Global Contact Om os Kontakt os

Indtryk fra den arabiske verden – om tro, håb og konflikter i Libanon og Jordan

  • Rundrejse i Mellemøsten
Af Maj Navntoft, MS programmedarbejder i Libanon 

Next Stop rejsende højskole til JordanNext stop er Mellemfolkeligt Samvirkes tilbud til unge, som ønsker at komme bag facaden og mediernes billede og ind til kernen af et bestemt land eller regions situation. Her bliver de introduceret til alt fra kulturelle traditioner til nye tendenser, samt lokale problemstillinger og mulige løsninger og ikke mindst møder de lokale unge, der kæmper for social forandring. I de to første uger af juli i år tog ni unge danskere i alderen 21-28 således til Libanon og Jordan, hvor de akkompagneret af en lokalt bosat koordinator fik et intenst indblik i alle de religiøse, politiske, kulturelle og historiske tråde der konstituerer denne del af den arabiske verden. Endvidere var den syriske krise et uundgåeligt kapitel i forståelsen af disse tider og deltagerne kom derfor helt ind under huden på, hvordan denne krise har sat de fleste fremtidsperspektiver i et andet lys.

Libanons sekteriske samfund syder og bobler

Før afrejse var der en del overvejelser, om hvorvidt det var en god ide at bringe ni unge danskere til Libanon. To uger forinden havde voldsomme angreb på militæret i Saida, Libanons tredje største by, udviklet sig til flere dages dødbringende kampe. Og i Tripoli i Nordlibanon, er situation blusset op i tide og utide siden starten af den syriske borgerkrig. I Bekaa dalen, hvor Mellemfolkeligt samvirke gennemfører størstedelen af dets indsats, er raketangreb og vejsidebomber ydermere blevet en mere og mere forventelig del af hverdagen.

Beslutningen lå dog ikke desto mindre fast. For kan man i disse tider ikke tage til Libanon, så kommer man nok ej hertil i de følgende mange år. Således skulle det da også vise sig at et noget sikkerhedsjusteret, dog tætpakket program med besøg til og snakke med folk fra både interkulturelle og interreligøse dialoginstitutter, flygtningelejre, politiske repræsentanter, diverse ungdomsaktivister og meget mere, rykkede en del på det billede, de danske unge havde med sig hjemmefra om krig, konflikt, økonomi og kultur.

”Det er utroligt, man tror at man får en præcis og neutral dækning fra de danske medier, men virkeligheden ser jo helt anderledes ud”, erklærede en Next Stop deltager, da vi kørte afsted igenem Beiruts turbulente gader fra et møde med en højt stående politisk repæsentant i det shiareligiøse sydbeirut til en arabisk hip-hop koncert i en af Beiruts kulturelt sprudlende bydele, Hamra. Lignende betragtninger opstod flere gange i løbet af ugen i Libanon, hvor rækken af mennesker som er dybt involveret i og kæmper for en sag er endeløs.

Et møde med den danske ambassadør, et besøg på Saidas rådhus for at høre deres analyse af den seneste konflikt, og en tur til Hezbollah museet, var alle oplevelser der var med til at sætte den daglige avislæsning i relief og bekræftede, at hvad der end sker i Libanon, er det resultat af en usandsynlig kompleks historisk udvikling. Et to-dages ophold i den palæstinensiske flygtningelejr, Shatila, hvor deltagerne fik et indblik i palæstinensernes liv som flygtninge igennem 65 år og deres meget begrænsede rettigheder i Libanon, var derudover en af de helt vedkommende oplevelser. Blandt folk i Shatila blev de unge danskere mødt med stor anerkendelse for, at de gav sig tid til at bo under de samme kummerlige forhold som palæstinenserne og for, at de lyttedes til deres mange tragiske historier, en indsats der blev værdsat som kærkommen respekt for og interesse i den palæstinensiske situation.

”...det var også så hjerteskærende vel vidende, at de ikke kendte til andet end livet i Shatila, og at de højst sandsynlig heller aldrig ville komme til det... og så sidder man dér som rig vesterlænding med alle muligheder indenfor rækkevidde og retten til at eje, arbejde, uddanne sig og ikke mindst til "den frie bevægelighed" over landegrænser” (Next Stop deltager, 2013)

Alle frygter flugten

”En krigshistorie og en flygtningestrøm som ikke er set værre siden folkedrabet i Rwanda”...sådan beskriver FN den syriske krise i dag. “Do you not know what is going on in Syria?, var derfor også det kort-for-hovedet-svar som en ung syrisk aktivist lod falde, da en af Next-stop deltagerne interesseret spurgte indtil situation i Syrien, og hvorfor lige præcis hun havde valgt at flygte. Svaret var en tydelig understregelse af at på trods af den varme og imødekommende velkomst, man oftest oplever på disse kanter, så er situationen anspændt og livet ustabilt og uforudsigeligt for utallige mennesker. Det havde dog stor betydning for de unge syriske aktivister at få lov at dele deres historie med de danske unge og appellere til, at Vesten satte sig endnu mere end i deres situation. Next Stop deltagerne var således ikke sene til at forstå, at hvad end for nogle planer, man nu engang ligger her i regionen, så er og bliver den syriske krise et afgørende omdrejningspunkt for selv den mindste fremtidsdrøm. Deltagerne blev i denne forbindelse også introduceret til Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde med syriske flygtninge og de store udfordringer, der ligger i at arbejde med flygtninge og lokalt ansatte, som alle har følelserne involveret i krisen. For borgerkrigsar og frygten for israelske angreb er stadigt synlige, og med den daglige udvikling stiger frygten og frustrationerne i Libanon. For alle har mistet før, og alle er bange for at miste igen.

Jordan er mere end bare ørken

I samme øjeblik som nymånen stod klar på himlen og den hellige måned, Ramadan, satte ind, drog Next Stop deltagerne videre til Jordan. Her stod programmet på besøg til oldtidsbyen Petra, en tur i det døde hav, en stjerneklar overnatning i den jordanske ørken, samt snakke om kvinderettigheder og ikke mindst nye forståelser af, hvad det vil sige at være homosexuel i et udpræget muslimsk land.

”Jeg har aldrig nogensinde set så mange stjerne før. Det var svært at falde i søvn - havde slet ikke lyst - når det ene stjerneskud efterfulgte det andet” (Next-Stop deltager, 2013)

Men også i Jordan spillede den syriske krise ind på deltagernes oplevelse. Et besøg i den enorme Zaatari lejr, som nu huser omkring 130.000 syriske flygtninge, og en snak med mennesker der kunne berette om deres flugt og deres håb for fremtiden, men ikke mindst om de udfordringer, de nu står over for som flygtninge i et land, hvor deres rettigheder og frie bevægelighed er stærkt begrænset. Deltagerne blev blandt andet fortalt om følelsen af pludselig at være blevet alenemor til fire piger i et fremmed land, have mistet sit yngste barn, og ikke at turde gå på toilettet om natten af frygt for voldtægt. Det var især sådanne personlige beretninger og det helt nære møde med mennesker, der igen satte tankerne i gang hos deltagerne, og som skabte grobund for venskab og større forståelse.

”Det var hvide FN-telte, som ligger som perler på en snor så langt øjet rækker med plads til 6 personer i hver telt. Til hver telt-blok (som kunne rumme 420 mennesker) hørte der 3-4 toiletter til samt et køkken med gasblus... Det var en meget mærkelig følelse af køre ud derinde fra... Der var stille på vej hjem i mini-bussen...” (Next Stop deltager, 2013)

Den gode mad og varme nætter, grønnne bjerge og rislende floder udgjorde dog ligeledes en stor del af deltagernes ophold i både Libanon og Jordan. Og på denne måde lærte man at forstå, at selvom de fleste mennesker har sit at kæmpe med, og dagligt går og venter på en eskalering af enten den ene eller anden form for katastrofe eller krig, så går hverdagen ufortrødent videre, alt imens den rytmiske durbake (arabisk tromme) og ouden (arabisk guitar) ligger dulmende toner til.

  

Se også:

Liv fortæller om hendes Work Camp i Spanien
Jeg har netop endt 15 fantastiske dage på Work Camp i catalonien, Spanien. Det har været et tårevældet farvel til 27 skønne mennsker fra hele verdenen, som på kun 15 dage, er blevet mine gode venner...
Praktikophold i Indien med Global Contact
Ida og Luna har været med Global Contact på praktikophold i Indien indenfor Sundhed og Ernæring. I uddrag fra blogs og rejsebreve fortæller de om deres mange oplevelser i Indien på deres arbejde, med deres værtsfamilie og i fritiden.
Sofies ophold som frivillig i Uganda
19-årige Sofie brugte en del af sit sabbatår efter gymnasiet på at tage ud som volontør med Mellemfolkeligt Samvirke. Efter tre måneder får hun stadig flere kulturchok om dagen. Men hun er vild med den afrikanske imødekommenhed.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.