Global Contact Om os Kontakt os

I lære som afrikansk bygherre

Hvordan går man fra frivillig på en skole til et bijob som leder på et byggeprojekt? Læs om Sarahs rutsjetur under hendes ophold som frivillig i Kenya.

Byggetilladelser. Kontrakter. Ingeniører og bankmænd. Pengeindsamling og en ny skole. Det er, hvad Sarah Lindvig Sørensen jonglerer med som projektleder på et bygningsprojekt i Mombasa, Kenya. Men Sarah er ikke entreprenør. Hun rejser som frivillig med Global Contact. Her er historien om, hvordan engagement og gåpåmod flytter grænser og skaber konkret forandring.

Arbejd som frivillig når du rejser som volontør til Kenya

- At holde styr på 80 børn og samtidig holde møder med ingeniører og bankmænd er meget udfordrerne

Sådan beskriver Sarah, hvordan det pludseligt er at blive leder af et byggeprojekt med en gymnasial uddannelse i baghånden. For det lå heller ikke kortene, at Sarah skulle stå som primus motor bag et helt nyt byggeprojekt. Det var først og fremmest pædagog- og lærerarbejdet som frivillig på en skole, det gjaldt om. Men virkeligheden ville noget mere.

Fra nye blyanter til ny skole

Ambitionerne mangler ikke når vores frivillige går i gang med at bygge skolerEnhver frivillig bliver hurtigt mødt af realiteterne i udviklingslandene. Som tømrer kan du mangle værktøj. Som fodboldtræner kan du mangle en fodboldbane. Sarahs skole manglede blyanter, lærebøger og vinduer.

Nogle gange kan man ændre på vilkårene, andre gange kan man ikke. Sarah brugte de sociale medier til at vække baglandet hjemme i Danmark og samle penge ind til undervisningsmaterialer og nye vinduer. Men der var en forhindring.

- Da jeg fortalte skolelederen om mit projekt med at give børnehavens klasselokaler vinduer, stod hun med tårer i øjnene og fortalte, at det ikke kunne lade sig gøre, da alle væggene er midlertidige vægge fra 1997, altså faldefærdige! (fra Sarahs Facebookprofil, red.)

Vinduerne, der skulle give børnene ly for vind og vejr i undervisningen, var nu ikke mulige at installere – også selvom der var blevet samlet penge nok ind. Valget mellem at lade stå til eller at finde nye løsninger var enkelt for Sarah. Så projektet tog en uventet drejning og blev starten på et helt nyt byggeprojekt i to etager, hvor bygningen skal kunne fungere som både et børnehjem for de forældreløse og en skole. Nu går udviklingen støt fremad med møder, plantegninger og pengeindsamlinger. Alt det imens Sarah også passer sit job på skolen med børnene.

Fagsprog på kropssprog

Ligeså hurtigt projektet blev en realitet, ligeså hurtigt gik det op for Sarah, hvor stor en udfordring det rent faktisk kan være at føre ud i livet. Der er mange folk og oplysninger at holde styr på, og når sproget ikke rækker længere, er det viljen til at forstå hinanden, der driver værket.

Her er skitsen over den nye skole som skal bygges- Det har været udfordrende at snakke ingeniørsnak på engelsk, da det i forvejen ikke er noget, jeg snakker på dansk. Nogle gange har jeg brugt fagter og kropssprog for at forklare nogle ord. Pengeindsamlingen har også krævet meget energi. Nogle gange kan det være svært at sætte dem derhjemme ind i, hvor meget hjælp der er brug for her, men der er mange, der alligevel har hjulpet til.

Mange ting skal gå op i en højere enhed, og her kan man vist roligt sige, at det er lysten, der driver værket.

For en lysere fremtid

For det er med håb om at skabe en bedre hverdag og en fair chance for uddannelse til børnene i fremtiden, at Sarah startede projektet.

Hun fortæller, at Victoria (lærer og skoleleder på den nuværende skole, red.) har en drøm om at få bygget et børnehjem. De børnehjem, som mange af børnene kommer fra, mener Victoria ikke er gode nok. Så hun tager sagen i egen hånd. Alt for ofte, fortæller Sarah, tager Victoria børnehjemsbørnene med hjem i sin lille hytte og lader dem sove der. Alt for ofte presser hun sin økonomi til det yderste for at lave grød til børnene.

Børnene flytter til en midlertidig skole mens byggeriet står på- Fremtidsudsigterne med projektet er, at vores børn, der går i børnehave og op til KG3 (op til 6 år), kan blive på vores nye, større skole helt op til 8. klasse, altså indtil de skal op til, hvad der svarer til gymnasiet.
Vi har sørget for, at Victoria har fået lærertilladelse op til 8.klasse, så vi mangler bare bygningen.

Mange skoler er dyre at gå på, så dem der ikke kan betale må droppe at få en uddannelse. På Sarahs skole er mindst 60 børn i den situation. Hun håber derfor, at børnene kan få mulighed for at fortsætte i 8. klasse på hendes skole.

- Jeg håber, at det kan lykkedes, da børnene ellers ingen uddannelse vil få. Desuden er ideen, at børnene, der kommer fra meget fattige hjem, og nogle af børnehjemsbørnene fra de fattigste børnehjem, kommer til at bo på skolen.

Frivillig arbejde i Kenya - indsamling til ny skole

Den 22. oktober 2013 startede den reelle forandring med bygningen af skolen. I skrivende stund har Sarah med hjælp fra venner og familie indsamlet nok penge til at påbegynde de første to store faser af byggeriet. De næste faser iværksættes, når der er kommet flere penge i kassen. Dette er en udbredt fremgangsmåde i Mombasa, og der kan således gå måneder eller år før projektet er helt færdigt. I mellemtiden opholder børnene sig i lejede lokaler.

Når hun kommer tilbage om et år for at besøge børnene, er det med håb om at se et næsten færdigt byggeprojekt. Så længe det bare bliver færdigt på et tidspunkt, er Sarah tilfreds.

  

Se også:

Om frivilligprogrammet i Jordan
Ved at tage ud som frivillig for Mellemfolkeligt Samvirke udfordres ens syn på verden samtidig med, at man bidrager til at gøre en forskel.
Læs om en friviligs rejse til Filippinerne
Gør man en forskel? Kan man føle sig hjemme på den anden side af jordkloden? Lea skriver om sit gensyn med børnene på Filippinerne.
Tre hurtige om hverdagen som frivillig i Tanzania
Hverdagen med frivilligt arbejde er vidt forskellig afhængig af det land og den type arbejde, du vælger. Anemone var afsted i Tanzania i foråret 2013. Ca. midt i opholdet fortalte hun lidt om sine oplevelser fra hverdagen i Tanzania.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.