Studieture i Europa

Studieture til Europa i en Corona-tid

 

Mellemfolkeligt Samvirke har fået mange henvendelser fra skoler, der leder efter en ny destination for studieturen på grund af Corona. Vi kan hjælpe med en ny studierejse til et europæisk land, hvor smittetallene tillader det. Læs her hvordan I kan komme af sted – og få inspiration til en studietur om klima, flygtninge eller unge-udveksling i Europa.


Skal man aflyse studieturen eller tage et andet sted hen? Det valg står mange skoler overfor netop nu. Mange skoler har valgt at aflyse helt, mens andre stadig gerne vil give eleverne mulighed for at rejse til en sikker destination.Den gode nyhed er at der er åbent for rejser til en række lande i EU med lave smittetal. Den dårlige er at der hurtigt kan lukkes igen. Derfor skal man planlægge klogt og tage usikkerheden med i tankerne. Gør man det, behøver man ikke aflyse studieturen på forhånd.

Hold øje med rejsevejledninger og afbestillingsregler

Man kan selv holde øje med Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Hvis landet er orange, frarådes alle ikke-nødvendige rejser, og med gul farve kan man rejse hvis man er ekstra forsigtig. Vær opmærksom på at et land der er orange i dag, ikke nødvendigvis er det om et halvt år, og omvendt. Udenrigsministeriet holder øje med smittetal og indrejserestriktioner, og opdaterer listen over lande man kan rejse til hver fredag.

Det giver sig selv, at pludselig stigning i smittetallene i landet kan betyde, at studieturen må aflyses. Derfor er det vigtigt at tjekke afbestillingsbetingelserne. I Mellemfolkeligt Samvirke har vi udvidet vores afbestillingsregler sådan at man en hel måned før opholdets start vil få pengene tilbage for opholdet, hvis Udenrigsministeriet ændrer farven til ’orange’ eller ’rød’. Derudover dækker den også, hvis Undervisningsministeriet en måned før opholdet fraråder studierejser. Det gør den til én af markedets bedste afbestillingsgarantier for studieture.

Det er altid ærgerligt at aflyse, og det kan være svært at finde et andet sted at tage hen i sidste øjeblik, hvis man arrangerer studieturen på egen hånd. I Mellemfolkeligt Samvirke har vi så stort et europæisk netværk, at vi meget ofte kan finde en partner i et andet land, der kan modtage jer med kort varsel. Vi har før hjulpet skoler med gode løsninger få uger før afgang.

Pris-eksempler på studieture 2021:

  • England: Teencamp med engelske unge om frivillighed og bæredygtighed. 10 dage fra 6.900 kr. pr. person.
  • Italien: Klima og miljø med base på bæredygtig højskole. 1 uge fra 4.200 kr. pr. person
  • Ungarn: Fra demokrati til diktatur. Unges indflydelse og verdensborgerskab. 10 dage fra 7.400 kr. pr. person. Se her for eksempel på detaljeret program
  • Grækenland: Flygtninge og migration på kanten af Europa. 1 uge fra 4.900 kr. pr. person. Se her for eksempel på detaljeret program.

Alle priser er inkl. logi, kost (halv/hel), transport, program og planlægning, og ekskl. fly/tog/busbilletter.

Studierejsen for 3. d på Kolding Gymnasium gik til Kenya

Forberedelse og kendskab til lokale regler et ’must’

Vær opmærksom på at landene kan have restriktioner, der er anderledes end i Danmark. Måske er der forsamlingsforbud som betyder at eleverne skal deles op i mindre grupper, eller nogle steder man ikke kan besøge. Mange lande kræver en negativ coronatest, vaccination eller immunitet ved indrejse. Når I rejser med os, kan I regne med at vi har et indgående lokalkendskab, at programmet tager højde for det så der ikke er ’overraskelser’ på turen, og vi sørger for at I er informeret om de aktuelle indrejseregler inden afrejse. Det gælder selvfølgelig også alle de lokale finurligheder, der ikke har noget at gøre med Corona.

På studieture med Mellemfolkeligt Samvirke vil I altid have en lokal underviser med rundt under hele programmet, som sørger for at både program, transport og sikkerhed fungerer. Vi sender ingen af sted uden at være godt forberedt, og inkluderer altid en velkomstpakke med grundig information til alle elever, og et introkursus som kan holdes på skolen eller online.

Studierejse med Kolding gymnasium til Kenya

Studieture i Europa med engagement

Mellemfolkeligt Samvirke planlægger løbende studierejser under Corona, både for efterskoler, højskoler, videregående uddannelser, gymnasier og andre ungdomsuddannelser. Vi følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger, og det betyder at de fleste rejser planlægges i Europa. Vi har partnere i mange europæiske lande – fra England til Estland, og fra Tyskland til Grækenland – der står på spring for at modtage skoleklasser. Fælles for dem er et socialt engagement i det globale såvel som det nære. Det er et engagement som vi gerne vil smitte eleverne med, og med et citat fra Nordahl Grieg, få eleven til at ’gå ind i din tid’.

Vi skræddersyr altid programmet sammen med skolen, og finder gerne destinationer eller aktiviteter lige efter jeres ønsker. Vi er særligt gode til at arrangere programmer, der sætter unges globale medborgerskab i centrum. Gennem vores netværk er der gode muligheder for at eleverne kan samarbejde med lokale unge om projekter, der gør en forskel i lokalsamfundet eller omhandler globale perspektiver. Klassiske former for kulturudveksling med skoler eller fritidsinstitutioner er også en mulighed, hvor eleverne får gensidig indsigt i hinandens kultur, hverdagsliv og sociale forhold.

Kolding Gymnasium på studietur til Kenya med Mellemfolkeligt Samvirke

Temaer, frivilligt arbejde og samarbejde med lokale unge

Vi kan arrangere faglige programmer med fokus på klima og miljø, social ulighed og udsatte borgere, flygtninge og migration til Europa, demokrati, FNs Verdensmål og meget mere. Alt dette kan kombineres med mere ’traditionelle’ studietursaktiviteter, og de natur- og kulturoplevelser som er et ’must’ i landet. 

Når man er på studietur, skal man ikke sidde hele dagen i et klasselokale. Frivilligt arbejde kan være del af jeres program, og når man skal lære om fx flygtninges vilkår er det oplagt at lære om det af fagfolk i organisationer der arbejder med flygtningene. Vores erfaring er at man lærer mere når man ’ser med egne øjne’, inddrager lokale fagpersoner og møder folk der hvor de lever, arbejder og bor.

Vi tager unges nysgerrighed og mod på verden seriøst, og derfor bliver eleverne naturligt mødt med krav fra vores side. Vi inddrager dem aktivt fra første dag - og forventer til gengæld at de kommer med åbenhed og deltager aktivt i dialogen og aktiviteter med lokalsamfundet. For os er det en succes når studieturen både styrker elevernes faglighed, fællesskab og globale dannelse. 

Hvad kræver det af skolen?

En studietur kan være en mundfuld at arrangere. Men med en erfaren organisation i ryggen kan I læne jer tilbage, mens vi tager hånd om den lokale programplanlægning, logistik, aftaler, indkvartering og alle eller de fleste måltider. Det faglige indhold er selvfølgelig noget vi drøfter i tæt samarbejde, når vi lægger programmet sammen, og vi er meget fleksible så I også selv kan stå for dele af programmet hvis I ønsker det. I vil have en fast kontaktperson hos Mellemfolkeligt Samvirke med mangeårig erfaring i at arrangere studieture, som står til rådighed med svar på både de praktiske og faglige spørgsmål.

Da vi får mange henvendelser om studieture i 2022 og 2023 netop nu, anbefaler vi at I kontakter os hurtigst muligt.

Overvejer du at tage klassen med på studietur? Kontakt Mellemfolkeligt Samvirke for et tilbud på jeres studietur. Ring 77310022 eller skriv til globalcontact@ms.dk