Sygeplejerske praktik i Vietnam - 2 studerende fortæller

Om sygeplejepraktik i Vietnam

Studerende: Kirsten Allison Pedersen & Amalie Moltke Kristensen
Land: Vietnam, Hanoi, Bach Mai Hospital
Feb. – apr. 2016, modul 6

SYGEPLEJEFAGLIGT FOKUS

Sygeplejepraktik i VietnamVietnams sundhedssystem er anderledes skruet sammen end det danske. Deres sundhedssystem samt sundhedsforsikring er er opdelt i kategorier, alt efter hvor mange penge man har råd til at give.

I Vietnam findes der mange privathospitaler, som bliver benyttet af overklassen. Bach Mai Hospital samt provins hospitalerne er `Free´, forstået på den måde, at man kan komme ind fra gaden og få en tid. Men alle undersøgelser samt medicin skal patienterne selv betale. Jo bedre sundhedsforsikring man har, jo billigere er medicinen og undersøgelserne.

Bach Mai Hospital er et meget respekteret og eftertragtet hospital, da det tilhører staten og er et forskningshospital, med internationale samarbejdspartnere. Da Bach Mai er et af landets største hospitaler med pligt til at tage imod alle patienter, ses der en tydelig overbelægning på alle afdelinger.

Vietnams sundhedssystem er ikke optimalt i forhold til WHO’s mål for det 21. Århundrede. Der ses bl.a. en stor sundhedskløft mellem Vietnams forskellige socioøkonomiske grupper. Ud fra de observationer vi har gjort os på hospitalets fødeafdeling, får de fleste børn en god start på livet, dog vil der altid være forskel på de børn der bliver født, da resten af deres liv afhænger af familiens standard/levevilkår. I Danmark er vi så heldige, at alle børn bliver født på lige fod, da vores system og grundværdier lægger op til gode levestandarder.

Vietnams måde at tage hånd om de ældre på, er måske noget vi i Danmark godt kunne lære lidt af. Man bor flere generationer under samme tag og på den måde, vil der altid være kontakt og hjælp til de ældre/svage. En af Vietnams grundværdier er, at man skal tage sig af de ældre, da de har taget sig af dig.

I Vietnam er omsorg og kommunikation ikke en del af hverdagen på hospitalerne, da stort set alle patienter forventer en medicinsk behandling, altså den fysiologiske del, hvorimod den psykiske ikke er tilstede. I Danmark benytter vi os af kampanger – hvor informationer/vejledninger gives til patienterne i stort udstrækning. Dette har endnu ikke fået sit tag i Vietnam, men på Bach Mai Hospital er et nyt projekt under opsejling, hvor patienter samt pårørende skal undervises og lære mere på den pågældende sygdom.

Det er meget tydeligt, at Bach Mai Hospital er under udvikling til det bedre. De ønsker at forbedre hospitalet, og derfor bruges der også mange penge på at udvikle hospitalet til det bedre. For at kunne fuldføre deres visioner, er hospitalet afhængige af donationer fra både ind – og udland, hvor patienterne også er med til at give.

Som sygeplejestuderende har vi stor respekt for de sygeplejerske som arbejder i Vietnam. Det arbejdspres samt miljø de arbejder under, var aldrig gået der hjemme. På de forskellige afdelinger er presset forskelligt, på enkelte kan man som ene sygeplejeske risikere at have ansvaret for omkring 30 patienter. Her opstår ofte forvirring og kaos under bl.a. medicindosering/udlevering, og dette fører ofte til fejlmedicinering. Kaos er en del af deres hverdag og sygeplejerskerne bliver mere `fysiske´ trætte, da kommunikation, omsorg osv. ikke er en del af deres jobbeskrivelse, modsat danske sygeplejersker.

UDANNELSESMÆSSIGT FOKUS

Klinikophold i modul 6 i Vietnam med Global ContactFormålet med vores ophold i Vietnam, har været at se/få et indblik i et helt andet sundhedssystem sammenlignet med det danske. Det at kunne fungere og arbejde på et andet sprog, samt det at stå på egne ben, var meget tiltalende. Hvis man har muligheden for at komme på udveksling, skal man ikke tøve, men derimod springe ud i det, da det er en kæmpe chance. Man får mulighed for at udvikle sine faglige kompetencer, men den største forandring på et sådan ophold sker rent menneskeligt. Man lærer utroligt meget om sig selv, hvilket er en stor gave, som andre ikke får mulighed for. At lære sig selv at kende, bryde nogle grænser, som man egentlig ikke troede kunne brydes samt at stå på egne ben, er noget alle mennesker burde opleve.

Vi er rejst ud på modul 6 og har derfor ikke været i hjemmeplejen, som mange andre studerende. Måske har vi ikke opnået de forskellige læringsudbytter på helt samme måde/niveau, som vores medstuderende. Derimod har vi fået en anden erfaring, nemlig selvstændighed, sprog, udviklet kompetencer inden for forskellige områder af sygeplejen og ikke mindst lært, hvad det vil sige at bo/arbejde ude i verden som sygeplejerske.

At tage på udveksling kræver en del planlægning/forberedelse, men er det hele værd. Vi startede vores forberedelser ca. 8 måneder inden afrejse, da vi ikke kun skulle have styr på et modul i udlandet, men også sørge for vaccinationer, ansøgning om opholdstilladelse samt mange andre dokumenter.

PERSONLIGT FOKUS

Først og fremmest vil vi stærkt anbefale alle at rejse min. 2 sammen, det at have en man kan spare samt tale oplevelser igennem med, har vi fundet virkelig vigtigt. Selvom man i dag har alle muligheder for at kontakte familie og venner, så er det ikke det samme, da de jo ikke har oplevet de situationer, du har stået i.

Personligt har vi begge fået et stort udbytte af at rejse ud i verden og stå på egne ben. Det at få lov til at opleve et helt andet land både kulturelt, men også selve systemet, har været en kæmpe oplevelse og udfordring. Personligt har vi lært at sætte pris på vores eget sundhedssystemet, men også de muligheder vi har, som vi måske har en tendens til at tage forgivet. Vi har udviklet os på mange måder, men særligt det at udtrykke/kommunikere på et andet sprog, har været virkelig godt og er noget, som vi håber vil ske igen efter endt studie.

Opholdet i Vietnam har været på mange måder en følelsesmæssig rutsjebanetur, hvilket også er rigtig vigtigt at huske på inden man tager afsted. Selvom det at rejse ud og opleve et andet land, er noget vi forbinder med ferie og hygge, skal man huske at dette ophold ikke er en ferie, der varer ved. Man skal have en hverdag til at fungere i uvante rammer, hvilket man hjemmefra ikke tænker så meget på og derfor er det også normalt, at man på et tidspunkt rammer muren og ikke har lyst til at være på udveksling længere. I disse situationer er det rigtig vigtigt, at få snakket med ens rejsepartner og måske familierne der hjemme, da det er helt legale følelser at have. Hvis man ikke åbner op, kan alle ens følelser overskygge udvekslingsopholdet.

 

PRAKTISKE INFORMATIONER I FORBINDELSE MED UDVEKSLINGEN

Praktikophold i Vietnam for sygeplejerskerUnder vores ophold i Vietnam, har vi været studerende på Bach Mai Hospital, som er et af landets største. Her har vi studeret på 5 forskellige afdelinger, hvor vi har fået et kendskab til de forskellige specialer og deres arbejdsmetoder. For at vi kunne opfylde modulets læringsudbytter, valgte vi at være på afdelinger; pædiatrisk, kardiologisk, reumatologisk, intensive og OBGY. Hvilket er de afd., som vi stærkt vil anbefale de kommende studerende, som rejser til Vietnam. Ikke alle afdelingerne har personale som er gode til engelsk, dog har de rigtig mange studerende, som kan hjælpe. På disse afdelinger har vi haft mulighed for at praktisere og lære sygepleje.

Vi har bestilt vores rejse via Global Contact, som vi stærkt kan anbefale. De har hjulpet os med alt i forhold til rejsen, opholdet, sygehuset, visum samt rejsesikkerhedskursus. De har været klar med support og guidning fra første dag vi bestilte vores rejse, men også under selve vores ophold. Ud over den gode kontakt til Global Contact, har vi også under vores ophold haft kontakt til vores vejleder, Anne, som har været hurtig til at svare på mails og skrevet løbende til os. Vi har også haft mulighed for at ringe og Skype sammen, hvilket er meget rart at vide, hvis der nu skulle opstå et akut problem eller bare have lyst til at snakke nogle ting igennem.

Mvh. Kirsten Allison Pedersen og Amalie Moltke Kristensen