Global Contact Om os Kontakt os

Tag på studietur i udlandet og lær om global sundhed

Studietur til Ghana

”Selvom det til tider virkede kaotisk på hospitalet, var der alligevel en ro over det hele. Ghaneserne panikker eller stresser ikke, for de er jo vant til det. De sagde faktisk tit til os: Sådan er Afrika.”

Sådan beskriver Christine Sivebæk hendes oplevelser på Tamale Central Hospitals børneafdeling i Ghana. Du kan få mulighed for at danne dine egne indtryk af det ghanesiske sundhedsvæsen, hvis du rejser med på studietur i udlandet med fokus på global sundhed. 

 

Kom ud og oplev det ghanesiske sundhedssystem

Christine Sivebæk og Ditte Brink var i september 2016 i gang med sygeplejerskeuddannelsen på Metropol i København, da de i forbindelse med et valgfag fik muligheden for at komme på en 3-uger lang studietur til Ghana. Turen var tilrettelagt af Mellemfolkeligt Samvirke i samarbejde med Professionashøjskolen Metropol.

Både Christine og Ditte tilbragte et par dage på den føromtalte børneafdeling. Afdelingen var indrettet i et stort rum, hvor børnene var placeret i tre lange rækker med ti senge i hver. I det ene hjørne stod medicinskabet, mens det andet var indrettet til konsultationer med de pårørende.

Her fik pigerne mulighed for at observere personalets arbejde, og det gav dem et godt indblik i hospitalets arbejdsmetoder:

”Malaria og underernæring er et stort problem. Der var faktisk knyttet en ernæringsekspert til afdelingen, og det overraskede mig rigtig positivt. Når et barn er underernæret, er det jo ikke barnets skyld. Det er forældrenes. Så dem vejleder ernæringseksperten grundigt,” siger Christine.

Studieturen ser på sundhedssituationen i Ghana

 

”Han var bare det mest fantastiske menneske. Hvis der var en, der var det mindste ked af det, trak han lige personen til side. Hvad sker der, og hvad er du ked af? Han var så god en støtte og en meget dygtig underviser.”

”De ghanesiske lærere gjorde stort indtryk”

Når de studerende ikke var ude på hospitalerne, fik de undervisning på højskolen, hvor de også boede. Her fik de uddybende viden om det, de havde oplevet på hospitalerne.

”Det gav mig et indblik i hvilke tropiske sygdomme, der findes, og hvad de præcis gør. Det har været en stor øjenåbner og var virkelig spændende at høre om,” siger Ditte.

Der var tre lokale lærere tilknyttet platformen, og Ditte var meget imponeret over dem alle. Særligt underviseren Tambro gjorde et stort indtryk:

”Han var bare det mest fantastiske menneske. Hvis der var en, der var det mindste ked af det, trak han lige personen til side. Hvad sker der, og hvad er du ked af? Han var så god en støtte og en meget dygtig underviser.”

 

Traditionel medicin på godt og ondt

På studieturen var der også fokus på traditionel ghanesisk medicin. Det var noget, som Christine havde glædet sig meget til. I første omgang blev hun dog ret chokeret, da hun i en lerhytte i en lille landsby så en medicinmand forsøge at kurere HIV med moste blade. Som sygeplejerskestuderende havde hun svært ved at se, hvordan den blanding på nogen måde skulle kunne hjælpe på den frygtede sygdom. Senere kom holdet dog ud andre steder, hvor den traditionelle medicin blev brugt på mere ordnede måder.

”Vi kom også et sted, hvor der var indholdsfortegnelser på medicinen. Der købte jeg en creme af herbal medicine mod muskelsmerter, som jeg smurte på mine ømme skuldre. Det virkede i hvert fald fint på mig”, fortæller Christine. Ditte er dog mere skeptisk overfor herbal medicine og ser der ikke som noget mirakelmiddel. Hun peger blandt andet på, at der skal store mængder til, før det har en virkelig effekt.

 

Få sat perspektiv på tingene

Men selvom de ghanesiske metoder ikke altid fremstår lige effektive, og at sundhedsvæsnet generelt stadig halter noget efter det danske, ser både Christine og Ditte tilbage på turen med glæde.

”Jeg har haft rigtig godt af at få sat tingene i perspektiv, og så har jeg set, at man kommer langt med ydmyghed og rolighed”, siger Christine, der desuden har lært at kommunikere på nye måder:

”Patienterne og deres pårørende var knap så gode til engelsk, men med et minimum af kommunikation kan man alligevel komme langt. Det vil jeg da tage med mig. Alt i alt var det en rigtig god tur. Også selvom det en gang i mellem var hårdt.”

Den nye sommerhøjskole er både for dig, der er påbegyndt et sundhedsfagligt studie, eller drømmer om snart at gøre det. Lyder det som noget for dig?

  

Se også:

Rejs med på sommerhøjskole
Sidder du som så mange andre med snuden i bogen, gruer for eksamen, men GLÆDER dig til sommerferien? Vi kan godt mærke det er højsæson for sommerferieplanlægning, hvor vi lige nu modtager mange tilmeldinger til vores sommerophold.
Interview med Frederik og Neo på højskole i Kenya
KENYA: Frederik Rasmussen, 22 år, Danmark og Neo Mashego, 21 år, Sydafrika, er lige nu på Global Højskole langt ude på savannen. Vi har interviewet dem om livet på højskolen på godt og ondt, så hvis du overvejer at tage af sted, så læs med her!
Artikel om hvordan afslag på drømmestudiet gav adgang til drømmerejsen
Den 30. juli var en skæbnedag for mange unge, som modtog besked fra de danske videregående uddannelser. For rigtig mange er nyheden desværre ikke som håbet. Men et afslag åbner nye muligheder.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.

Hvad med Corona?

Hvis du er ude at rejse med os eller har bestilt en rejse, vil du modtage direkte besked fra os, hvis din rejse er berørt af corona-virus.

Planlægger du at bestille en rejse hos os, vil du blive dækket af vores garanti, så du kan få dine penge tilbage hvis rejsen skulle blive aflyst pga. corona-virus.