Global Contact Om os Kontakt os

Rejsebrev fra sygeplejestuderende i Sri Lanka

Af Christina Holbæk, efteråret 2016

Sygeplejefagligt Fokus

Vi var af sted i modul 6 i stedet for at være i hjemmeplejen i Danmark. Vi var af sted 5 sygeplejerskestuderende og 3 jordmoderstuderende. Jordmødrene skulle være der i 5 uger og vi i 10 uger.

Vi var i praktik på et hospital i byen Kandy, som var et privathospital. Vi var rundt på forskellige afdelinger på hospitalet blandt andet på ETU, Stroke unit, ICU og baby unit. Pga. det var et privathospital, og det derfor kostede penge at få behandling der, var der ikke så travlt, da befolkningen på Sri Lanka ikke har mange penge, så de fleste bruger det offentlige hospital, som er gratis. Vi havde i starten svært ved dette, da vi havde forventet at komme ned til et travlt hospital, men accepterede det og så muligheden for at lære kulturen godt at kende, bruge tid på at snakke med personalet og patienterne og lære hvordan de gjorde tingene hernede i forhold til, hvordan vi gør tingene derhjemme.

Der var fx ikke stor fokus på det psykologiske hos patienter. At bruge tid på at snakke med patienterne og yde omsorg på den måde, så vi ikke meget af. Fokus er mere kun på den fysiologiske behandling.

Klinikophold i Sri Lanka for sygeplejestudernde

Personalet var meget venlige, snaksaglige og meget interesseret i at snakke med os og især professorerne (lægerne) brugte tid på at fortælle og lærer os omkring deres arbejde. Vi var også heldige at få mulighed for at se nogle operationer. Vi så blandt andet nogle kejsersnit og øjenoperationer, hvilket var enormt spændende. Deres engelsk kunne godt være udfordrende at forstå, men til gengæld så alt det de skriver ned i journaler osv. på engelsk. Dette kunne Danmark godt lærer lidt af. Det hjalp os virkelig meget, at vi kunne læse os frem til, hvad patienten fejlede og hvad behandlingen var.      

Selvom der ikke var travlt, så lykkes det os stadig at lærer og udfører sygepleje. Det handler bare om at vise interesse og slå til, når der er behov for det. Personalet vil meget gerne have, at man er med til det hele. 

Outreach

Vi var på et Outreach program ca. midt i forløbet, hvor vi var med en jordmoder rundt og lave hjemmebesøg. Det var virkelig spændende og en fuldstændig unik oplevelse, at blive budt indenfor hos så mange forskellige familier, og se hvordan de bor og virkelig møder deres gæstfrihed, som de har i landet. Virkelig en fantastisk oplevelse, som jeg klart vil anbefale, at man melder til.

Offentligt hospital

Imens vi var dernede, prøvede Global Contact at få os over på det offentlige hospital, hvor der var mere at lave for os. Det lykkes dem at få det arrangeret, så vi kunne være der vores sidste uge. Dette var vi virkelig glade for. Det var vildt at se den forskel, der var på et privat og et offentligt hospital.

Vi var på kræftafdelingen, hvor der var plads til 60 patienter på 1 stor stue. Der var dog mange flere patienter end det, så nogle sad på stole, også skiftes de med at lægge i sengen og sidde på stolen. Her var sygeplejerskerne virkelig dygtige og havde en meget travlt hverdag, og her fik vi virkelig lov til at få ”hands on” med at udføre sygepleje. Jeg ville helt klart anbefale, at man var der i det meste af forløbet, hvilket jeg også tror, det næste hold kommer til. Dog er det også godt, at komme på privat hospitalet lidt af forløbet, så man kan se den store forskel.

praktik i udlandet sygeplejerske

Personlig Fokus

At komme på udveksling er en unik måde at udvikle sig selv på og opleve en helt anden kultur. Jeg vil 100% anbefale, at man gør det. Det at lærer en anderledes kultur og lærer befolkningen så godt at kende, er noget man aldrig kommer til, hvis man bare tager på ferie. Det var været så lærerigt at se, hvordan de gør tingene med de midler, som de nu har tilgængelige. Jeg har virkelig lært at sætte pris på, hvor heldige vi er i Danmark med vores sundheds system og også med hensyn til alle de muligheder vi har. Vi har så mange muligheder, som de ikke har og jeg har virkelig lært at være taknemmelig for det.

Det har selvfølgelig også været hårdt til tider, da det er helt uvante rammer, man befinder sig i og man er sammen med en masse mennesker, som man ikke normalt er derhjemme. Det er en rutsjebane, hvor man til tider ikke har lyst til at være der mere og i andre tider bare elsker det og har ikke lyst til at komme hjem. Dette er selvfølgelig nogle helt almindelige følelser at have, og det er godt at være af sted med andre, så man kan snakke om disse ting, og så man også har nogle at dele denne fantastiske oplevelse med.

Udover at man lærer sundhedssystemet at kende i løbet af arbejdsugen, så har man weekenderne fri, hvor man kan rejse rundt i landet og opleve den smukke natur, som Sri Lanka virkelig har. Det giver også et frisk pust lige at komme ud og opleve noget andet, end der hvor man bor, så man er klar til en ny uge.  

Udlandspraktik i Sri Lanka for sygeplejerske

Praktiske informationer

Start i god tid med at planlægge at du vil af sted, da der skal ansøges i god tid før. Det kræver en del vaccinationer, så det skal man også være tidlig ude med. ca. 2-3 måneder inden.

Man bor i byen Kandy, som er en stor by ca. midt på øen, lidt oppe i bjergene hvor temperaturen er lidt køligere end ude ved kysterne, hvilket er rigtig skønt, da der ellers kan være meget varmt. Det er også fedt, at man bor midt på øen i forhold til at rejse rundt i weekenderne. Vi boede hos en organisation, hvor der også boede andre frivillige og nogle lokale, og så var der en skole for børn med specielle behov. Vi boede alle 8 piger sammen på et stort værelse, hvilket vi i starten var en smule kritiske over, men endte med at synes, at det var rigtig hyggeligt. Der er også 2 og 2 værelser, hvis man er et mindre antal af sted.

Vi bestilte vores ophold gennem Global Contact, og de har været rigtige hjælpsomme, hvis der har været noget. Det kan klart anbefales.  

  

Se også:

Sivs rejse til Palæstina i udlandspraktik
Siv Sejsbo læser til sygeplejerske. Og så har hun lige været på praktikophold i Palæstina i 10 uger gennem Global Contact. Læs Sivs beretning om hendes ophold på et hospital i Palæstina
Sygeplejerske praktik i Vietnam - 2 studerende fortæller
Amalie og Kirsten har netop afsluttet deres praktik i modul 6 i Vietnam. Her fortæller de om deres oplevelser på deres studieophold i storbyen Hanoi og lidt om forskellene de oplevede mellem Danmark og Vietnams sundhedsvæsen
Sygeplejerskestuderende skriver hjem fra Tanzania
Hør to sygeplejestuderendes oplevelser på klinik i Tanzania i deres modul 11. De kommer med gode råd og fortæller om alt fra det praktiske til det sygeplejefaglige fokus.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.

Hvad med Corona?

Hvis du er ude at rejse med os eller har bestilt en rejse, vil du modtage direkte besked fra os, hvis din rejse er berørt af corona-virus.

Planlægger du at bestille en rejse hos os, vil du blive dækket af vores garanti, så du kan få dine penge tilbage hvis rejsen skulle blive aflyst pga. corona-virus.