Frivilligt arbejde i Mozambique

Frivilligt arbejde i Mozambique

Som frivillig i Mozambique kan du hjælpe til på en skole eller lave aktiviteter for børn og unge i alderen 3-16 år.

Du kan også være frivillig på et bosted for børn med forskellige former for handikap. Måske kan du allerede lidt portugisisk, ellers skal du være klar på at lære det mens du er afsted, for stort set alle taler portugisisk, da Mozambique er tidligere koloni under Portugal. Heldigvis plejer det at gå hurtigt med at lære sproget når man ikke har så mange andre muligheder. 

Frivlligt arbejde i Mozambique
Arbejd frivilligt med børn og unge i Mozambique
Du bor lokalt sammen med en anden frivillig i Mozambique
I fritiden kan du opleve lidt af Mozambique
Vælg mellem 12 eller 16 ugers frivilligt arbejde i Mozambique
Arbejd med børn som frivillig
Du bor lokalt sammen med en anden frivillig i Mozambique

Inkl. højskole i Kenya

19.900,-


Depositum betales ved tilmelding, og restbeløb opkræves 6 uger før afrejse.
Flyprisen reguleres løbende, så book i god tid for billigst mulige flybillet.
Se hvad prisen inkluderer

Det frivillige arbejde

Undervisning
Undervisning

I Mozambique kan du være med til at undervise i de klassiske fag som engelsk og matematik, sammen med elevernes faste lærer. Da man primært taler portugisisk i Mozambique, foregår det meste undervisning også på portugisisk. Netop derfor efterspørger lærerne frivillige der kan og vil hjælpe med engelskundervisningen, da eleverne vil blive nødt til at tale mere engelsk når du er til stede.  

Du vil være med til at undervise børn og unge i alderen 6-16 år, hvor hver klasse rummer omkring 20 elever. Det er helt normalt at der er en stor aldersforskel i de enkelte klasser, da man ikke inddeler eleverne efter alder, men efter niveau og hvornår børnene er startet i skole. Hos familier med få midler er det desværre normalt at vente med at sende deres børn i skole til de har råd og derfor kan der være forskel i elevernes alder. Udover at undervise skal du også bruge en times tid hver dag på at spise frokost sammen med dine elever. På skolen vil der nemlig være en madordning for at sikre at alle børn får noget at spise. Derudover er det også en hyggelig måde at eleverne kan lære dig at kende – og omvendt. Når eleverne har spist, vil du være med til at vaske op efter maden inden undervisningen starter igen.  

Aktiviteter for boern
Aktiviteter med børn og unge

Kan du også lide at lege og lave aktiviteter for børn, så er Mozambique et godt valg. I Mozambique har det i mange år været kutyme, at mødre eller familier hjælpes med at passe de mindste børn i alderen 3-6 år inden de skal starte i skole, men da flere og flere er på arbejdsmarkedet er dette under opbrud, og der kommer flere små børnehaver, hvor du kan være frivillig og hjælpe til med pasning af ca. 10 børn. Nogle af de steder vi samarbejder med, har også faciliteter til, at børnene bliver og bor, f.eks. hvis forældrene ikke kan tage sig af dem, eller når børn fra landsbyer, langt væk fra storbyskolerne, ikke kan nå frem og tilbage i hverdagen.  

Dagen starter ofte omkring kl. 7 om morgenen, hvor du er med til at tage imod børnene. Når alle børnene er kommet, laver man ofte en fælles leg eller sang for at starte dagen godt ud. Børnene bliver allerede undervist i de grundlæggende ting i børnehaven, så de kan blive klar til at komme i skole, så der vil ofte være lidt undervisning i portugisisk eller matematik, hvor børnene bl.a. lærer bogstaverne, tallene og at stave deres navne. Efter frokost kan du lave forskellige aktiviteter så som at spille bold, synge eller danse med børnene. Derudover er du også med til det praktiske så som at vaske op efter frokost eller sørge for at der bliver ryddet op i løbet af dagen.  

Sport
Sport

Er du en fantastisk fodboldspiller, eller kan du bare godt lide at være aktiv? Vi samarbejder med en organisation i Maputo, som gennem sport og aktiviteter forsøger at give byens unge en hånd til hverdagen så de bliver aktiveret og får stablet et fællesskab på benene. Organisationen fungerer som en fodboldklub hvor alle byens børn og unge er inviteret med til fodboldstræning stort set hver dag.  

Som frivillig vil du være med til at træne et hold bestående af 10-20 unge. Fodboldbanerne er simple og der vokser sjældent græs, så I spiller primært på en bane med sandet jord. Holdet træner 3-4 dage i hverdagene. Da det bliver rigtig varmt midt på dagen, træner holdet om eftermiddagen når solen er på vej retur. I weekenden kan du være med til at arrangere kampe eller ligefrem fodboldturneringer mod andre hold.  

Da der ikke er træning midt på dagen, vil du kunne kombinere dette projekt med et andet, f.eks. undervisning eller aktiviteter med børn.  

Sundhed og omsorg
Sundhed og omsorg

I Mozambique samarbejder vi med en organisation som forsøger at hjælpe børn og unge med handicap og deres familier. Det kan være svært at få den rette hjælp til hjemmeboende børn og unge med handikap og derfor fungerer organisationen som et bosted for netop disse børn. På den måde aflaster de familierne og giver børnene den hjælp de har brug for i hverdagen. I de fleste tilfælde bor familierne ikke langt væk så de kommer på besøg og lærer hvordan de kan understøtte deres børns behov. Som regel tager børnene hjem i længere ferier, f.eks. hen over julen eller andre helligdage.  

Som frivillig vil du hjælpe det faste personale. Der bor typisk 10-15 børn og unge der alle har forskellige udfordringer og behov, så dine kollegaer vil vise dig, hvordan børnene hjælpes bedst. Du vil også være med til at undervise i fag som engelsk, portugisisk hvis du kan det, eller matematik. Du er også med til at spise dagens tre måltider, hvor nogen kan have brug for hjælp til at hente maden, mens andre klarer det selv. I forbindelse med måltiderne vil du også hjælpe til med det praktiske omkring madlavning og den efterfølgende opvask.  

Rejsepartner søges

Mange af dem som rejser med os, tilmelder sig uden at kende nogle af de andre på forhånd. Men det betyder ikke at du rejser alene. Tværtimod.

Vi sørger for, at du kommer ud at rejse med minimum én anden, som du kan bo og arbejde med under dit ophold (med mindre du specifikt ønsker at rejse alene).

Flere søger lige nu en rejsepartner til deres ophold. Vil du med en af dem? Så tilmeld dig samme rejsedato, så sørger vi for, at I kommer af sted sammen.

Sådan bor du

Du kommer til at bo hos en værtsfamilie. Her vil du bo sammen med din værtsmor og -far. Det er også meget normalt at der bor andre familiemedlemmer som en bror, kusine eller bedsteforældre. Familierne i Mozambique er som regel gæstfrie og det er helt normalt at naboen lige komme forbi eller at et familiemedlem og venner overnatter i længere tid, hvis de lige er i området.

Du får dit eget værelse eller deler det med din rejsemakker. I huset vil der være adgang til elektricitet, men forholdene er simple og du vil måske opleve strømafbrydelser. At bo hos familien er en stor hjælp til at en del af kulturen og hverdagen. Familierne taler primært portugisisk og kan derfor kun lidt engelsk.

Mad og drikke

Du vil spise morgen- og aftensmad hjemme hos din familie, hvor frokosten ofte spises på arbejdet. Morgenmaden er typisk let: et stykke toast med te/kaffe og evt. frugt eller æg til. Det fylder ikke så meget men så er der til gengæld appetit til frokost og aftensmaden som plejer at være store portioner der mætter.  

Du vil hurtigt opleve at der ikke er den store forskel på aftensmad og hvad man spiser til frokost. Et stort hit du vil støde på, er Chima, der består af majsgrød som kan spises til stort set alt. Oftest bliver den serveret med bønner og grøntsager. Meget af maden er inspireret af det portugisiske køkken og nede ved kysten bliver der spist en del fisk og skaldyr. Drikkevandet skal koges og filtres inden det kan drikkes, men det har familierne et godt system for.  

 

Sprog

Da Mozambique er tidligere koloni under Portugal, tales der næsten udelukkende portugisisk. Derfor anbefaler vi, at du forbereder dig lidt på sproget hjemmefra, så du kan begå dig nogenlunde – det er også en fordel at kunne spansk. Der vil være en på arbejdet, som kan noget engelsk, men ikke nødvendigvis i familien. Vores partner tilbyder desuden sprogskole på egen regning, og du vil opleve, at du hurtigt lærer sproget når du hele tiden lytter til det. 

Fritiden 

I hverdagen kan du hygge dig med din familie, øve portugisisk med dine naboer eller tage på sprogskole i byen. Du kan også bruge tid på at lære nogle af de traditioner der netop er i din by eller lave mindre projekter i lokalområdet og på dit arbejde hvis du har lyst, og der er brug for det.  

Læs Dittes fortælling om at køre i chapa (minibus) i Mozambique.

I weekenden kan du udforske kysten, som har fantastiske strande og dykkerture, hvor du kan se hvalhajer. Vores tidligere frivillige anbefaler især Tofo Beach. Der er desuden spændende historiske ruiner fra den portugisiske opdagelsesrejsende Vasco da Gamas tid. Du kan også bruge så mange weekender som muligt med din familie så I kan lære hinanden at kende.  

I løbet af din ophold skal du ud og ind af Mozambique for at kunne forny dit visum og her kan du kan tage til Sydafrika på få timer, og få nyt stempel i dit pas. Du kan dér også benytte dig af turen og evt. tage på en safari. 

Hvis du ønsker at tage til Zanzibar efter du har været frivillig i Mozambique tilbyder Global Contact en uges ferie i hyggelige strandhytter evt. sammen med din rejsemakker eller andre fra højskolen. En uge koster 2900 kr. inkl. morgenmad, afhentning i lufthavnen samt en dagstur. Skriv til os hvis du vil høre mere.  

Vejret

I Maputo skinner solen stort set året rundt og der er ikke meget udsving i temperaturen. De kolde måneder er juni og juli, hvor dagtemperaturen er omkring 25 grader. På kolde nætter bliver det ned til 13 grader. De varme måneder er december-februar hvor det typisk er omkring 30 grader. Du kan også sagtens tage ud og bade i havet som sjældent bliver under 20 grader.  

Få den bedste start på rejsen

Du bliver forberedt rigtig godt på livet som frivillig, når du rejser med os. Din rejse starter nemlig med et højskolekursus ude i verden med lige netop det formål.

Skal du til Afrika, kan du vælge mellem vores højskole i Kenya, eller i Zambia (se datoer for begge kurser under pris og tilmelding). Der har vi sammensat et fantastisk program med masser af oplevelser, udflugter, samtaler med de lokale, oplæg og workshops.

Efter kurset vil du føle dig tryg ved at rejse i Afrika, du vil have en masse nye venner og ikke mindst føle dig godt klædt på til det frivillige arbejde.

Hvad inkluderer prisen?

Køber du den samlede pakke med ophold og fly er følgende inklusiv i prisen.

Generelt

 • Kontaktperson i Danmark, som støtter dig gennem hele dit ophold
 • Detaljeret information om rejsen
 • Introdage i København inklusiv undervisning, kost og logi
 • 24 timers nødtelefon
 • Diplom efter endt ophold
 • Dækning fra Rejsegarantifonden ifm. konkurs

Prisen inkluderer ikke

 • Visum og evt. tilladelser
 • Vaccinationer og evt. malariapiller
 • Transport til/fra introdage i og hjemkomstweekend i København
 • Transport til lufthavnen efter endt ophold
 • Afbestillings- og rejseforsikring kan tilkøbes når du bestiller dit ophold
 • Medlemskab af Mellemfolkeligt Samvirke (du meldes ind ved bestilling af ophold)

Højskolen

 • Flyrejse til højskole
 • Fælles afhentning i lufthavn ved ankomst 
 • Kost og logi under hele kurset
 • 4 ugers program med undervisning og udflugter
 • Lokale undervisere
 • Al transport og entré som er en del af programmet
 • Transport videre til destination for dit frivillige arbejde

Det frivillige arbejde

 • Afhentning ved ankomst i lufthavnen 
 • Lokal kontaktperson
 • Indlogering under hele ophold
 • Kost under hele ophold (tilsvarende hvad de lokale spiser)
 • Flyrejse hjem (du kan vælge at udskyde, hvis du vil rejse videre efter endt ophold)
 • Hjemkomstweekend i København inklusiv kost og logi

Lær os at kende

Vi svarer meget gerne på dine spørgsmål. Kig forbi et af vores infomøder eller kontakt en af vores dygtige koordinatorer, som kan hjælpe dig med stort og småt.

Kom til infomøde

Kom forbi til en af vores gratis infomøder, hvis du vil lære mere om programmet og møde nogle af vores frivillige.

Kontakt os

Medarbejder Line
Line Kok

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv klogere på hvilke oplevelser du får, hvis du rejser med os.

Vi starter med at sende dig på en velkomstrejse. Derefter sender vi dig kun få, men relevante mails.
Navn
Rasmus arbejde som frivillig i Peru
Rasmus
Frivillig i Peru

Udover når arbejdet lykkedes som underviser, så var det bedste at komme ud og bo i et fremmed land. Jeg boede ikke hos en værtsfamilie, men hos organisationen. Det var lidt som et kollektiv. Det var fedt at mærke, at man selv kunne, og at man kunne se at arbejdet gjorde en forskel. 

Fie som frivilligt i Malawi
Fie
Frivillig i Malawi

På højskolen i Kenya fik vi mange gode redskaber, som vi har gjort brug af til møderne. Vi brugte mange kræfter på at komme tæt på pigerne for bedre at kunne forstå, hvordan det er at være ung i Malawi, i en hverdag så langt væk fra vores.

Camilla var frivillig i Ecuador
Camilla
Frivillig i Ecuador

Det var fedt at mærke kontrasten mellem storby og landsby! Global Contact var meget fleksible, så vi fik mulighed for at flytte op i bjergene og undervise et stykke tid. Det var en helt anden måde at leve på - kun få kilometer fra storbyen.

Clara var frivillig i Mozambique
Klara
Frivillig i Mozambique

Jeg arbejdede for et snedkerfirma med at udvikle undervisning i engelsk for otte snedkere. Jeg lærte dem noget basis og noget fagsprog relateret til værktøj, materialer og at drive en forretning. Jeg havde taget aftenskole i portugisisk hjemmefra og en lille ordbog med, men jeg syntes, det var meget svært.

Cecilie frivillig i Uganda
Cecilie
Frivillig i Uganda

Vi boede hos en meget sød dame med hendes søn og hushjælp. Det var rigtig rart at bo der og hun var bare så sød. De ville gerne have, at vi mødte alle deres venner og kom med i kirke, så vi blev virkelig en del af familien. Det gjorde også at vores ophold blev det bedre, fordi vi kom helt tæt på den ugandiske kultur.

Simon var frivillig i Zambia
Simon
Frivillig i Zambia

Min ven og jeg arbejdede for ActionAid. Vi hjalp landbrugsforeninger med regnskab og markedsføring på et ret basalt plan. Vi har gået på handelshøjskole, så det var fedt at bruge nogle redskaber i praksis.