Global Contact Om os Kontakt os

Fra Allerød til Asien – en dag som frivillig i Cambodja

Buddhistisk bøn og morgennudler

Jeg vågner med et sæt og kigger på mit ur. Klokken er 05:02. Lyden af skrattende, xylofonspil blandet med monoton buddhistisk bøn fra det nærmeste tempel buldrer ind ad det åbne vindue. Solen er stået op, og det samme er de fleste Cambodjanere.
Frivillig arbejde i Cambodja

Normalt bor jeg i Birkerød og i sommers blev jeg student på Allerød Gymnasium. Men indtil maj bor jeg her hos en af Mellemfolkeligt Samvirkes værtsfamilier i Battambang i det nordlige Cambodja, sammen med Sarah, min klassekammerat fra Allerød Gymnasium.
Klokken halv 8 trasker jeg i klipklappere hen til den lille restaurant, som vores værtsfamilie driver, for at få dagens første måltid ris. Mange lokale kommer her, for at sludre lidt med naboen, kollegaen eller klassekammeraten over en omgang morgen-nuddelsuppe med oskekød. Mums!

Hvad kan man ikke have bagpå en scooter?

Klokken halv 9 begynder vi på den 30 minutters lange cykeltur mod børnehjemmet, hvor vi underviser i engelsk 2-4 timer hver dag. ”HELLO”, råber en lille pige, da vi er kørt gennem byens kaos og ud på de mere landlige veje. ”HELLO SISTER”, råber en flok unge fyre fra toppen af en passerende ladvogn, mens en gammel dame der bærer et fad på hovedet sender os et stort smil. Forbi os drøner Cambodjas svar på Danmarks cykler – scooterne. Enhver Cambodjaner med respekt for sig selv kan køre scooter, og både børn, orangeklædte munke og ældre damer sidder henslængt bagpå. For ikke at snakke om isterningeblokke, store poser med ris, plastikstole, elektriske blæsere, oppustelige bamser, et halvt supermarked og en hel familie. Hvad kan man ikke have bagpå en scooter?

Rejs af sted som frivillig til Cambodja. Vi har flere rigtig gode arbejdsplaceringer, bl.a. på børnehjem og på skoler, hvor du kan arbejde friviligt. Læs mere her. 

Hello teacher! Mona underviser dagligt på et børnehjem i det nordlige Cambodja

Efter at have cyklet uden om en ko og et har høns, parkerer vi foran de to gule bygninger, som børnehjemmet består af. De er bygget for donerede penge og er meget fine – men tyndt møblerede. I det lille klasselokale rejser de 12 børn i hvide skjorter sig og råber overdøvende i kor, så vi nærmest vælter bagover: ”Good Morning teacher!”. Vi gennemgår dagens kapitel i den fotokopierede engelskbog ved at læse højt, skrive, gøre fagter, tegne, lege og konkurrere. I dag har vi om kroppen, og vi viser en tegning frem af en albue. ”Teacher me! Me!” lyder det gennem lokalet, og Chenna rejser sig fra stolen og prøver sig frem med ”It is… a… knee!”. Indimellem glemmer vi helt, at de små glade krudtugler rent faktisk er forældreløse og dårligt stillede, men på børnenes hænder, arme og ben ses små ar fra deres barske fortid.
Brug dit sabbatår på frivilligt arbejd ei Cambodja(En af de forskelle vi kan gøre, er at give ekstra opmærksomhed til hver enkelt barn, og lave kreative alternativer til den ”skrive af fra tavlen og lære udenad”-undervisning børnene er vant til.)

Munke på skolebænken

Vi cykler hjem til værtsfamilien for at undervise engelsk for unge fra lokalområdet, som mødes her i et par primitive åbne skure efter deres normale skoledag er slut. I cambodjanske folkeskoler undervises der ikke i engelsk og mange har ikke pengene til at tage engelskkurser ved siden af. På bagerste række træbænke i vores udendørs klasselokale sidder som sædvanligt to unge orangeklædte munke, med bøgerne parat og spidsede ører. Dagens tekst handler om yndlingsfilm, og mens eleverne læser højt, trisser en hønemor med sine kyllinger klukkende forbi oppe ved tavlen.
Rejs ud og bliv frivillig i CambodjaKlokken er nu blevet seks, og udmattede slår vi os ned for at få en omgang ris med tilbehør – Cambodjas svar på Danmarks ”rundtenommer”. Endnu en dag er gået, og tilbage på værelset kravler vi lidt efter ind under myggenettet og falder i en dyb søvn.
Indtil jeg vågner med et sæt, ved lyden af xylofonspil…

  

Se også:

Sofies ophold som frivillig i Uganda
19-årige Sofie brugte en del af sit sabbatår efter gymnasiet på at tage ud som volontør med Mellemfolkeligt Samvirke. Efter tre måneder får hun stadig flere kulturchok om dagen. Men hun er vild med den afrikanske imødekommenhed.
Om at bo og arbejde frivilligt i Vietnam
De forgange fire måneder i Østen har været de bedste i mit 20-årige liv. I starten af januar 2011 rejste jeg gennem Mellemfolkeligt Samvirke ud som volontør til Nepal og Vietnam.
Artikel om Troels, som er frivillig i Indien med Global Contact
”Man lærer noget om sig selv derude”. Troels og Christian arbejder frivilligt i Indien. Læs om deres oplevelser og arbejde i den lille by, Kundapur, hvor de underviser på en skole.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.