Global Contact Om os Kontakt os

Praktik i Palæstina - sygeplejerske

Jeg var i klinik på et hospital drevet af UNRWA (United Nations Relief Works Agency) i byen Qalqilia på Vestbredden i Palæstina. Det er det eneste UNRWA hospital i regionen så i resten af Palæstina er der offentlige hospitaler drevet af de palæstinensiske sundhedsmyndigheder. Jeg har ikke været på et offentligt hospital, men fik at vide at der generelt set var bedre udstyr, bedre uddannet personale og flere penge på UNRWA hospitalet. Hospitalets målgruppe var palæstinensiske flygtninge, der blev fordrevet i 1948. De kunne få behandling for et mindre gebyr, mens andre palæstinensere uden flygtningestatus måtte betale over det dobbelte. Disse kunne i stedet opsøge de offentlige hospitaler.

Det palæstinensiske sundhedsvæsen lever på mange måder op til 2015-målene. En undtagelse er Gaza, hvor tingene står værre til end på Vestbredden

Palæstina har en meget lille primær sektor, hvor lægebesøg foregår på en ekstern klinik, og der er ingen plejehjem, hjemmepleje, rehabilitering osv.
Palæstina er besat af Israel, og det lægger en række forhindringer bl.a. i forhold til behandling af komplicerede sygdomme, da palæstinensernes bevægelsesfrihed er indskrænket. Samtidig er landet fuldstændig afhængig af donationer fra andre lande, FN og EU.

Det palæstinensiske sundhedsvæsen lever på mange måder op til 2015-målene. En undtagelse er Gaza, hvor tingene står værre til end på Vestbredden. Børnedødelighed og mødredødelighed er mindsket betydeligt siden 1980’erne, og stort set alle får en grundskoleuddannelse. Den største udfordring vi så på hospitalet var Diabetes type 2 og den meget begrænsede adgang til behandling af komplicerede sygdomme og forskellige handicap.

I Palæstina kan man blive practical nurse på to år og derefter tage to år mere og blive staff nurse.
De fleste sygeplejersker er omkring 20 år, når de er færdige som practical nurse. Deres uddannelse lægger meget vægt på anatomi, fysiologi og sygdomslære, så det er de rigtig dygtige til. Kommunikation, pædagogik, relationsteori osv. har de ikke meget af. Det synes jeg godt, at jeg kunne mærke i deres tilgang til patienterne. Til gengæld følte jeg mig ofte meget uvidende i forhold anatomi, fysiologi og sygdomslære. I Palæstina tager de pårørende sig af stort set al personlig pleje, lige fra bleskift til sondeernæring. Dermed er det en meget anden sygepleje, der ydes end i Danmark, da den koncentreres meget om medicinadministration, sårpleje osv.

Uddannelsesmæssigt fokus

Jeg søgte om klinik i udlandet for at få mere perspektiv i min uddannelse. Jeg tror, at det at opleve sygepleje i et andet land og en anden kultur, kan sætte den danske sygepleje og det at være sygeplejerske i Danmark i perspektiv. På den måde kan man blive klogere på sygeplejen og i sidste ende blive en bedre sygeplejerske.  
I forhold til læreprocesser var det en stor udfordring, at jeg ikke kunne sproget. Mange af sygeplejerskerne kunne kun lidt engelsk, og patienterne kunne stort set intet engelsk. Så alt foregik på arabisk. Heldigvis var journalerne på engelsk. Det gjorde, at jeg og min medstuderende Ann-Sophie mange gange ikke helt forstod, hvad der forgik på afdelingerne, hvad patienten fejlede osv. Her kunne vi hjælpe hinanden og bruge opslagsværker. Sprogbarrieren gjorde også, at en del af læringsudbytterne var ret umulige at opfylde, f.eks. dialog og patientundervisning. Efter nogle uger fik vi lært os lidt arabisk, så vi endte med at kunne tælle, hilse og smalltalke. Det var brugbart, så jeg bl.a. selv kunne fortælle patienterne, hvad deres blodtryk var.

Vi var på seks forskellige afdelinger i løbet af 11 uger. Det var kvindeafdelingen med en medicinsk og en kirurgisk stue, børneafdelingen, skadestuen, fødegangen hvor også gynækologi og obstetrik var, operationsgangen og til sidst i den eksterne klinik. Klinikken fungerede som et slags sundhedscenter og praktiserende læge.
Jeg har lært og udøvet mange praktiske færdigheder på hospitalet, såsom at lægge venflon, tage blodprøver, give injektioner, sårpleje mm. Det har været rigtig spændende at få lov at prøve og blive god til.
Det var svært at planlægge opholdet, da jeg vidste utrolig lidt om, hvad jeg skulle hen til. Vi var de første udenlandske studerende på Qalqilia hospital, så der var ikke så mange at spørge til råds. Derfor måtte vi selv prøve at forestille os, hvad vi skulle hen til, og hvilke ting, der skulle forberedes. Mellemfolkeligt Samvirke, som sendte os af sted, kunne svare på en del af vores spørgsmål, men vi følte os stadig lidt på bar bund inden afrejse. Heldigvis var det nogle meget søde og velkommende mennesker, der mødte os på hospitalet.
Det var svært at finde litteratur til vores opgave og litteraturliste undervejs. Heldigvis fandt vi et godt bibliotek på det nærmeste universitet, og det hjalp en del, men det var stadig en udfordring at finde noget, vi kunne bruge.
Jeg har lært rigtig meget om den arabiske og muslimske kultur, og hvad det vil sige at være patient i den kontekst. Det har været rigtig spændende at opleve og er helt sikkert noget, jeg kan bruge, når jeg møder denne patienttype i det danske sundhedsvæsen. Jeg har også lært at være selvstændig og lært, hvordan jeg skal tackle at stå på helt egne ben på en afdeling.

Praktiske informationer i forbindelse med udvekslingen

Qalqilya er en by med 30-40.000 indbyggere. Den er omkranset fuldstændig af en mur, som Israel har bygget, hvilket præger byen på mange måder. Først og fremmest påvirker det byen økonomisk i forhold til tabte arbejdspladser og tabt landbrugsjord. Dernæst giver det en følelse af at være isoleret, og man kan mærke at indbyggerne er frustrerede.
Vi boede på hospitalet, hvor vi havde vores eget værelse og delte bad,toilet og et beskedent køkken med jordmødre og sygeplejersker fra hospitalet. Vi fik tre måltider om dagen fra hospitalets køkken, som lavede god mellemøstlig mad. Der var trådløst internet på hospitalet, men vi havde ikke computere med, så vi brugte byens mange internetcaféer flittigt.
Folk i byen og på hospitalet var overvældende gæstfrie. Hvis vi ville, kunne vi have været på besøg stort set hver dag, men vi blev nødt til at sige nej tak en gang imellem for at slappe lidt af og læse. Jeg har aldrig nogensinde mødt sådan en gæstfrihed før, og den har gjort mit ophold til noget helt særligt. Jeg følte mig meget velkommen og godt taget imod.

Vi brugte ikke mange penge, når vi var i Qalqilia, da der ikke er så meget at bruge penge på, udover lækre frugtsmoothies og internetcafé. Til gengæld var vi på tur næsten hver weekend, og det kunne godt blive dyrt. Vi var blandt andet ved Det Døde Hav, i Jerusalem flere gange, i nabolandet Jordan og besøge ørkenbyen Petra og rundt i mange af Palæstinas andre byer. Det har været en helt fantastisk mulighed at komme rundt og se så mange steder, få så mange flotte naturoplevelser og opleve kulturen og den politiske og religiøse situation. Palæstina er et utrolig spændende land, både på grund af konflikten med Israel, men også på grund af de mange religioner der mødes her. Fordi palæstinenserne er et så gæstfrit og imødekommende folk, kommer man lynhurtigt tæt på landet, dets historie og dets folk. Så hvis du vil udfordres sygeplejefagligt, personligt og samtidig lære og opleve en masse om et spændende land og folk, skal du helt sikkert tage et klinikophold i Palæstina.

  

Se også:

Praktikophold i Indien med Global Contact
Ida og Luna har været med Global Contact på praktikophold i Indien indenfor Sundhed og Ernæring. I uddrag fra blogs og rejsebreve fortæller de om deres mange oplevelser i Indien på deres arbejde, med deres værtsfamilie og i fritiden.
Artikel om frivillig fra Aarhus, som rejser til Palæstina
21-årige Charlotte Sandst fra Århus har de sidste tre måneder været frivillig i Palæstina gennem Mellemfolkeligt Samvirke, hvor hun har undervist børn i engelsk og boet hos en lokal familie.
Stines ophold som frivillig i Malawi
Jeg er for nylig hjemvendt fra et to måneders volontørophold for Mellemfolkeligt Samvirke i Masindi i Uganda. Jeg har mødt forskellige ugandiske unge, hvis personlige fortællinger har gjort et stort indtryk på mig.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.