Global Contact Om os Kontakt os

Maria er den hvide tanzanier

Hun tog ud som frivillig med Global Contact, tabte sit hjerte til Afrika og vendte aldrig helt hjem. Maria Christiansen har tilbragt sammenlagt et år i Tanzania og tager snart tilbage igen.

Maria har arbejdet frivilligt med Global Contact i Tanzania

SOMMER 2011. 18-årige Maria blev student med et gennemsnit, der gav hende fripas til alle uddannelser, men hun besluttede sig for at tage et sabbatår, der førte hende langt væk fra skolebænken i Danmark.
”Jeg ville blive klogere på mig selv og en fremmed kultur. Jeg tog ud med Global Contact, fordi det var trygt. De kender til landene, og det var fedt at få en generel viden om, hvad der ventede derude”, siger hun.
Desuden peger hun på de oplevelser, hun ikke kunne opsøge selv: blandt andet stammebesøg, undervisning af lokale samt kontakt til værtsfamilien og arbejde.
”Global Contact skiller sig ud, fordi de lægger vægt på forberedelse og mødet med en anden kultur – at man ikke bare rejser ud som en helt uvidende turist, for det kan føre til mange misforståelser”.  

Det er virkelig brugbart at have erfaringer fra opholdet med Global Contact, og noget af det, vi lærte på højskolen i Kenya, bruger jeg stadig. Det har også inspireret mig til at fortsætte med frivilligt arbejde

Den hvide taler swahili

Den største overraskelse ved ankomsten til Tanzania var hverken klimaet, livsstilen eller fattigdommen, men derimod manglen på engelskkundskaber.
”Jeg havde taget et bevidst valg om at bo alene, og de første par uger var jeg meget frustreret, fordi jeg næsten ikke forstod noget. Det gjorde, at jeg var nødt til at lære swahili hurtigt. Det var vigtigt at udvise tålmodighed og forståelse for at falde til – man får lidt af et kulturchok,” indrømmer hun.

Det hjalp dog at være en målrettet ildsjæl og lære sproget, for det er årsagen til, at Maria sjældent føler sig fremmed på afrikansk jord.

”Det har skabt nogle sjove situationer, at jeg taler flydende swahili. Jeg arbejder sammen med Isabel fra Uganda, som ikke taler swahili. Vi skulle til møde med en tanzanier, og jeg førte derfor ordet. Han henvendte sig til Isabel, og hun forstod ikke et ord. Jeg svarede, og han så helt forvirret ud, og så grinede vi alle sammen.”
Maria er lys i huden, og derfor vil hun altid skille sig ud i en vis grad.
”De ser mig som hvid, men at jeg taler swahili gør, at jeg opnår en anden accept. Det viser, at jeg har integreret mig. Lige så snart man lærer mere end de klassiske turistfraser, vil man blive opfattet på en helt anden måde.”, fortæller hun.

Frivillig arbejde i Tanzania med Global Contact

Gaver og gæstfrihed

Arbejdet som frivillig i Mellemfolkeligt Samvirkes partnerorganisation Bayoice var en udfordring. Maria underviste unge mellem 18-25 år i engelsk og IT.
”De var på meget forskellige niveauer. Nogle af dem kunne dårligt stave deres eget navn, men de var så åbne og gæstfri, at arbejdet var det hele værd”. De lavede ofte kreative aktiviteter som forumteater og workshops med fokus på, at de unge skal have bedre chancer i livet.

Efter opholdet med Global Contact vendte hun tilbage til Bayoice på eget initiativ, og her blev der også tid til at aflægge besøg hos værtsfamilien.
”Jeg har flere gange besøgt min gamle familie, og det er altid dejligt at opleve deres gæstfrihed. Jeg har tidligere medbragt gaver, og sidst medbragte jeg mad. De blev så glade for at se mig! De sagde, at jeg ikke skulle medbringe noget, for det vil altid være mit hjem”, siger hun og smiler.

Fundraising på Kilimanjaro

Sidste år søgte Maria nye udfordringer og tog et praktikophold i Dar Es Salaam, hvor hun arbejdede med blandt andet dataanalyse og kvindegrupper.
Det resulterede i et udvidet netværk, hvor hun mødte sin kæreste Alphonce, og de etablerede i samarbejde med andre lokale TAI, en organisation med fokus på at forbedre sundheds- og uddannelsesforhold via alt fra fundraising til events. Her trækker Maria ofte på sine erfaringer som frivillig.

”Det er virkelig brugbart at have erfaringer fra opholdet med Global Contact, og noget af det, vi lærte på højskolen i Kenya, bruger jeg stadig. Det har også inspireret mig til at fortsætte med frivilligt arbejde”, siger hun.  

TAI arbejder lige nu på projektet ”Climb4Girls”, hvor man kan bestige Kilimanjaro, Afrikas højeste bjerg, i den gode sags tjeneste. Pengene går til at forbedre uddannelsesforhold for tanzaniske piger, der mister mange ugers skolegang, fordi de er nødsaget til at blive hjemme under deres menstruation.

Drømme om FN

Maria overvejer stærkt at læse sin kandidat i Dar Es Salaam.
”Det er et stort skridt at flytte permanent, men jeg går glip af rigtig meget, når jeg er i Danmark. Tanzania er mit andet hjem”, smiler hun.
Et fremtidigt job på det afrikanske kontinent står højt på Marias ønskeliste.

”Jeg drømmer om at arbejde med flygtninge og migration for FN eller i en større NGO,” er de sidste ord, før hun iler videre i sit travle program. Nu står den nemlig på pakning til et ophold i Jordan, hvor hun er blevet valgt som ambassadør på et projekt, der skal fremme dialog mellem danskere og unge fra Mellemøsten.

Læs mere om frivilligt arbejde i Tanzania

  

Se også:

Pak uden panik til din udlandsrejse
Pakkeriet fylder ofte mere end nødvendigt inden afrejse. Hvad nu, hvis de ikke har shampoo i den lille landsby? Behøver du virkelig slæbe syv par lange bukser med? Fortvivl ikke - vi kender til frustrationerne, og har derfor samlet nogle gode råd.
4 måneders rejse til Kenya som frivillig
Søren Skov har brugt fire måneder af sit sabbatår på at blive en del af hverdagen hos en lokal familie og arbejde på et børnehjem i Kisumu i Kenya. En rejse, hvor han har fået nye venskaber, set solen stå op fra toppen af Afrikas højeste bjerge og fået en
Fem gode råd hvis du starter dit eget projekt som frivillig
Christian Bering på 20 år har været frivillig på et børnehjem i Nepal i tre måneder. Han videregiver sine guldkorn om, hvordan du kan starte dit eget projekt. Selv om det kan virke uoverskueligt, så er det faktisk ikke svært at gøre en forskel.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.

Hvad med Corona?

Hvis du er ude at rejse med os eller har bestilt en rejse, vil du modtage direkte besked fra os, hvis din rejse er berørt af corona-virus.

Planlægger du at bestille en rejse hos os, vil du blive dækket af vores garanti, så du kan få dine penge tilbage hvis rejsen skulle blive aflyst pga. corona-virus.