Global Contact Om os Kontakt os

En dag mere på et hospital i Uganda - Medicinstuderende

  • Følg med i hverdagen for en medicinstuderende i praktik

Christian Dibbern, Medicinstuderende og på udlandspraktik i Uganda:

I anledning af at der nu kun er nogle få uger til jeg skal hjem, tænkte jeg, at jeg lige ville komme med endnu en beretning fra Masaka Regional Referral Hospital:

Kl 7:00: Står op, vandet er røget, så det bliver en hurtig etagevask inden morgenmaden. Laver et par spejlæg, og tager en kop kaffe og lidt hjemmelavet juice fra aftenen før.

Kl 8:15: Går mod hospitalet, har i ugevis fået at vide vi er på vej ind i regnsæsonen, men de støvede landeveje er stadig lige så tørre som da jeg ankom i januar. Støvet har farvet alt det tøj jeg havde med herned mere eller mindre rødt.

Kl 9:00: Selv efter 2½ måned har jeg stadig ikke gennemskuet noget mønster i hvornår folk dukker op på arbejde, så er selv begyndt at møde til direktørtid. Er på Maternity Department (Fødselsafdelingen) i øjeblikket. Siden sidst har jeg været et smut forbi Internal Medicine (Hvor vi primært behandlede AIDS og Tuberkulose) samt kirurgisk (primært trafikuheld hos voksne, og brandsår hos børn). Har også haft tid til en 4 dages tur på Murchinson Park, på safari, en fantastisk tur!

Kl 9:15: Starter med at kigge ind på operationsafsnittet (OP) for at se om der er nogle akutte kejsersnit (den operation der bliver foretaget hyppigst på afdelingen). Møder en KBU-læge (intern) der er ansat på afdelingen. Han har været på arbejde i nat, og skal også være det i nat. Interns på Maternity er på vagt 48 timer i træk, så de er altid godt kvæstede om morgenen. Der er allerede 3 kejsersnit der venter, og vi har ikke engang begyndt stuegang endnu, så jeg tilbyder at gå over på afdelingen og udskrive patienter, mens de går i gang med operationerne.

Kl 9:30: Sengeafsnittet sejler allerede. Der er mødre med deres nyfødte børn på gulvet, bænke, senge, alle steder hvor der er plads til at sidde eller ligge. Vi er nødt til at køre en benhård politik med at sende alle der kan gå, stå og ikke bløder alt for voldsomt hjem på 2. dagen efter deres operation, ellers bliver der aldrig plads til de næste patienter der kommer fra operationsafsnittet. Jeg går stuegang og skriver epikriser på de patienter der kan gå hjem, og tilføjer eller fjerner medicin til dem der bliver nødt til at blive endnu en dag. De fleste synes det er sjovt at blive undersøgt af Dr. Muzungo (Muzungo betyder lidt løst oversat blegfis, og det bliver alle hvide hernede kaldt).

Kl 14:00: Jeg fandt 9 patienter der kunne gå hjem, så nu er der blevet plads i sengene til nogle af de mødre der lå på gulvet. Går over på OP for at hjælpe til.

Kl 14:30: Der mangler stadig at blive lavet 4 kejsersnit, så jeg vasker hænder og melder mig under fanerne. Vi er løbet tør for plastikforklæder til at beskytte mod blodsprøjt, så en af sygeplejerskerne har klippet huller i nogle sorte skraldesække vi kan tage på i stedet. Vi mangler også sterile forklæder, så det er vigtigt er være ekstra grundig når man vasker hænder. Trækker i 2 par sterile handsker, HIV er ret udbredt i Uganda, og man er aldrig sikker på hvem der er positive, så det er med at være forsigtig. Vi får overstået de 2 første operationer uden problemer, på trods af mangel på lidt forskelligt udstyr også. En af lægerne kalder det for ”kirurgi i landsbyerne”.

Kl 16:00: Bliver udnævnt til kirurg, og får at vide jeg skal forestå de sidste 2 kejsersnit (under supervision af en af Intern, der også agerer assistent). Går i gang med den første operation. Vi har ikke nogen anæstesiolog, så vi kan ikke lægge et epidural. Patienten får en skud beroligende i stedet, og så er det med at komme i gang inden effekten forsvinder. Et snit på tværs af maven åbner ind til abdomen, bruger fingrene til at arbejde mig ind til livmoderen, hvor et snit på tværs igen åbner ind til barnet. Det pisbløder, og sejler fostervand, men vi får halet barnet ud, sat klemmer på navlesnoren, klippet den, fjernet fosterkagen og syet livmoderen sammen igen, mens en sygeplejerske tager sig af barnet. Får stoppet blødningen, og syer alting sammen igen. Hele proceduren har taget lige godt 1 time, og barnet har det godt. Får at vide jeg skal oppe tempoet lidt, de professionelle bruger 20-30 minutter fra start til slut.

Kl 17:15: Agerer også kirurg på næste kejsersnit. Det er desværre et navlesnorsprolaps, hvor navlesnoren ikke længere pulserer. Vi ved allerede inden vi går i gang at barnet er dødt. Børnedødeligheden i forbindelse med fødsler er desværre stadig ret høj hernede, ofte fordi der går for lang tid fra man opdager et problem til man kan gøre noget ved det. Havde vi kunne udføre kejsersnittet da prolapset skete for 5 timer siden havde barnet måske været i live, men nu er det alt for sent. Der er alt for mange patienter, og alt for lidt personale, et generelt problem på hele hospitalet, der officielt har 370 sengepladser og servicerer et område hvor der bor 2 millioner mennesker. Operationen går efter omstændighederne fint, og vi får babyen ud. Hun bliver pakket i et lagen, så familien kan tage afsked når moderen vågner. 

Kl 18:30: Får skrevet post-op noter, og går hjem.

Kl 19:00: Er fuldstændig omtåget af træthed, så falder om i min seng i en times tid, indtil familien jeg bor hos kommer hjem, og jeg kan hjælpe med aftensmaden.

Kl 22:00: Tager opvasken, og kravler ind under myggenettet og læser i en times tid inden jeg falder i søvn.

 

Overvejer du selv at rejse ud i din praktik? 

  

Se også:

Udlandspraktik som medicinstuderende
Christian læser medicin og har valgt at tage et praktikophold i Uganda. Her fortæller han om en dag på hospitalet - og det går ikke stille for sig!
Sivs rejse til Palæstina i udlandspraktik
Siv Sejsbo læser til sygeplejerske. Og så har hun lige været på praktikophold i Palæstina i 10 uger gennem Global Contact. Læs Sivs beretning om hendes ophold på et hospital i Palæstina
Praktik i Kenya Pædagog
Thomas og Daniel læser til pædagog og er taget i 26 ugers praktik i Kenya. Læs deres rejsebrev her, og hør om deres oplevelser.

Kontakt os


Telefon: 77310022
Email: globalcontact@ms.dk
Nødtelefon: (+45) 2989 7731

Mellemfolkeligt Samvirke
Fælledvej 12 
2200 København N

Privatlivspolitik

 

Mellemfolkeligt Samvirke

Få mere information


Kom til infomøde
Om os
Kontakt
Instagram
Facebook

 

 

 

Følg med

Hold dig opdateret omkring nye frivilligprojekter, deadlines for ansøgning, studenterstillinger og meget mere.