Global Contact Om os Kontakt os

En ganske normal dag i Guatemala

Frivillig arbejde i Guatemala med undervisning i engelsk

6.45: Dagen begynder med de almindelige morgenrutiner som tandbørstning og lidt vand i hovedet - bad tager vi kun to-tre gange om ugen, når der er tid, eller det har været en virkelig varm dag.

7.00: Vi spiser morgenmad, som typisk er en god gang bønnemos, røræg og selvfølgelig tortillas. Jeg er ikke vild med kaffe, og især ikke deres version, der indeholder ca. et halvt kg sukker pr. kop, så jeg får te og vand. Faren og den ældste dreng på 14 er allerede taget på arbejde oppe på bjerget ved solopgang, så der er kun moren og de to yngste børn tilbage i huset.

7.30: Vi henter skoletaskerne og vores snacks (en yoghurt, juice og udskåret frugt), inden vi begiver os mod skolen, der ligger på den anden side af floden tyve minutters gang væk. Turen er i følgeskab med de to fætre og kusinen, der bor længere nede, og som altid står klar foran havelågen før afgang. Os frivillige mødes altid med børnene fra vores familier og følges ad. Her støder vi som regel på nogle af de andre elever på vejen ned mod hængebroen, så jeg går aldrig alene! 

8.00: Ved skolen bliver vi altid mødt af kram og high fives fra børnene og de to lærere. Her snakkes lidt inden undervisningen starter kl. 8.00 - mere eller mindre, for det tager de ikke så tungt! Her underviser vi børnehavebørnene fuldkommen som i Danmark, hvor vi lærer dem alfabetet, tal, at skrive, tegne og selvfølgelig leger en masse. Mandag, onsdag og fredag har vi to timers engelsk - fordelt på 3. og 6. klasse sammen i den første time og de resterende klasser i anden time.

10.00: Vi får atol, som er en form for varm havregrød med rigeligt sukker, som drikkes. Det lyder skørt, men smager faktisk utroligt godt. Da alle har fået en kop, er der dømt fodbold for ALLE pengene. Madrid mod Barcelona, selvfølgelig! Her kæmpes til sidste sveddråbe den næste times tid.

11.00: Den er ofte tættere på 11.30, før der bliver fløjtet ind til time igen, da de har et meget afslappet forhold til tid. Hvis vi har lyst, er der selvfølgelig også tid til at snakke med lærerne og lege med de mindre børn ovre ved gyngerne, men de fleste befinder sig for det meste ved banen, hvor der bliver spillet bold og hyggesnakket. Når der bliver fløjtet ind igen (kun Gud ved hvornår det sker), står den igen på undervisning af børnehavebørnene, mens de andre lærere underviser i de obligatoriske fag.

Rejs til Guatemala i dit sabbatår og arbejd frivilligt med undervisning i en skole

12.30: Alle får fri, og vi trasker sammen hjem igen, hvor frokosten er lavet klar af min værtsmor. Ingen af mødrene i landsbyen arbejder, men går derhjemme og ordner hus og madlavning. Frokosten er det største måltid på dagen, og den kan bestå af forskellige ting - lige fra spaghetti med bønnemos til suppe med kylling og kartofler eller ris og svinekød. Resterne fra frokosten bliver spist om aftenen med en masse tortillas. 

13.30: Om eftermiddagen ser vi typisk 'Corazon Indomable', som er en af de mange "fantastiske" sæbeoperaer, de sender i fjernsynet hver dag. Min værtssøster og jeg farver samtidig i malebog, og andre gange spiller vi kort med værtsbroren. Der bliver vasket lidt tøj, hvilket sker næsten dagligt, så jeg slipper for at tage det hele om lørdagen.

15.00: Jeg mødes med de andre frivillige og går endnu en gang op på skolen for at male videre på verdenskortet, som vi laver på skolens husmur. 

17.00: Vi går hjemad igen, hvor vi slapper lidt af, læser eller snakker med moren eller børnene. Hvis vi ikke er oppe på skolen, kan eftermiddagen bruges på at samle brænde med den yngste af drengene, lege og spille bold med fætrene og kusinerne, der bor lige i nærheden eller drikke te og spille kort med de andre danskere.

18.00: Faren og den ældste søn kommer hjem fra arbejde. De er daglejere og arbejder 10-12 timer dagligt for at tjene penge til familien. Der snakkes lidt om dagens begivenheder.

19.00: Aftensmad. Bordet er ikke stort nok til, at alle kan sidde der samtidig, så det går lidt på skift, hvem jeg spiser med, men alle befinder sig i køkkenet. Vi er som regel færdige med maden og snakken efter en time, og familien sætter sig herefter ind for at se lidt tv, mens jeg skriver dagbog eller læser. 

21.30: Jeg er altid så udmattet af at snakke spansk, undervise og lege, at jeg ofte falder i søvn tidligt.

Læs mere om frivilligt arbejde i Guatemala

  

Se også:

Frivillige hjalp til ved valget i El Salvador
Olivia Oturai og Solvej Rasmussen er frivillige og befinder sig på Mellemfolkeligt Samvirkes højskole i El Salvador. De var observatører under valget d. 2. februar, og det foregik under helt anderledes forhold, end de havde forventet.
Om Marias ophold som frivillig i Tanzania
Hun tog ud som frivillig med Global Contact, tabte sit hjerte til Afrika og vendte aldrig helt hjem. Maria Christiansen har tilbragt sammenlagt et år i Tanzania og tager snart tilbage igen.
Pak uden panik til din udlandsrejse
Pakkeriet fylder ofte mere end nødvendigt inden afrejse. Hvad nu, hvis de ikke har shampoo i den lille landsby? Behøver du virkelig slæbe syv par lange bukser med? Fortvivl ikke - vi kender til frustrationerne, og har derfor samlet nogle gode råd.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.

Hvad med Corona?

Hvis du er ude at rejse med os eller har bestilt en rejse, vil du modtage direkte besked fra os, hvis din rejse er berørt af corona-virus.

Planlægger du at bestille en rejse hos os, vil du blive dækket af vores garanti, så du kan få dine penge tilbage hvis rejsen skulle blive aflyst pga. corona-virus.