Global Contact Om os Kontakt os

Om at køre i Chapa

  • Chapaen er det foretrukne transportmiddel i Mozambique

Skrevet af Ditte Graversgaard Hansen, Frivillig i Mozambique

Der er fyldt med mennesker rundt om mig. Alle vil hjem. Jeg kigger efter en chapa, som kører i retningen af mit hus. Jeg ser en smuk dame. Hun har flotte lange fletninger, en farverig kjole, og hendes negle er blodrøde og lange. 

Jeg står på en gade i centrum af Maputo. Jeg kan lugte tis. Vejret er varmt og luftfugtig. Kl. er snart 17:00. Det bliver mørkt inden for den næste time. Jeg håber jeg kan nå hjem inden min chapa ankommer.

En chapa er en minibus, som kører imellem 2 destinationer, uden tidspunkter.

Der findes chapaer i hele Mozambique og der er ingen regler om hvor mange mennesker der må være i en chapa.

Det koster lidt mere end 1 kr at tage med en chapa inde i Maputo. Der er 2 ansatte i en chapa. En chauffør og en mand der står/sidder i døren og tager imod betaling. Han er 'O cooperador'

Alle løber mod døren. En ung pige skubber mig til siden. Alle hopper ind. Den var allerede fyldt da den ankom. Flere mennesker bliver presset ind. Den kører hurtigt videre og man kan se o cooperador stå i den åbne dør og holde alle inde.  

Jeg opgiver håbet om at komme med her fra. Jeg går videre til en anden gade.

Min fod rammer en tom plastikpose. Skraldet flyder på gaden. En ældre dame sidder på et tæppe. Hun sælger nødder i små poser. Jeg har lyst til de velsmagende nødder. Jeg går videre. Der er færre personer på den næste gade. Jeg tager min rygsæk om på maven og hopper ind i den første chapa.

Jeg masser mig længere ind i chapaen, så de næste personer også kan komme ind. Jeg holder godt fast. Musikken er høj. Jeg bliver mast op af en ung fyr, der er så heldig at sidde ned. Han kigger ud af vinduet. Drømmer garanteret om, at komme ud af chapaen. Der står en ældre mama bag mig. Hun har en kæmpe sæk under armen. Den ser tung ud. Hun har et farvet stykke stof rundt om livet. Der er blomster på hendes tørklæde om hovedet. Hun snakker højt på det lokale sprog changana. Jeg sidder i spænd imellem de andre passagerer.

Chapaen stopper hårdt op. En ung pige, med en baby på armen, rammer ind i mig. Jeg har godt fast. Lidt flere mennesker bliver mast ind i chapaen. O cooperador kigger på mig. Han vifter med armene. Mor, ryk længere ind i chapaen, råber han til mig. Jeg presser mig lidt længere ind. Døren kan ikke lukkes. Chapaen flyver afsted. Dejligt med lidt frisk luft, fra det åbne vindue. Jeg kan mærke en albue bliver mast ind i min sidde. Vi stopper ved et kryds. Chapaen er varm.

Chapa i Mozambique    Endnu en fyldt Chapa i Mozambique    Påstigning af Chapa

Ud af vinduet kan jeg se en restaurent. En gruppe venner sidder med kolde øl. Jeg drømmer om en dejlig kold øl. Mine fødder brænder. En fyr længere henne i chapaen får øje på mig. Han råber amiga linda og laver et stort luft kys. Jeg kigger væk. Mine arme gør ondt. Jeg har holdt godt fast i 30 minutter nu.

Chapaen kører op på fortovet og dytter. Folk på fortovet løber for livet. Chaufføren sætter ikke farten ned. Jeg kan høre Eminem i højtalerne. Et smil breder sig på mine læber. En sveddråbe løber ned af min kind. Vi er tilbage på vejen. Vi rammen næsten en bil. Folk i chapaen råber højt af chaufføren. Flere mennesker hopper ind ved næste lyskryds. 

Jeg råber højt cooperador og masser min arm ned til min lomme. Jeg svinger lidt frem og tilbage. Efter meget massen, får jeg givet en mand mine penge. Han får sendt de 9 metical videre til o cooperador. Chaufføren kæmper sig frem i den voldsomme trafik. En mand, ved min sidde, lugter voldsomt af sved. Jeg skal af ved næste stop.

Jeg råber højt parragem og begynder at masse mig frem. Alle bliver stående. Jeg kæmper mig imellem de mange mennesker. En dame står tæt på døren. Jeg masser mig ind mellem hende og en høj mand. Mandens numse og presset mod min ryg. Damens kradse og sorte hår rammer mit ansigt. Jeg kan lugte hendes søde parfume. Mine fødder er i en underlig stilling. Jeg kan ikke flytte mig den mindste smule. Chapaen bremser hårdt ved mit stop. Vi er 5 mennesker, som hopper glade ud i friheden.

  

Se også:

Vil du gerne rejse ud alene?
Indimellem får vi opkald fra folk som spørger "hvis jeg gerne vil ud alene, hvilket land skal jeg så rejse til?". Det har jeg prøvet at lave en lille guide over her, hvor jeg beskriver 3 af de lidt mindre besøgte destinationer. Læs med!
Anna og Oscar rejse ud som frivillige
Anna og Oscar rejser til et uland for at bo for første gang. Vi har taget en snak med dem om deres forventninger - og om de særlige ting, de har pakket til turen.
Sådan ser en dag som frivillig i Bolivia ud
Få indblik i hvordan en helt almindelig hverdag som frivillig i Bolivia kan se ud. Anna er frivillig på en skole og fortæller om sin mandag fra start til slut.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.

Hvad med Corona?

Hvis du er ude at rejse med os eller har bestilt en rejse, vil du modtage direkte besked fra os, hvis din rejse er berørt af corona-virus.

Planlægger du at bestille en rejse hos os, vil du blive dækket af vores garanti, så du kan få dine penge tilbage hvis rejsen skulle blive aflyst pga. corona-virus.