejsen i de tog, hvor der kræves reservation. Udgift til pladsreservation på udrejsen er inkluderet i prisen på opholdet. Du skal selv sørge for at reservere plads på tog og færge til din hjemrejse i god tid, eller eventuelt købe en flybillet.

Hvordan vil du rejse hjem?

Rejsen slutter på Lesbos. Herefter kan du vælge, hvordan du vil fortsætte din rejse eller tage direkte hjem. Hvis du vælger ophold inkl. fly, får du en enkeltbillet fra Mytilene til København på hjemrejsedagen. Du kan også bruge din interrailbillet og tage toget hjem til Danmark. Du skal beregne mindst 3 døgn og gerne mere til rejsen hjem, hvis du tager toget. Med en interrailbillet, der er gyldig i 1 måned, vil du have god tid til at stoppe undervejs tilbage. Vær opmærksom på at købe den type interrailbillet, der passer til din hjemrejse, så du har nok rejsedage på dit Global Pass, hvis du tager toget hjem.

Tilmeldingsfrist

Du skal tilmelde dig inden tilmeldingsfristen, hvis du vil være sikker på at sidde/sove sammen med andre fra holdet i toget. Du kan godt melde dig senere end fristen, men så kan der komme ekstraudgifter i forbindelse med reservation af plads på tog og færge. 

  

Se også

Sommerhøjskole i Kenya
Sommerhøjskole i Kenya - 3 uger
Sommerhøjskole i Palæstina
Sommerhøjskole i Palæstina - 3 uger
Sommerhøjskole i Myanmar
Sommerhøjskole i Myanmar - 3 uger

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.

Hvad med Corona?

Hvis du har bestilt en rejse, vil du modtage direkte besked fra os, hvis din rejse er berørt af corona-virus.

Planlægger du at bestille en rejse hos os, vil du blive dækket af vores garanti, så du kan få dine penge tilbage hvis rejsen skulle blive aflyst pga. corona-virus.