Global Contact Om os Kontakt os

Ofte stillede spørgsmål om Ebola

  • Værd at vide om Ebolaudbruddet

Nedenstående FAQ er baseret på FNs sundhedsorganisation, WHO, der er øverste ansvarlige organ for en koordineret bekæmpelse af Ebola. Læs hele WHOs beskrivelse her.

Sender Global Contact volontører, praktikanter og højskoleelever til lande med risiko for Ebola? 

Nej! 
Der er i øjeblikket udbrud af ebolavirus i de vestafrikanske lande Liberia, Sierra Leone og Guinea, og nogle få tilfælde i Nigeria. Global Contact formidler i forvejen ikke ophold til disse lande. Global Contact har i Afrika primært ophold i Østafrika, der ligger flere tusinde kilometer fra de berørte lande.  Global Contact følger udviklingen nøje, og opdaterer denne side løbende, men det vil altid være Udenrigsministeriet og FNs sundhedsorganisation WHO, der har gældende retningslinjer.

Hvor stor er risikoen for at smitten spreder sig til andre lande i Afrika? 

Ebolavirussygdommen er en infektionssygdom med meget høj dødelighed, derfor skal man tage risikoen alvorligt, selvom den er mikroskopisk for almindelig rejsende. For at begrænse smitterisikoen er der indført særlige restriktioner for rejsende, der kommer fra lande med ebola. Grænseovergange er lukket, og flere luftfartselskaber har stillet deres flyruter i bero for at hindre at smitten spreder sig til andre lande.  Men man skal huske på at der er over 5000 km fra den vestlige del af kontinentet til den østlige. Smittefaren for Ebola vurderes af WHO som værende ekstrem lav, med mindre man er i direkte fysisk kontakt med mennesker, der er ramt af sygdommen. 

Afstande til ebola-ramte lande

Hvad gør Global Contact, hvis situationen forværres? 

Både danske og internationale sundhedsmyndigheder er særligt opmærksomme på Ebola. Global Contact følger situationen nøje og vi følger til enhver tid de retningslinjer, som Udenrigsministeriet udgiver om rejse og ophold i udlandet.  Hvis Udenrigsministeriet ændrer vurdering i et af de lande som Global Contact arbejder i og opfordrer danskere til at forlade landet er du dækket af Global Contacts regler og vil få betalt din rejse hjem hurtigst muligt. Hvis du endnu ikke er taget af sted vil du enten kunne få dine penge tilbage eller vælge en anden destination.

Skal jeg være særlig opmærksom, hvis jeg skal ud som praktikant i sundhedssektoren?

Global Contact sender ikke praktikanter til lande, der er ramt af Ebola. Det tætteste udbrud er flere tusinde kilometer væk fra Kenya, Tanzania og Uganda, hvor vores praktikprogram er i Afrika. Selvom Ebola ikke er konstateret i disse lande er sundhedspersonale, især på hospitaler, dog særligt udsatte. Det er derfor vigtigt, at der holdes en høj hygiejnestandard i forbindelse med fysisk kontakt med patienter herunder med særlig fokus på håndhygiejne og brug af kanyler. 
Der er ikke eksempler på sundhedspersonale der er blevet smittet, hvis de har fulgt de standarder der følger på området. Hverken i Afrika, USA eller Europa. Læs WHOs beskrivelse af de anbefalede standarder her

Hvilke forholdsregler skal man tage, hvis der kommer et Ebola udbrud der hvor er du er? 

Som sagt er der ikke konstateret ebola i nogle af de lande hvor Global Contact har programmer, så du skal ikke umiddelbart gøre noget, men det er godt at vide, at ebolavirus kun smitter ved direkte kontakt med patienters kropsvæsker som f.eks. blod, sved, blodigt opkast, afføring eller sæd, og risikoen for smitte er derfor under normale omstændigheder meget lille. 
De fleste tilfælde af ebola ses blandt sundhedsarbejdere og hos pårørende eller andre, der har haft tæt kontakt med en patient eller afdød smittet med ebolavirus. Ebolavirus smitter ikke ved tilfældig kontakt med mennesker, der ikke har sygdomstegn. Man kan ikke blive smittet med ebolavirus ved f.eks. at håndtere penge og varer eller ved at svømme i et svømmebassin. Myg overfører ikke ebolavirus. 

Kan man blive undersøgt for om man er smittet med Ebola? 

Ebola kan påvises gennem blodprøver. Generelt anbefales alle rejsende, der kommer hjem fra Afrika med febril sygdom opstået under eller efter rejsen, at kontakte læge for at man kan udelukke malaria eller andre alvorlige infektionssygdomme. På baggrund af epidemien i Vestafrika har de danske sundhedsmyndigheder forhøjet beredskab til at håndtere eventuelt ebolasmittede 
Du kan læse mere på Statens Serum Instituts tema om Ebola.

Hvilken konsekvens har det hvis der ikke kommer frivillige til de skoler og børnehjem som normalt modtager frivillige fra Danmark?  

Når man er ude som frivillig med Global Contact udfører man et vigtigt stykke arbejde. Men vi erstatter ikke lokal arbejdskraft. Alle institutioner er derfor i stand til at fortsætte deres basale aktiviteter, selvom der ikke er frivillige til stede. Men de går selvfølgelig glip af den ekstra arbejdskraft, energi og inspiration, som de frivillige bringer med sig til disse steder. 

  

Se også:

Anna og Oscar rejse ud som frivillige
Anna og Oscar rejser til et uland for at bo for første gang. Vi har taget en snak med dem om deres forventninger - og om de særlige ting, de har pakket til turen.
Tine vil gerne gøre en forskel
Derhjemme blev jeg mødt med forskellige reaktioner og miner, da jeg sagde at jeg skulle ud og arbejde frivilligt, både anerkendende og skeptiske. Nu er jeg frivillig i Cambodja og det her mit liv på khmer.
Om Marias ophold som frivillig i Tanzania
Hun tog ud som frivillig med Global Contact, tabte sit hjerte til Afrika og vendte aldrig helt hjem. Maria Christiansen har tilbragt sammenlagt et år i Tanzania og tager snart tilbage igen.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.