Frivilligt arbejde i Zambia

Kort højskoleophold i Zambia

På et 4-ugers højskoleophold i Zambia, kommer du til at få et særligt indblik i hverdagslivet i landet, med et primært fokus på frivilligt arbejde. På højskolen i hovedstaden Lusaka kommer du til at møde inspirerende mennesker, der fortæller dig om samfundet og landets kultur og historie.

Du kommer også på spændende udflugter, sammen med højskolens dygtige undervisere. Du får hver dag nye oplevelser og ny læring, og kommer også til at lære om frivilligt arbejde sammen med de andre deltagere på højskolen. 

Et 4-ugers højskoleophold i Zambia
4-ugers højskole inden du rejser videre på frivilligt arbejde
Du får hver dag nye oplevelser og ny læring
Du lærer om frivilligt arbejde
Masser af udflygter
Masser af udflygter
Du får venner for livet
Højskole i Zambia


Depositum betales ved tilmelding, og restbeløb opkræves 6 uger før afrejse.
Flyprisen reguleres løbende, så book i god tid for billigst mulige flybillet.
Se hvad prisen inkluderer

Bestilles opholdet senere end 2 måneder før afrejse, risikeres et ekstra gebyr for flybilletter.
Rejsebetingelser for højskoleophold

Program

Uge 1: Kultur og historie

Indblik i Zambias kultur og historie, igennem udflugter til områderne omkring højskolen.  

 • Introduktion til højskolen i Lusaka og lokalområdet.  

 • Lær om de sociale og politiske forhold i Zambia.  

 • Udflugt til omkringliggende landsbyer.  

 • Madlavning, hvor du skal lave lækre retter, med lokale ingredienser.  

 • Lær gloser på de lokale sprog Nyanja og Swahili, så du kan bestille kaffe i caféen.  

 • Lær om betydning af frivilligt arbejde og hvilken rolle frivillighed spiller i regionen.  

Uge 2: Ulighed og frivillighed i Zambia

Kom tæt på det zambiske samfund, hvor du får et indblik i hverdagslivet i Zambia. Du vil blandt andet lære om den sociale forandring der arbejdes for i landet.  

 • Lær om menneskerettigheder i Zambia  

 • Besøg til en lokal organisation, der arbejder med FN’s verdensmålene.    

 • Udflugt til organisationer der arbejder med ulighed og kvinderettigheder.  

 • Udflugt til en organisation der arbejder med gadebørn.   

 • Lær om den frivilliges ansvar i arbejdet med børn.   

 • Besøg og overnatning hos en lokal familie.   

Uge 3: Ungdom, fordybelse og prøve at undervise 

Prøv kræfter med at undervise på en zambisk skole, samt gruppearbejde om et projekt. Ugen sluttes af med weekendudflugt til Victoria Falls.  

 • Lær at planlægge og udføre en undervisningssituation.  

 • Prøv at undervise på en zambisk skole  

 • Opstart et selvvalgt projekt med de andre deltagere  

 • Mød lokale unge og hør om livet som ung i Zambia.  

 • Forlænget weekend til Victoria Falls i Livingstone.  

Uge 4: Frivillighed, fordybelse og afsked 

Færdiggørelse af projekt. Når ugen er omme, rejser du videre eller tilbage til Danmark.   

 • Gruppearbejde med det selvvalgte projekt   

 • Præsentation af det selvvalgte projekt for de andre deltagere.  

 • Bliv forberedt på næste skridt, f.eks. videre rejse eller frivilligt arbejde  

 • Afskedsmiddag, hvor I hygger og tager afsked.

Vi tager forbehold for mindre ændringer i programmet 

Undervisningen

Et højskoleophold i Zambia kombinerer et globalt indblik og den danske højskoletradition, og du kommer derfor til at lære i mødet mellem dig og andre. Undervisningen er drevet af din egen lyst og nysgerrighed til at lære om landet og regionen. Sammen med de andre deltagere, lærer du gennem diverse udflugter og workshops, samt dine egne erfaringer og oplevelser. Det er en deltagerorienteret og uformel undervisning, hvor du og de andre deltagere selv kommer på banen. 

Du lærer noget om landet i mødet med lokale zambier, der giver dig et unikt indblik i hverdagslivet i Zambia. Når I bliver introduceret til et tema på højskolen, starter I oftest med en kort introduktion af højskolens dygtige undervisere. Bagefter tager I ud i lokalsamfundet og møder nogle der har emnet tæt inde på livet. Når du skal lære noget nyt, besøger du derfor projekter og organisationer i Zambia, hvor du lærer igennem samtaler med fx lokale kvinder. Du får mulighed for at være nysgerrig på emnet, når du kan møde med netop de mennesker, der arbejder med menneskerettigheder.  
 
Der foregår også altid mange andre aktiviteter på højskolen, så derfor møder du også andre globalt interesserede unge. I højskolens café kan du eksempelvis møde lokale aktivister, hvor I kan tage en uformel snak om hvordan uddannelse eller politik fungerer for en ung i Zambia. 

Undervisere

Underviser i Zambia

Taweni

Hej! Jeg hedder Taweni, jeg er 28 år og underviser på højskolen. Det inspirerer mig at mødes og tale med jer, da det også hjælper i min egen personlige udvikling. Jeg tror på, at hvis man vil ændre verden, må man starte med sig selv. Jeg synes det er rigtigt spændende at arbejde med jer og jeg glæder mig til at møde jer!

Phoster underviser på højskolen i Zambia

Phoster

Hej! Jeg hedder Phoster, jeg er 32 år og underviser også på højskolen. Jeg er interesseret i feminisme, kvinderettigheder og arbejdet med udsatte unge og voksne. Jeg underviser bl.a. i Zambias kultur, feminisme og så tager jeg med dig ud i lokalsamfundet. Jeg bliver motiveret af at arbejde med jer, fordi det skaber et netværk og er med til at udvikle mig personligt.

Hvad inkluderer prisen?

Generelt

 • Generelt 
 • Personlig kontaktperson i Danmark. 
 • Detaljeret information om højskole og rejse 
 • Introdage i København inklusiv undervisning, kost og logi 
 • 24-timers nødtelefon 
 • Diplom efter endt ophold 
 • Dækning fra Rejsegarantifonden ifm. konkurs

Prisen inkluderer ikke

 • Visum 
 • Vaccinationer og evt. malariapiller 
 • Transport til/fra introdage i og evt. hjemkomstweekend i København 
 • Afbestillings- og rejseforsikring kan tilkøbes, når du bestiller dit ophold 
 • Medlemskab af Mellemfolkeligt Samvirke (du meldes ind ved bestilling af ophold) 

Højskolen

 • Flyrejse til højskole 
 • Fælles afhentning i lufthavn ved ankomst 
 • Kost og logi under hele kurset 
 • 4 ugers program med undervisning og udflugter  
 • Lokale undervisere 
 • Al transport og entré som er en del af programmet 
 • Fælles transport til lufthavn efter kurset 

Mere om rejsen

Hvem kan deltage

Hvis du er mellem 18 og 25 år, og er interesseret i at få mere viden om Zambia og regionen, er dette kursus for dig! Hvis du har planer om at lave frivilligt arbejde med os kan man oplagt tage dette kursus. Det er også ideelt hvis du har brug for at blive klædt på, til egen videre rejse i Zambia. Hvis du har brug for en pause fra hverdagen, og er nysgerrig på at lære mere om Zambia, kan du også tage kurset selvstændigt. Du skal også være klar på at udfordre dig selv og lære en masse nye mennesker at kende!  

Du får undervisning på engelsk, så derfor er det vigtigt hvis du kan forstå og tale hverdagsengelsk. Det er også meget godt at kunne nogle gloser swahili, som du får undervisning i af de lokale undervisere. Hvis man kan swahili i Zambia kan man hilse respektfuldt på folk og komme langt på det lokale marked. 

Intro og ankomst

Introkursus: Inden dit højskoleophold starter, skal du på to dages fælles intro i København. Du kommer til at møde de andre på holdet og lære dem at kende. Sammen kommer I til at lære om ulighed, frivillighed og kulturmødet. Du får også en masse praktiske oplysninger om opholdet, og møder en tidligere deltager der kommer og fortæller om sin tur til Zambia. På tredje dagen er du godt klædt på til afgang og tager med de andre til Kastrup Lufthavn.  

Ankomst i Zambia: I flyver til hovedstaden Lusaka, hvor der står en bil klar til at køre jer til højskolen. Det tager cirka 40 minutter at komme frem. Når I ankommer, tager en af underviserne imod jer og hjælper jer på plads.  

Sådan bor du

Højskolen ligger i en hyggelig gade i Lusaka, hvor du kommer til at bo og have undervisning i den næste måned. Her skal du sove på sovesal med de andre deltagere, hvor der er toilet, bad og garderobeskabe. Der er et tekøkken, hvor I kan lave lækker zambisk mad eller te til en hyggeaften. Du kan også vaske dit eget tøj, på traditionel vis – med egne kræfter.  

Når du har undervisning, er det i forskellige lokaler, hvor der også er et loungeområde hvor I kan hænge ud i pauserne.  

På højskolen er der også en hyggelig café, hvor I kan hygge jer med snacks, kaffe eller brætspil.

Fritiden

Du har heldigvis også tid til at udforske Zambia sammen med de andre deltagere. Du har nemlig dine eftermiddage, aftener og de fleste weekender fri til at gøre hvad du vil.  

Her kan du tage på marked og købe lækre frugter eller tage på en lækker lokal restaurant. Hvis du har brug for en pool, hvor du kan køle ned, kan du med de andre, finde et billigt hotel og tjekke ind.  

Hvis du har brug for en smuk naturoplevelse, kan du tage en bustur til Livingstone, hvor I kan tage en overnatning. Her er det berømte Victoria Falls, som er det største vandfald i verden. Hvis du har brug for adrenalin, kan du også bungee jumpe i smukke og vilde omgivelser, nemlig lige ved Victoria Falls. Du kan også tage på safari i de store nationalparker South Luangwa og Lower Zambezi, hvor du kan se næsehorn, elefanter og sjældne fuglearter.

Frivilligt arbejde

Et gennemgående tema på højskoleopholdet er frivillighed i Zambia og regionen. Der er nemlig mange der vælger at tage dette ophold, som en forberedelse til at lave frivilligt arbejde med os. Derfor er der mange af emnerne på højskolen, der handler om hvordan kulturmødet bliver eller det at bo hos en værtsfamilie. Man får også prøvet kræfter med at undervise, da mange skal lave undervisning på lokale skoler efter højskolen.  

Du behøver ikke at skulle lave frivilligt arbejde med os, da du også får bred viden om landets politiske situation, ulighed, kulturforståelse og verdensmålene. Hvis du er drevet af interessen for Zambia, er dette højskoleophold oplagt for dig!  

Højskolen i Zambia

Få en rundvisning af højskolen i Zambia, hvor den ligger og hvordan det ser ud. 

Selvforkælelse på Zanzibar

Har du lyst til at afslutte dit ophold i de mest paradisiske og afslappende omgivelser?

Du kan nu forlænge opholdet med 1 uges ferie på Zanzibar i Tanzania, hvor du både kan slappe af på hvide sandstrande og tage på sjove ekskursioner som Blue Safari og Spice Tour.

zanzibar

Zambia på Instagram

 

Tidligere rejsende

Julie var på U18 højskole i Kenya
Julie
På højskole i Kenya

De fleste kendte ingen, men vi følte os hurtigt komfortable i hinandens selskab. Man kommer bare hurtigt tæt på hinanden, når man taler om alt fra diarré til hjemve! Vi brugte ikke rigtigt vores telefoner, og det skabte et særligt nærvær.

Jeppe var på højskole inden han skulle være frivillig
Jeppe
På højskole i Myanmar

Det var nok at være en del af lokalsamfundet. At gå ud om morgenen og hilse på de mennesker, som man lærte at kende. Man fandt ud af, at man ikke var så fremmed. Jeg købte en longie, en traditionel nederdel til mænd, og klædte mig, som om jeg boede i Myanmar. Det synes de lokale var rigtig fedt. På den måde brød det isen og var med til at skabe en gensidig respekt.

Dorte var på seniorhøjskole i Tanzania
Dorte
På højskole i Tanzania

Jeg er gift, men min mand havde travlt lige der, så jeg valgte at rejse af sted selv. Der var ét par på vores hold, som rejste sammen og resten rejste alene ligesom jeg. Så det er både en god og tryg måde at komme af sted på alene, hvis man gerne vil af sted med andre mennesker. 

Birgitte var på højskole i Nepal for 50+
Birgitte
På højskole i Nepal

Jeg vil anbefale alle der er nysgerrige på livet at rejse af sted. Man får jo rigtig meget øje på hvem man selv er, når man rejser ud og møder andre mennesker. 

Kristina på højskole i Kenya
Kristina
På højskole i Kenya

Jeg var rigtig glad for undervisningen og lærerne. Vi vidste ikke særlig meget om landets politiske situation og de reelle leveforhold. Da vi var ude og se det store slumområde Kibera, gav det meget bedre mening. 

Vibeke var på højskole i Tanzania
Vibeke
På højskole i Tanzania

Højskolen er et dejligt sted, hvor der er alt, man har brug for. Der er f.eks. vaskeri, sportsfaciliteter og en lille bar, hvor vi hyggede om aftenen. I den nærliggende by var der hæveautomat, caféer og restauranter med afrikansk livemusik. Tanzania er et fredeligt land, hvor vi følte os trygge og velkomne. Der var en international atmosfære.

Vil du vide mere?

Vi svarer meget gerne på dine spørgsmål. Kig forbi et af vores infomøder eller kontakt en af vores dygtige koordinatorer, som kan hjælpe dig med stort og småt.

Kom til infomøde

Kom forbi til en af vores gratis infomøder, hvis du vil lære mere om programmet og møde nogle af de studerende.

Kontakt os

Majken
Majken Kiaby (hun/hende)

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv klogere på hvilke oplevelser du får, hvis du rejser med os.

Vi starter med at sende dig på en velkomstrejse. Derefter sender vi dig kun få, men relevante mails.
Navn

Lignende ophold