Global Contact Om os Kontakt os

Rejsebrev fra pædagogstuderende i Kenya

Af Thomas og Daniel

Mombasa som ligger i det østlige Kenya, og er et rejsemål for turister, forretninger og ferielystne gæster. Men den rejse vi vil beskrive for jer, er en lidt anden. Til forskel for en backpacker rejse, kommer man her ind under huden på kulturen og de lokale, vi lærer dem og området at kende, kulturen samt deres holdninger og værdier. Vores motivation for at rejse fra Danmark i vores 2. praktik, var for at få et andet billede af, hvad der foregår på pædagogikkens område og verdenen uden for Danmarks grænser. Hvordan bliver børn set? Hvad står i kontrast til vores velplejede danske og hensynsfulde system?

Børnene har hverken gynger eller klatrestativer, men hvad skal man med det, når en pind kan være nok? Afrika er en kontrast til Danmark både med normer, livssyn og holdninger, det ses også i den faglige kunnen.

I Afrika har de ikke samme ressourcer som vi er vant til, og det kommer til udtryk på daglig basis i timerne, i frikvartererne i skolen og i vores fritid. Børnene har hverken gynger eller klatrestativer, men hvad skal man med det, når en pind kan være nok? Afrika er en kontrast til Danmark både med normer, livssyn og holdninger, det ses også i den faglige kunnen. Mange mennesker har ikke megen uddannelse bag sig, og slider deres kroppe op, til fordel for en minimal løn.

En normal dag for os starter ud med, at vi vågner enten ved aberne der render rundt på vores tag, eller moskeen, hvor der bedes tidlig morgenbøn. Temperaturen og luftfugtigheden er helt vanvittig høj her og efter en tropenat i en kenyansk sommer, er det dejligt at starte dagen ud med et bad. Efter morgenmaden, går vi til skolen hvor vi arbejder. Skolen starter kl. 8, hvor børnene bliver undervist indtil kl. 12, hvor der er frokost. De fleste af både børn og lærere tager hjem til frokost, og kommer igen kl. 2, hvor der fortsat er undervisning og aktiviteter til kl. 4. Vores mødetid er meget fleksibel – vi fik selv lov til at bestemme vore skema, så vi har tilrettelagt det således at vi møder ind imellem 07.30 og 08.50 og herefter har vi gennemsnitligt 4-7 timer dagligt.      

I fritiden har vi gang i en masse projekter, for tiden. Vi har f.eks. købt sav, hammer og søm så vi kan bygge nogle møbler til det hus vi bor i. Vi har købt reb, så vi kan bestige de højeste palmetræer med en metode vi har lært af de lokale. Vi har meldt os som frivillige spejdere, der har til funktion at bygge huse og broer eller gøre noget andet godt for samfundet generelt og mennesker. Daniel har meldt sig til karate, og Thomas, til fitness. I weekenderne tager vi ud og oplever noget, vi fester med de lokale, er sammen med nye venner vi har fået os, fisker, strandtur og generelt chiller. Vi er lige kommet ind med flyet fra Zanzibar hvor vi har været i to uger grundet valget i Kenya. Sidste gang der var valg i 2007, satte valgsvindel gang i voldsomme uroligheder, så vi blev anbefalet at forlade landet i et stykke tid. Vi har ikke haft et kedeligt øjeblik, og vi skal i gang med vores hverdag igen.

Tid bliver ikke set på samme måde i Afrika, som den bliver i Danmark.

Tid er noget man har oceaner af, og det afrikanske tempo kan være svært at forholde sig til som nyankommen. Vi blev ret hurtigt introduceret for begrebet ”african time”, hvilket per definition betyder, at ankomster her er alt fra mødetidspunktet, til en halv time frem – men erfaring siger os, at det kan variere med timer. Matatu som er deres form for minibus kører konstant og man kan aldrig rigtig vide om der går 5 eller 25 minutter før den næste kommer hvis man skal nogle steder hen. Der bliver spillet høj musik i Matatuerne og stopknappen er ikke mindre end ens egen hånd - hvis vi vil af slår man bare på jernet.

Angående kommunikation hjem til DK, især til skole– og familien, kan det også være lidt træls når f.eks. internettet eller alt strøm forsvinder eller at man mangler ”top-op”, som er taletid til telefon – især de dage med savn til en kæreste, familie eller vennerne, samt i forhold til skolen og vores ansvar når vi skal aflevere noget arbejde til et specifikt tidspunkt (f.eks. dette rejsebrev). MEN Vi tog springet, vi er i Afrika nu og det må vi forholde os til, dertil kan vi også kun fortælle at efter startforvirring som desuden er helt normal, kører vi bedre og bedre på skinner.   

Personligt kunne vi ikke have brugt vores tid, penge og ressourcer meget bedre, og vi kan klart anbefale at tage springet ud i en oplevelse for livet og vi har lært mere her end nogensinde før, verdensbilledet bliver størere og man finder hurtigt ud af mange ting om sig selv og hinanden. Vi er vildt glade for at få denne oplevelse og vi håber dette brev giver indsigt i det at bo i et andet land, og at vi har rejst nogle spørgsmål, der kan være din/jeres motivation til, at komme i udlandspraktik. Der er af og til langt fra tanke til handling, men dette er helt klart det hele værd.

Mange glade hilsner herfra - Thomas og Daniel :)

Vil du vide mere? Læs om praktik i udlandet for pædagogstuderende

  

Se også:

Praktikophold i Indien med Global Contact
Ida og Luna har været med Global Contact på praktikophold i Indien indenfor Sundhed og Ernæring. I uddrag fra blogs og rejsebreve fortæller de om deres mange oplevelser i Indien på deres arbejde, med deres værtsfamilie og i fritiden.
Sivs rejse til Palæstina i udlandspraktik
Siv Sejsbo læser til sygeplejerske. Og så har hun lige været på praktikophold i Palæstina i 10 uger gennem Global Contact. Læs Sivs beretning om hendes ophold på et hospital i Palæstina
Maise og Liv blogger fra deres frivilligophold i Tanzania
Maise og Liv blogger fra Tanzania: Puha, tre måneder tilbage! Vi forstår vist ikke helt at halvdelen af tiden på vores placering allerede er gået, vi er jo lige kommet.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.