Global Contact Om os Kontakt os

Rejsebrev fra Tanzania, sygeplejestuderende

Klinik i Tanzania som sygeplejestuderende
Af Celine Sophie Fursund og Emma Faurholt

Uddannelse: Sygeplejestuderende
Ophold: Rejste til Tanzania med Global Contact i klinik på modul 11
 

Sygeplejefagligt fokus
 

Landets sundhedsvæsen sammenlignet med danske forhold

Sygeplejepraktik i TanzaniaDet tanzanianske sundhedsvæsen er væsentligt anderledes, end det danske. Her er en del egenbetaling, men også hospitaler som er statsligt betalt, er at finde i Arusha-området. Det hospital, vi var i klinik i, var et privathospital, og patienter kunne ikke få lov at forlade hospitalet efter endt behandling, før regningen var betalt. Dette resulterede eksempelvis i, at en patient på hospitalet, var tvangsindlagt (på grund af manglende betaling), i over 8 måneder, mens regningen kun blev større.

Det hospital vi var på, var ikke umiddelbart i god stand. Vedligehold af vægge, lofter og gulve, er ikke af højesteprioritet – og med god grund. En del grundlæggende midler såsom termometre, saturationsmålene, iltmaskiner, mm., måtte ofte lånes mellem afdelingerne. Økonomien har meget at sige i Tanzania, og der gøres hvad der kan, for at hospitalet fungerer optimalt.
 

Sygepleje og sygeplejersker, i forhold til Danmark

Den sygepleje vi mødte på det tanzanianske hospital, var på nogle områder på samme måde som i Danmark, og på andre områder, var der kæmpe forskelle. Hygiejnemæssigt, er der plads til mange forbedringer på hospitalet. Dog skal det medtænkes, at økonomi, har meget at sige. Den største forskel i sygeplejen mellem Tanzania og Danmark, var uden tvivl hele den personlige pleje del, og omsorgen for patienten. Tag Virginia Henderson, og hendes 14 punkter, og smid det langt væk – så er du forberedt på, hvad du møder på hospitalet i Tanzania.

Sygeplejerskerne i Tanzania, uddanner sig i 2 år, og modtager herefter et diplom. Sygeplejerskerne har under deres uddannelse, mere fokus på praksis, end viden – modsat i Danmark. Dette er tydeligt at se, når vi spørger sygeplejerskerne, hvorfor de gør som de gør, og de svarer at ”sådan er det bare”.
 

WHO

Tanzania er ikke medlem af WHO (World’s Health Organization), men vi vurderer alligevel, at Tanzania kunne drage nytte af de 17 mål (Health-related sustainable development goals), som er sat af WHO for 2030. Et af målene er at sikre et sundt liv og promovere velbefindende for alle – herunder at udrydde epidimier som AIDS, tuberkulose, malaria og andre tropesygdomme. Mange patienter på hospitalet, både børn og voksne, led under disse sygdomme.
 

Uddannelsesmæssigt fokus
 

Formålet med udveksling

Vores formål med at tage på udveksling, så sent i vores uddannelse, var blandt andet at udfordre og benytte vores tillærte kompetencer på en selvstændig måde. Vi forventede at dette kunne være muligt i et land som Tanzania, hvor al hjælp er nødvendig. Derudover var det en fantastisk mulighed for at komme ud og opleve en anden del af verden, og en anden sygeplejekultur.
 

Vores forudsætninger

Da vi havde været i klinik en del gange inden afgang til Tanzania, følte vi os udrustede til at kunne fungere selvstændigt og som en del af den daglige gang på hospitalet. Dog skal det siges, at arbejdsgangene, og metoderne i sygeplejen er MEGET anderledes end der hjemme, så uanset, hvor erfaren man er, vil man blive mødt af situationer, hvor man ikke ved, hvordan man skal reagere.
 

Tilbud for læring på hospitalet

Vi opsøgte aktivt muligheder for at udvikle vores færdigheder. Det hospital vi tog vores klinik på kunne bl.a. tilbyde:

 • Ekskursion til buschen, hvor du med ”Outreach Programme”, kan få lov at vaccinere, veje, og tilse, småbørn.
 • At være på alle afdelinger, som det passer dine interesser; heriblandt kvindeafdeling, mandeafdeling, børneafdeling, fødeafdeling, operationsstuerne, mm.
   

Det at planlægge et studieforløb i udlandet

...er svært, men muligt. Man kan ikke rigtig planlægge et præcist forløb, da det kommer an på, hvor mange patienter, der lige er, på den pågældende dag. Man skal være forberedt at skulle ændre meget i sin studieplan undervejs.
 

Muligheder og begrænsninger for at nå læringsudbytter

Blandt mulighederne for at nå læringsudbytter, kan siges, at der er meget frihed, men samtidig ekstremt meget ansvar for egen læring. Der er ikke nogen klinisk vejleder, som aktivt tager del i din læring. Vi opsøgte fra starten af sygeplejefaglige opgaver, for at vise personalet, at vi var her for at lære.

Begrænsningerne bestod i at, man aldrig ville kunne lære de samme ting, som i Danmark. Dokumentation og medicin, er helt anderledes, og derfor har vi følt, at vi mangler nogle kliniske færdigheder, indenfor disse områder.

En anden udfordring vi blev mødt af, som vi i starten ikke kunne se var et problem – var de tanzanianske sygeplejestuderende, og andre fagpersoners holdning, til sygeplejestuderende. De sygeplejestuderende i Tanzania, var på ingen måde, på samme faglige niveau, som os. De tog sig mest af sengeredning og rengøring – hvor vi flere gange, også blev sat til dette, i stedet for reel sygeplejepraksis. Det tog et par uger, før sygeplejersker og læger, fik tiltro til at vi kunne varetage opgaver som medicinadministration, blodprøvetagning, uddelegering, akut sygepleje, og i det hele taget grundlæggende sygepleje, såsom sårpleje.
 

Personligt fokus
 

Personlige, sociale og kulturelle udbytter af vores udvekslingsophold

Vi har haft en fantastisk oplevelse, som aldrig bliver glemt. Vi har oplevet en helt anden kultur, som sygeplejefagligt, og medmenneskeligt – har givet os mere forståelse for at den danske måde, ikke altid er den rigtige.

Vi har fået en afrikansk familie, som har gjort at vi har følt os velkomne. Vi har med dem, været både til bryllup, og andre familieudflugter, som har gjort at vi har set meget af deres hverdag.
 

Andet, som kommende udvekslingsstuderende, bør vide

 • Du kan ikke forvente, at nogen ved at du kommer.
 • Kæmp for at få lov til at gøre de ting, du føler at du har mod på at lære.
 • Lær lidt swahili hjemmefra (det hjælper blandt andet, når du er alene med patienterne).
 • Journalføring er på engelsk, hvilket betyder at det meste personale, kan engelsk.
 • Lad være med konstant at være kritisk overfor hospitalets faciliteter – meget skyldes den dårlige økonomi, og de kan derfor ikke lave om på det.
 • Tænk over, hjemmefra, hvilket sygeplejefagligt område du interesserer dig for, og gå hen på den afdeling fra start af.
 • Være opmærksom på, at du gentagne gange, kommer til at sige, hvad du gerne vil lære. Så undgår du i højere grad, at skulle skifte sengetøj, eller at gå i hælene på de andre sygeplejersker.
   

Praktiske informationer i forbindelse med udvekslingen
 

Hospitalet

 • Tag en lille rygsæk med, hvor uniform, sko og madpakke, kan være i.
 • Husk navneskilt.
 • Du behøver ikke tage handsker med på alle hospitaler – de havde på vores hospital.
 • Hvis du har donationer med, så læg dem direkte ude på afdelingerne! Ellers når de aldrig frem.
 • Du kommer til at skulle bruge en uniform flere dage ad gangen. Ellers kan du ikke bestille andet, end at vaske uniformer.
   

Biblioteks- og internetforhold

Vi havde i starten af vores ophold, internet hos værtsfamilien. Da vi ikke længere havde dette, tog vi hen på TCDC (”The Danish”), som er en platform, hvor du er velkommen hver dag, og her er både bibliotek og internet. Du kan ikke forvente at internettet NOGEN steder i Arusha-området, er stabilt.
 

Boligforhold

Vi boede rigtig godt, hos en velhavende familie, som havde råd til et hus, af dansk standard. Vi havde vores eget værelse, med eget toilet og bad. Der var skab, og myggenet. Familien havde vaskemaskine til rådighed, til at vaske uniformer og sengelinned. Personligt tøj, skulle vaskes i hånden. Der var fjernsyn, og køleskab. Dog! Kan dette ikke forventes alle steder, da vi har en formodning om, at vi var meget heldige.

(Rejsebrevet fortsætter under billedet)

Værtsfamilie under praktikophold i Tanzania

Sociale- og kulturelle muligheder

 • Arusha: Er en stor by, som ikke lå langt fra os. Her kan man finde hoteller med swimmingpool, man kan shoppe alle sine souvenirs, og gå i vestligt supermarked, og spise vestligt og tanzaniansk mad.
 • Safari: Vi var på 5-dages safari, til alle de store nationalparker. Dette var en helt fantastisk og enestående oplevelse. Det er dyrt, men vi kan kun anbefale at tage på sådan en tur.
 • Zanzibar: Tag endelig til Zanzibar i slutningen af opholdet – det er rart med noget ferieluksus, efter endt eksamen.
 • Familieaktiviteter: Sig ja til alt!! Bryllup, kirke, ekskursioner, og generelt familiesammenkomster. Det gør jer til en del af familien, og er i øvrigt sjovt at opleve.
   

Forberedelser til opholdet

Vi sparede sammen til opholdet i lang tid, før vi tog af sted. Vi lavede vores ansøgninger, og andet praktisk papirarbejde, lang tid inden fristen. Dette gjorde at det ikke var for overvældende, da vi nærmede os de forskellige tidsfrister.

Det var uoverskueligt i starten, at skulle sende alle disse dokumenter, men hvis man tager det én ting ad gangen, er det ikke så slemt.

Vi tænkte meget over, hvad vi ville få brug for i Tanzania, og sørgede for at indkøbe disse ting i god tid – så vi kunne bruge den sidste tid i Danmark, på vores foreliggende eksamen.
 

Økonomi

Det var ikke dyrt for os at leve i Tanzania, men det er dyrt at rejse her til. Vi rejste med Mellemfolkeligt Samvirke / Global Contact, og her var en fast pris, hvor ophold inkluderede kost, logi, flybilletter, og forsikring. Dette kunne muligvis være gjort billigere, men det gjorde os tryg, at det hele blev bestilt for os (og sparede os en masse tid og bekymringer).

Ugentligt brugte vi nok omkring 500 kr., inklusiv at spise ude, souvenirs, transport, og oplevelser (her tælles safari IKKE med).
 

Legater

Det tog os lang tid, og en masse energi, at skrive legatansøgninger – ingen af os modtog legater.

Safari under klinikopholdet

  

Se også:

Sygeplejerske praktik i Vietnam - 2 studerende fortæller
Amalie og Kirsten har netop afsluttet deres praktik i modul 6 i Vietnam. Her fortæller de om deres oplevelser på deres studieophold i storbyen Hanoi og lidt om forskellene de oplevede mellem Danmark og Vietnams sundhedsvæsen
Udlandspraktik som medicinstuderende
Christian læser medicin og har valgt at tage et praktikophold i Uganda. Her fortæller han om en dag på hospitalet - og det går ikke stille for sig!
På operationsstuen - praktik for medicinstuderende
Christian fortæller om endnu en dag på hospitalet, hvor han er i praktik som medicinstuderende. Beretningen giver et godt indblik i nogle af de udfordringer sundhedsvæsenet står overfor.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.

Hvad med Corona?

Hvis du er ude at rejse med os eller har bestilt en rejse, vil du modtage direkte besked fra os, hvis din rejse er berørt af corona-virus.

Planlægger du at bestille en rejse hos os, vil du blive dækket af vores garanti, så du kan få dine penge tilbage hvis rejsen skulle blive aflyst pga. corona-virus.