Global Contact Om os Kontakt os

En hverdag på et hospital i Uganda - Medicinpraktik

  • Som medicinstuderende på et hospital i Uganda
  • Hverdagen i praktik for medicinstuderende
  • christian bor lokalt hos en værtsfamilie

Christian Dibbern, Medicinstuderende på praktikophold i Uganda:

I anledning af der nu allerede er gået en måned hernede i varme Uganda (31 grader d.d.) tænkte jeg, jeg lige ville fortælle lidt om hvad man går og bruger tiden på hernede.

6:30: Vågner og hopper ind under bruseren. Der er kun koldt vand hernede, men eftersom det ikke bliver under 23 grader om natten, gør det ikke så meget. Husker at tage min malariamedicin efter tandbørstning. 
Morgenmad består af en kop kaffe og to ristede stykker brød med smør, inden jeg går de 2 km op mod hospitalet.

8:00: Vi har egentlig mødetid kl 8, men hernede ved man aldrig helt hvornår folk dukker op og hvornår arbejdsdagen starter. I dag går alt godt, og vi kan gå i gang ca. 8:45

9:00: Den pædiatriske afdeling består af et soverum og et modtagerum. I soverummet er der officielt plads til ca. 30 patienter, i dag er der 67 indlagt. Overbelagt betyder noget helt andet hernede. Da der ikke er nok læger eller sygeplejersker til at tage sig af behandling og pleje, falder det almindelige plejearbejde på forældrene, hvorfor der sammen med de 67 børn også er +67 assorterede familiemedlemmer i rummet.

Flere af børnene sover enten 2 i en seng, eller på gulvet. Modtagerummet er typisk også overbefolket, da der ikke er lægedækning om natten hernede, hvilket betyder at nogle af børnene har ventet hele natten på at blive set. Vi har travlt, og kaster os over dagens første indlæggelse:

Det er en 2 år gammel dreng med malaria og forstørret milt (hyppig sideeffekt til malaria). Det burde være en ret ukompliceret sag (1 døgn med antimalariamedicin), men i flere af de fattige områder tror man, at man kan behandle den slags ved at skære huden over milten. Drengen har derfor lange ar ned langs hele venstre side, og 4 runde sår, hvor han er blevet brændt med en cigaret eller et opvarmet stykke metal. Dette har, ikke overraskende, medført en infektion, og han har nu også svær blodforgiftning. Vi igangsætter behandling mod malaria, antibiotika mod infektionen.

De næste timer er et virvar af børn med en kombination af opkast, feber, hoste og diarre. De fleste af dem har formentlig malaria.

11:00: Vi ser til en 6 mdr. gammel pige, der er født med en svær hjertefejl. Hun har været indlagt i 2 dage med lungebetændelse. Mangel på medicin og billeddiagnostik, gør at der ikke meget vi kan gøre. Hun er for svag til at få taget røntgen, så vi håber på bedring i morgen. Vi går videre til næste patient. Men 5 minutter efter kommer moderen grædende tilbage på afdelingen. Hun har alligevel taget pigen afsted til røntgenafdelingen og på vej over til røntgenafdelingen er pigen død.

Der er intet vi kan gøre for pigen. Der bliver lavet et hurtigt ligsyn på modtagestuen, mens moderen græder ude på gangen. Der ingen enestuer her på hospitalet, hvor liget kan være, så de andre patienter bliver bedt om at rykke sig lidt til siden. Liget bliver dækket af et lagen, og bliver lagt i en seng i et hjørne og vi går videre til den næste patient. Efter 3 kvarter er der en sygeplejerske der bærer liget ud til moderen, så familien kan tage afsked. 

Stuegangen fortsætter. En af de sidste patienter vi ser den dag, er en 3 år gammel dreng med wasting syndrom (svært underernæret). Han ligner mest et skelet dækket et tyndt lag hud. Her i Uganda er det en kombination af fattigdom og manglende viden hos forældrene, der gør at børn bliver fejlernæret. Han er heldigvis ikke særlig dehydreret, og vi kan starte behandling. Om forældrene har lært noget af situationen, eller om vi ser hans yngre søster på hospitalet i samme tilstand om nogle måneder, må tiden vise.

17:00: Jeg har fri, og begiver mig hjem. Har ikke haft tid til frokost, så stopper på markedet på vej hjem og køber æbler og chokoladekiks.

17:30: Hjemme igen, bor hos et ældre ægtepar, hvis børn er flyttet hjemmefra. Der er kogt vand til en kop kaffe. Der læses, hyggesnakkes og jeg giver en hånd med at hakke grøntsager til aftensmaden.

20:30: Aftensmaden består af grønne bananer, ris og bønner. Jeg hjælper med opvasken (der selvfølgelig klares i hånden) og hopper ind på mit værelse for at læse og slappe lidt af.

23:00: Lægger mig til at sove, så jeg er klar til endnu en dag i morgen

 

Overvejer du selv at rejse til udlandet under dit medicinstudie?

  

Se også:

På operationsstuen - praktik for medicinstuderende
Christian fortæller om endnu en dag på hospitalet, hvor han er i praktik som medicinstuderende. Beretningen giver et godt indblik i nogle af de udfordringer sundhedsvæsenet står overfor.
Praktikophold i Indien med Global Contact
Ida og Luna har været med Global Contact på praktikophold i Indien indenfor Sundhed og Ernæring. I uddrag fra blogs og rejsebreve fortæller de om deres mange oplevelser i Indien på deres arbejde, med deres værtsfamilie og i fritiden.
Sivs rejse til Palæstina i udlandspraktik
Siv Sejsbo læser til sygeplejerske. Og så har hun lige været på praktikophold i Palæstina i 10 uger gennem Global Contact. Læs Sivs beretning om hendes ophold på et hospital i Palæstina

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.